در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۰۳۷۷۲
تاریخ انتشار: ۱۹ مهر ۱۴۰۱ - ۱۳:۳۳
علائم بیماری آلزایمر و درمان این بیماری جزو مباحث مهم در بین سالمندان است که در بیشتر مواقع نسبت به این بیماری شناخت کافی ندارند و با تصورات وحشتناک، گاهی از درمان و پیشگیری این بیماری اجتناب می‌کنند. این عدم مراقبت، به تنهایی می‌تواند آلزایمر پیشرونده ایجاد کرده و روند درمان را سخت‌تر کند.

نگار خلیلی، پایگاه خبری دانا، سرویس سلامت؛ آلزایمر یک بیماری عصبی است که بر مغز تاثیر می‌گذارد و موجب مرگ سلول‌های مغزی می‌شود که از دست رفتن حافظه و نیروی شناخت را به دنبال خواهد داشت. علائم این بیماری ابتدا خفیف است اما به مرور شدید‌تر می‌شود.
از علائم شایع این بیماری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • از دست دادن حافظه
  • مشکلات زبانی
  • رفتار تکانشی یا غیرقابل پیش‌بینی

اصلی‌ترین ویژگی‌ این بیماری این است که، ارتباط بین نورون‌های عصبی از بین می‌رود و اطلاعات نمی‌توانند به‌راحتی بین مناطق مختلف مغز و همچنین بین عضلات و اندام‌ها عبور کنند. برای همین است که علاوه بر مشکلات مغزی، مثل کاهش حافظه، سایر مشکلات رفتاری و حرکتی هم به وجود خواهند آمد. در ادامه به حقایقی پیرامون بیماری آلزایمر می‌پردازیم:

  • علائم آلزایمر به مرور پیشرفت می‌کند. بنابراین، درمان آلزایمر می‌تواند نقش مؤثری بر کیفیت زندگی داشته باشد.
  • بدون درمان آلزایمر، کیفیت زندگی به شدت تحت تاثیر قرار می‌گیرد.
  • هر فردی می‌تواند دچار این بیماری شود اما افراد بالای ۶۵ سال و همچنین، افرادی که سابقه خانوادگی دارند، بیشتر در معرض خطر هستند.
  • آلزایمر، نوعی بیماری زوال عقل است.
  • تاثیر آلزایمر بر روی افراد متفاوت است. ممکن است بر روی فردی به صورت خفیف بروز کند و گاهی هم ممکن است در فرد دیگری با علائم سریع شروع شود. بنابراین درمان به موقع این بیماری نقش بسزایی بر کیفیت زندگی خواهد داشت.

مهمترین عوامل و علت بیماری آلزایمر چیست؟

با وجود مطالعات زیادی که پیرامون این بیماری توسط پزشکان و روانشناسان انجام شده، هنوز علل وقوع این بیماری کاملاً مشخص نیست. ولی برخی از فاکتور‌های اصلی عبارتند از:

  • سن بیشتر افراد مبتلا، بالای ۶۵ سال است.
  • سابقه خانوادگی نقش اساسی دارد و اگر یکی از اعضای خانواده به این بیماری مبتلا باشد، درصد ابتلا بالا می‌رود.
  • ژنتیک و وجود برخی ژن‌های خاص، می‌تواند یکی دیگر از فاکتورهای این بیماری باشد.

دقت کنید که این دلایل به صورت صددرصد نیستند، اما نیاز به مراقبت را بالا می‌برند؛ به عنوان مثال به مورد زیر توجه کنید.

آلزایمر و ژنتیک

شاید این سوال برای شما به وجود آمده باشد که آیا واقعاً وجود یک ژن خاص می‌تواند دلیل بروز آلزایمر باشد. طبق یک سری از تحقیقات انجام شده به این نتیجه رسیده‌اند که وجود ژنی به نام آپولیپوپروتئین، می‌تواند دلیلی بر بروز بیماری آلزایمر باشد.البته برخی از افراد دارای این ژن هستند، اما هرگز درگیر این بیماری نمی‌شوند. بنابراین، با انجام یک آزمایش خون می‌توانید از وجود این ژن مطلع شوید و در صورت لزوم روش‌های پیشگیری را در برنامه سلامت خود بگنجانید.

