در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۵۹۲۴۸
تاریخ انتشار: ۰۷ مهر ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۲
دبیر شورای اسلامی شدن دانشگاه‌ها گفت: سند دانشگاه اسلامی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی با امضای رییس جمهور به وزارت خانه های بهداشت،علوم و دانشگاه آزاد ارسال شده و توسط معاونان مربوطه به دانشگاه ها ابلاغ شد.

به گزارش خبرگزاری دانا (دانا خبر)، حجت الاسلام روح الله شاطری در گفتگوبا خبرنگار مهر درباره ابلاغ سند دانشگاه اسلامی به دانشگاه ها گفت: سند دانشگاه اسلامی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، با امضای رئیس جمهور به وزارتخانه ‌های بهداشت درمان و آموزش پزشکی، علوم تحقیقات و فناوری و دانشگاه آزاد ارسال شده و به وسیله معاونت های مربوطه به دانشگاه ها ابلاغ شده است.

وی با اشاره به ویژگی های سند جدید ادامه داد: سند دانشگاه اسلامی قدیمی، براساس 6 مولفه استاد، دانشجو، مدیریت، نظام برنامه ریزی آموزشی، نظام برنامه ریزی پژوهشی و نظام برنامه ریزی فرهنگی تشکیل شده بود و این مولفه های شش‌گانه در مواردی دچار مشکل موازی کاری می شد و به دلیل تعدد متولیان برنامه ها بلاتکلیف می ماند.

دبیر شورای اسلامی شدن دانشگاه ها افزود: براساس آسیب شناسی که انجام شد درطراحی سند جدید دانشگاه اسلامی، برای افزایش ضمانت اجرایی، نظام های چهارگانه آموزشی، پژوهشی، فرهنگی تربیتی و مدیریت طراحی و تدوین شد که براساس آن متولیان هر بخش مشخص باشند و همچنین سند از تمرکز و انسجام برخوردار باشد.

مصوبه «سند دانشگاه اسلامي» كه در جلسه ۷۳۵ شوراي عالي انقلاب فرهنگي و براساس مصوبه شوراي اسلامي شدن دانشگاه‌ها و مراكز آموزشي به تصويب رسيده است، به شرح ذيل براي اجرا ابلاغ مي‌شود:

براساس این سند دانشگاه‌ها و مراكز آموزش عالي هر جامعه نماد بالاترين سطح علم و فرهنگ آن جامعه محسوب مي‌شوند؛ بنابراين آموزش عالى كشور ‌بايستي، مبدأ تحولات علم و فرهنگ باشد. احياى هويت تمدنى و پيشرفت جمهورى اسلامى، مستلزم رشد متوازن و همه جانبه ابعاد علمى، فرهنگى، سياسى و اجتماعى كشور است كه در مسير تعالى آن، آموزش عالى كشور نقش پيشران و موتور محركه را برعهده خواهد داشت.

آموزش عالى كشور رسالت‌هاى مختلفى در ابعاد فرهنگي- تربيتى، آموزشى، پژوهش و فناورى و مديريتي بر عهده دارد كه ‌بايستي آنها را به صورت نظام واره لحاظ نمود كه مهم‌ترين آنها عبارتند از: ‌تربيت متخصصين متعهد، خلاق، متخلق، ماهر و كارآفرين،‌ توليد، انتقال و انتشار علم و فناورى در خدمت نيازهاى جامعه اسلامى،‌ ساختارى كارامد و اثربخش با تعامل سازنده و اثرگذار در سطوح ملى، منطقه‌اى و فراملى.

اصول و مباني

حاكميت اصول اعتقادي، احكام و اخلاق اسلامي در تمامي ابعاد دانشگاه: نهادينه سازى اصول، معارف، شريعت و اخلاق اسلامي و توجه به فرهنگ امامت، ولايت و انتظار در تمامى ابعاد دانشگاه اسلامى.

خردورزي و عقلانيت: تقويت عقلانيت، خرد ورزي و خلاقيت در ميان دانشگاهيان در پرتو تعاليم اسلامي و توجه به همسويى مفاهيم وحياني، عقلاني و تجربي.

