به گزارش خبرنگار گروه آموزش خبرگزاری دانا(داناخبر)، نمونه بارز این موضوع نیز مستثنی شدن پیام نور از قانون تحصیل رایگان برگزیدگان علمی است؛ یعنی از این پس یک نخبه علمی با چندین اختراع کاربردی و ده ها مقاله علمی معتبر، نمی تواند بدون شهریه در دانشگاه پیام نور درس بخواند، زیرا کفگیر وزارت علوم و دانشگاه پیام نور به ته دیگ خورده است و این دانشگاه، توانی برای حمایت مالی از دانشجویان نخبه ندارد.
علیرضا دل افكار، معاون آموزشی دانشگاه پیام نور در جمع خبرنگاران افزود : ماده ۴ آیین نامه «ارایه تسهیلات به برگزیدگان علمی برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر» كه تحصیل برگزیدگان علمی در دانشگاه های دولتی را رایگان اعلام كرده بود اصلاح شده و دانشگاه پیام نور از آن مستثنی شده است.
وی تاکید کرد: دنبال اصلاحیه آیین نامه ارایه تسهیلات به برگزیدگان علمی برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر، از سال تحصیلی جاری این برگزیدگان باید به دانشگاه پیام نور شهریه بپردازند.
قانون چه می گوید؟
مطابق آیین نامه ارائه تسهیلات به برگزیدگان علمی برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر، دانشگاه ها این اختیار را دارند که تا ۱۰ درصد ظرفیت پذیرش خود را برای جذب فارغ التحصیلان برتر دانشگاه خود اختصاص دهند، البته دانشگاه می تواند به همین میزان نیز از فارغ التحصیلان برتر دیگر دانشگاه ها برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر پذیرش بگیرد.
به گفته معاون آموزشی دانشگاه پیام نور، دانشگاه ها در پذیرش برگزیدگان علمی می توانند به دو شیوه عمل كنند كه می تواند به شیوه فراخوان خود دانشگاه باشد و یا اینكه از طرف سازمان سنجش اعلام شود اما درهرصورت، اعلام اسامی قبول شدگان نهایی از طریق سازمان سنجش صورت خواهد گرفت.
اما در هر دو شیوه ای که دل افکار به آن اشاره می کند، از این پس دانشجوی نخبه باید برای ادامه تحصیل در دانشگاه دولتی پیام نور، شهریه پرداخت کند.
تصویب آیین نامه جدید یا کمک مالی به دانشگاه
اگر در نشست های خبری مدیران دانشگاه پیام نور شرکت کرده باشید، در طی سالهای اخیر خبرنگاران مدام از دلایل اجرا نشدن قانون تحصیل رایگان برگزیدگان علمی در پیام نور می پرسیدند و برایشان معما شده بود که چرا مدیران این دانشگاه، آئین نامه های مصوب وزارت علوم را اجرا نمی کنند، اما حالا با وجود تصویب این آیین نامه جدید، به نوعی دانشگاه پیام نور خیال خودش را راحت کرده است و با وجود مساعدت وزارت علوم به این دانشگاه ، حالا پیام نور می تواند به طور قانونی از پذیرش رایگان نخبگان امتناع کند.
درواقع، مسوولان وزارت علوم به جای اینکه ناظر بر اجرای دقیق آیین نامه های این وزارتخانه باشند و بر عملکرد دانشگاه های مختلف نظارت کنند، تا سالهای متوالی در برابر قانون شکنی های دانشگاه پیام نور سکوت کردند و حالا بجای تامین اعتبارات لازم برای جذب نخبگان در پیام نور، آیین نامه ای جدید به تصویب رساندند که چوب آن به چشم نخبگان علمی کشور می رود.
حتی هم اکنون نیز دانشگاه پیام نور در برابر تحصیل رایگان معلولان در این دانشگاه، موضع منفی دارد و با وجود نص صریح «قانون جامع حمایت از معلولان» که بر تحصیل رایگان معلولان در دانشگاه پیام نور تاکید دارد، اما در بسیاری از واحدهای این دانشگاه، این قانون دور زده می شود.
با این وجود دور از ذهن نیست که وزارت علوم برای جبران کمبود بودجه، در برابر خواسته معلولان نیز داستان لغو تحصیل رایگان نخبگان را اجرا کند و این بار نیز با تصویب قانونی جدید، تحصیل رایگان معلولان را برای مساعدت های مالی به دانشگاه پیام نور قربانی کند.