شایع‌ترین علائم شروع بیماری آلزایمر چیست؟

بیماری آلزایمر یک بیماری پیشرونده است که به مرور زمان، آسیب‌های بیشتری را از خود بر جای می‌گذارد. یکی از اصلی‌ترین علائم آلزایمر، کاهش و از دست رفتن حافظه است؛ این علائم به تدریج، طی ماه‌ها و سال‌ها خود را نشان می‌دهند. اما اگر در فردی با سرعت زیاد بروز پیدا کند، نیازمند مراقبت‌های پزشکی است؛ زیرا ممکن است، موجب سکته مغزی شود. در ادامه، علائمی را بررسی می‌کنیم که نشانه شروع بیماری آلزایمر هستند و با دیدن هرکدام از آن‌ها باید سریع‌تر به فوق تخصص آلزایمر مراجعه کرد.

زنان بیشتر از مردان به آلزایمر مبتلا می شوند

نتایج یک مطالعه جدید سرنخ های بیشتری را نشان می دهد که زنان بیشتر از مردان در معرض خطر ابتلا به بیماری آلزایمر هستند.

غیرفعال شدن کروموزوم X بر روی یک کروموزوم X در تمام سلول‌های ماده انسانی رخ می‌دهد، اما برخی از ژن‌ها از این غیرفعال شدن فرار می‌کنند و به هر حال بیان می‌شوند.

اینکه آیا یکی از این ژن‌ها بر احتمال ایجاد رگ‌های تاو، که در مغز افراد مبتلا به بیماری آلزایمر وجود دارد یا خیر، تأثیر می‌گذارد یا خیر، تمرکز یک مطالعه جدید توسط محققان دانشگاه کیس وسترن ریزرو در کلیولند بود.

به گفته محققان، زنان تقریباً دو برابر مردان در معرض ابتلاء به بیماری آلزایمر هستند، اما درک کمی از علت این بیماری وجود دارد.

کشف دلایلی که در پس چرایی و چگونگی ایجاد آلزایمر وجود دارد به طور فزاینده ای مهم است چراکه محققان می‌توانند اهداف دارویی جدیدی را تعیین کنند.

همه زنان دارای یک جفت کروموزوم X هستند. در اوایل رشد جنین یکی از کروموزوم‌های X غیرفعال می‌شود و تمام سلول‌های بدن زن فقط یک کروموزوم X دارند که از نظر رونویسی فعال است.

این امر به جلوگیری از بیان بیش از حد ژن‌هایی که در هر دو کروموزوم X وجود دارند کمک می‌کند. بررسی‌های اخیر نشان داده است که چندین ژن وجود دارند که از این غیرفعال شدن کروموزوم X فرار می‌کنند، و دلیل و تأثیر آن کاملاً شناخته نشده است.

اکنون، محققان دریافته اند یکی از ژن‌هایی که از غیرفعال شدن کروموزوم X فرار می‌کند، می‌تواند در افزایش خطر ابتلاء به آلزایمر در زنان نقش داشته باشد.

محققان معتقدند پروتئین پپتیداز ۱۱ (USP۱۱) یوبیکوئیتین، ژنی که بر روی کروموزوم X بیان می‌شود و از غیرفعال شدن کروموزوم X فرار می‌کند، مولکولی را از پروتئین تاو حذف می‌کند که احتمال گره خوردن آن را افزایش می‌دهد. این روند منجر به تجمع تاو، نشانگر بیماری آلزایمر، می‌شود.

برای آزمایش این فرضیه، محققان ابتدا از سلول‌های HeLa که پروتئین‌های USP۱۱ و USP۱۳ را از بین می‌برند استفاده کردند. با انجام این کار، آنها مشاهده کردند که سطوح پایین‌تری از پروتئین تاو در آنها وجود دارد.

آزمایش‌های دیگر شامل بررسی بافت مغز بیماران متوفی مبتلا به آلزایمر و همچنین بافت مغز بیمارانی بود که زوال عقل نداشتند تا مشخص شود که آیا تولید USP۱۱ در انسان‌های مبتلا به آلزایمر خارج از تنظیم است.

آنها دریافتند که مقادیر پروتئین USP۱۱ در بافت مغز بیماران مبتلا به آلزایمر ۹.۵ برابر بیشتر از افرادی است که زوال عقل ندارند. محققان بر انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه تاکید دارند.

ارسال نظر