به گزارش خبرگزاری دانا (دانا خبر) علیاکبر ولایتی در این مراسم با اشاره قدرت علمی مسلمانان در عصر حاضر گفت: نظری مطرح است مبنی بر اینکه مسلمانان و ایرانیان پس از قرون وسطی علم را به اروپاییان برگرداندند، ما دلایلی داریم که این ادعا یک بیانصافی صرف است برای روشن شدن این مطلب با کمک افرادی چون دکتر داوری کارهایی صورت گرفته است اما باز هم کمکاریهایی را مشاهده میکنیم. استاد داوری اردکانی نسبت به فرهنگ ایرانی اسلامی همواره به عنوان یک مدافع تلاش کرده و سینه را در برابر هجوم فرهنگی سپر کردند تا فرهنگ ما استحاله نشود.
داوری مدافع فرهنگ ایرانی و اسلامی
وی در ادامه افزود: از ابتدای تاریخ اسلام در قرون دوم تا چهارم حدود یکهزار و 200 کتاب که نود درصد آن یونانی و به زبان عربی است ترجمه شده؛ مرحله دوم ترجمه مرحله بازگشت علوم از جهان اسلام به اروپاست. تعداد کتابهایی که از عربی به زبانهای لاتین و ... ترجمه شده است حدود پنج هزار و 200 کتاب است. به طور مثال کتابی که درباره داروها، مسلمانان از یونان گرفتند با سه برابر تعداد دارو توسط مسلمانان به اروپا منتقل شد.
ولایتی با تاکید براینکه استاد داوری اردکانی تلاش کردند که جوانهای ما را در این سالها به هویت ملی و دینی خود برگرداند، افزود: این یک مبنای علمی قابل دفاع است که اگر ما به خودان بازگردیم میتوانیم به جایی برسیم که گذشتگان ما رسیدهاند، این استعداد در جماعت ایرانی وجود دارد با توجه به اینکه بیش از 50 درصد تولیدات علم در تمدن اسلامی مدیون تلاش ایرانیها است.
همت دکتر داوری در راه تحقق حکمت متعالیه اسلام مردانه است
در ادامه محمدصادق خرازی سفیر سابق ایران در سازمان ملل متحد و کشور فرانسه و از دوستان نزدیک رضا داوری اردکانی به ایرادسخنرانی پرداخت و با اشاره به جایگاه علمی دکتر داوری گفت: سنت پاسداشت مفاخر علمی در روزگار ما قابل ستایش است. شناخت بهتر مشاهیر و معارف ملی و علمی وظیفه جدی همه کسانی است که در نظام اسلامی تلاش میکنند تا با جهان علم و معرفت آشنا شوند و در مسیر تحولات علمی و تکنولوژی قدم بزنند. در جای جای ایران فرهنگی چه گوهرهایی زاده شدهاند و سرشت ملت ایران و ملتها را رقم زدند.
وی در ادامه اظهار داشت: پاسداشت شخصیتی مهربان و بافضیلت است که آفاق اندیشه و حکمت و دانش او ورای جدولبندی سیاسی و جغرافیایی است. حکیم و متفکر و فیلسوف نامدار، دکتر داوری مردی است که نسبت به دین و فرهنگ، استقلال و آزادی و آثار فکری و کلامی توانسته از گوهر دین و دیانت در دوره جمهوری اسلامی ایران مشتاقانه حمایت کند.
خرازی در ادامه یادآور شد: حاملان فلسفه آن روز و متفکران امروز با هم تلاش کردند که از تاریخ علم حمایت و پشتیانی کنند. حکمت و اندیشه این بزرگان و فیلسوفانی چون داوری اردکانی در دوره معاصر و در راه تحقق حکمت متعالیه اسلام مردانه بوده و قابل ستایش است. این حکیمان در سیر اندیشه خود با شناخت دقیق از مکاتب و نگرش عمیق به تحول اندیشه مرعوب نشدهاند بلکه آن را خوب فرا گرفتهاند و با آگاهی تاریخ نهضت ترجمه آمیختند.
وحدت و همدلی را در دکتر داوری می بینیم
دکتر محمد رجبی دبیر علمی این همایش هم که در ابتدا به سخنرانی در تحسین جایگاه دکتر داوری پرداخت با اشاره به یکنواختی گفتار و نوشتار دکتر داوری، گفت: آنچه من از ایشان آموختهام این است که دکتر داوری متفکر به معنای عمیق کلمه است و اگر فکر را به معنای ارسطویی آن یعنی کاشف از مجهول در نظر بگیریم، نباید هر فردی را متفکر بنامیم. متاسفانه کم هستند افرادی که مجهولاتی را برای ما در سطح جهان معلوم کرده باشد.
رجبی یادآور شد: مشکل بزرگ بشر این است که غالبا در مجهولات سیر میکند و اگر تفکر به معنای انسانی آن را در نظر بگیریم متفکر کسی است که حقیقت مطلق را فراروی افراد قرار داده و موجب هدایت ما در زندگی فردی و جمعی میشود و خوشبختانه چنین افرادی در کشور ما وجود دارند که همگی آنها شأن ویژهای در جامعه علمی و فرهنگی ما دارد.
وی با اشاره به آیه 191 سوره آل عمران، تصریح کرد: براساس این آیه کریمه اگر ما از تفکر غفلت کنیم و تفکر ما بدون ذکر باشد فکر ما تکرار مکررات خواهد بود بنابر این احوال دکتر داوری اردکانی عین افکار، و احوالش عین بیانش است و به همین دلیل با با افراد صاحبدل، همزبانی پیدا میکند.
رییس کتابخانه مجلس خاطر نشان کرد: وقتی همدل باشیم همزبانی هم هست و از آن مهمتر دلآگاهی است از این رو کسانی که اهل دل هستند مسائل معقول را دریافته و به دل رساندهاند، همچنین از مقام آگاهی و خودآگاهی به دلآگاهی رسیدهاند مقامی که اکنون استاد داوری اردکانی به آن رسیده است و ما وحدت و همدلی را در ایشان مشاهده میکنیم.
رجبی گفت: کسانی که خواستار فرهنگ و معرفت استاد هستند باید کلمه طیبهای به شمار روند همچنین جامعه فلسفی ارزشمند ما قدر استاد داوری را شناخت و او را به عنوان «فیلسوف فرهنگ» برگزیده است.