به گزارش خبرنگار گروه آموزش خبرگزاری دانا (دانا خبر)، حدود دو سوم دانشگاههای تحقیقاتی مهم چین هنوز هم از سیاستهایی پیروی میکنند که میتوانند به منظور محدود کردن پذیرش دانشجویان زن مورد استفاده قرار گیرند. علی رغم وجود مقررات سختگیرانه تر دولتی که امسال علیه تبعیض جنسیتی در دانشگاهها و محیط کار وضع شد به نظر میرسد تبعیض همچنان ادامه دارد.
در برخی از مناطق نسبت دانشجویان دختر دانشگاهها سال به سال افزایش یافته است، به خصوص در شهرهایی مانند پکن و چونگ کینگ. اما در برخی از بهترین دانشگاهها محدودیت نسبت زنان همچنان وجود دارد.
هوانگ ییچی، یک وکیل مستقر در پکن، و لو پین، رهبر پروژه مانیتور رسانه ای برای شبکه زنان - یک سازمان غیر دولتی چینی - با ارسال نامه ای به وزارت آموزش و پرورش به دانشگاهها و برنامههای دانشگاهی که با معیار جنسیت به پذیرش دانشجو میپردازند اعتراض کردهاند.
با توجه به یک بررسی که اخیرا توسط یک سازمان غیر دولتی استخدام دانشجویی در دانشگاههای برتر چین منتشر شد، در طرح استخدام دانشجویان، در 34 دانشگاه از 112 دانشگاههای چین در مضان نقض بخشنامه ای هستند که توسط شورای دولتی چین در ماه مه منتشر شد. بر مبنایان دانشگاهها باید نسبت جنسیتی برای دانش آموزان را بردارند.
تنها استثنا نهادهای نظامی و امنیتی هستند
برخی از موسسات مانند دانشگاه سیچوان و دانشگاه ارتباطات چین اعلام کردهاند که دانشجویان زن و مرد را میتوان به با توجه به نظر سنجی طور جداگانه استخدام کرد.
برخی از 40 دانشگاه تحقیقاتی برتر چین نیز به سیاستهای تبعیض آمیز تن دادهاند.
اگرچه بخشنامه دولت صراحتا بیان میدارد که هیچ نسبت جنسیتی برای رشتههای زبان خارجی و مدرک تلویزیونی وجود ندارد، لو پین گفت: نسبت جنسیتی تبعیض آمیز علیه زنان هنوز هم در مناطقی که تعداد زنان متقاضی از تعداد مردان بیشتر است وجود دارد و دلیل این امر شرایط بهتر اشتغال فارغالتحصیلان مذکر است.
نمره بالاتر برای زنان
توجه به گزارش مجله هنگکنگ، چین بولتن کار، که در نوامبر سال گذشته منتشر شده، سهمیه بندی جنسیتی و سیاست ثبت نام به شکلی گسترده در دانشگاههای چین وجود دارد.
برای برخی از رشتهها، از جمله زبان و علم، زنان متقاضی باید نمره بسیار بالاتر از مردان در آزمون ورود به دانشگاه به دست آورند.
برای مثال در دانشگاه زبان شانگهای، مردان با نمرات کمتر از 551 پذیرفته میشوند، در حالی که کمترین نمره زن پذیرفته شده 616 بود.
روزنامهها موارد دیگر را نشان میدهند. روزنامه جنوب متروپولیتن ادعا کرد: وجود تبعیض روشن در پذیرش در دروس علوم سیاسی و حقوق در دانشگاه چین این گونه خود را نشان میدهد که در این دروس حد قبولی زنان با نمره 632 اما 588 برای مردان است.
وزارت آموزش و پرورش پس از اینکه یک مرکز پکن در باب مشاوره حقوقی برای زنان از این موضوع شکایت کرد از این سیاست این گونه دفاع کرد: با در نظر گرفتن منافع ملی، وزارت مجاز است در برخی از دانشگاهها برای تنظیم نسبت دانشجویان دختر و پسر، در برخی رشتههای اصلی که در آنها تقاضا برای استعدادهای ویژه برای پستهای ویژه وجود دارد، معیار جنسیتی اعمال شود.
تبعیض در اشتغال
تبعیض حتی پس از فارغالتحصیلی نیز ادامه دارد. مشکل بیکاری فارغالتحصیلان بیشتر شده و تعداد بی سابقه ای از دانشجویان فارغالتحصیل به دنبال کار در بازار کار هستند. شواهد روشن نشان میدهد که فارغالتحصیلان زن در این دوره سختی بیشتری متحمل میشوند.
ژنگ چو ران یک فعال حقوق زنان و فارغالتحصیل جامعه شناسی از دانشگاه معتبر یات سن در گوانگژو، استان گوانگدونگ جنوبی، به رسانههای محلی گفت که بسیاری از فارغالتحصیلان زن باید بیشتر به دنبال شغل باشند در حالی که بسیاری از همکلاسیهای مرد آنها که کمتر واجد شرایط هستند به راحتی شغل مییابند.
او گفت، عدم اجرای مقررات برابری جنسیتی بود تا حد زیادی به تبعیض گسترده منجر شده است.
زنان به دادگاه شکایت می برند
فارغالتحصیلان دانشگاه مبارزه با تبعیض را آغاز کردهاند. ژنگ اخیرا نامه ای امضا شده توسط بیش از 100 دانشجوی زن به کمیته امور داخلی و کمیته امور قضایی در کنگره پکن فرستاد. وی دراینباره گفت: من امیدوارم که نامه بتواند به باز کردن مجدد شکایت به مجازات ناقض ین قانون کمک کند و این امر موجب تحقق حقوق برابر اشتغال زنان دانشجو شود.