قدسى بودن علم و محيط هاى علمى: توجه به قداست علم و فضاى آموزش عالى و تلقى عبادت از تعليم و تعلم و تكريم عالم و متعلم، تقدم تزكيه بر تعليم، اولويت دادن به تربيت و تهذيب روحي و تعالي معنوي سرمايه انساني دانشگاه و محوريت داشتن تزكيه در محتواي آموزشي و پژوهشي و تنظيم ساختارهاي دانشگاه تعهد به آرمان هاي انقلاب اسلامي، برخوردارى از بينش و بصيرت دينى و سياسى و ايفاى نقش در عرصه هاى مختلف و حضور فعال در صحنه و تقويت دلبستگى به نظام و وفادارى به ارزش‌ها و صبر و پايدارى درجهت تحقق آرمان هاى انقلاب اسلامي.

ارتقاى اعتماد به نفس ملى و توليد علم نافع و توسعه نهضت نرم‌افزارى: ارتقاء خودباورى علمى و رهايى از وابستگى علمى، توليد و توسعه علم نافع، كارامد و بومى در جهت تأمين آرمان‌هاى نظام به منظور پيشرفت و خودكفايى علمى- فناورى و ترويج آزادانديشي و تضارب آراء در ميان دانشگاهيان.

تقدم منافع ملى و مصالح عمومى بر منافع فردى و گروهى و اهتمام بر وحدت ملي: مقدم داشتن منافع نظام بر منافع شخصى و گروهى و ايفاى نقش مؤثر دانشگاه در حفظ مصالح نظام و تأمين منافع عمومى و وحدت ملى و در خدمت جامعه بودن دانشگاه‌ها.

تمدن‌سازى دانشگاه‌ها: توليد دانش و فرهنگ تمدنى با رويكرد اسلامى و آينده‌پژوهانه و تأثيرگذار و الگو براى دانشگاه‌هاى جهان و احراز مرجعيت علمى.

وحدت حوزه و دانشگاه: وحدت در هدف و تعامل و همكاري همه جانبه؛ علمي، سياسي، فرهنگي، اجتماعي و هنرى حوزه و دانشگاه.

عدالت محورى در تمامى شئون دانشگاه: توزيع و بهره‌مندي عادلانه از امكانات آموزش عالي در نظامات چهارگانه با تأكيد بر عدالت آموزشى.

تعادل و هماهنگي در نظامات چهارگانه دانشگاه: ايجاد توازن هدفمند و يكپارچگى در نظام‌هاى چهارگانه دانشگاه؛ فرهنگي- تربيتى، آموزشى، پژوهشى- فناوري و مديريتى.

ارتقاء جايگاه هدايت گر خانواده در تعالى بخشى علمي و فرهنگي دانشجويان: تقويت بنيان خانواده و گزينش بومى با تأكيد بر مسئوليت پايان ناپذير خانواده در امر تعليم و تربيت با احترام به هويت دانشجو.

اعتلاي فرهنگى فضاي عمومي دانشگاه: انضباط بخشى و اعتلاى فرهنگى- تربيتى فضاى عمومى دانشگاه‌ها و رعايت شئونات محيط علمى و تعظيم شعائر در دانشگاه‌ها براساس فرهنگ اسلامى.

اهتمام به ملازمات پيوستگى دو نظام آموزش عالى و آموزش عمومى: ايجاد پيوستگى در سياست‌گذارى و برنامه‌ريزى ميان دو دورة آموزش عمومى و آموزش عالى به‌منظور تداوم فرايند فعاليت‌هاى تعليم و تربيت.

فصل سوم: چشم انداز نظام آموزش عالى در افق ۱۴۰۴

برخورداری از دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌هاى پيشگام در عرصه توليد دانش تمدنى و تبيين و توسعه فرهنگ جهانى اسلام و پيشتاز در گسترش مرزهاى دانش و علوم كاربردى و كارامد مبتنى بر نگرش و حيانى به منظور كسب مرجعيت علمى و فرهنگى در منطقه و جهان اسلام و داراى اساتيد عالم، متدين، عدالت‌خواه و آزادانديش تربيت‌يافته در مكتب اسلام و انقلاب، مسئوليت‌پذير در عرصه هاى سياسى، اجتماعى و اقتصادى با توانايى تربيت متخصصانى متدين و متعهد و دانشمندانى برتر.

دانشگاه اسلامى در افق ۱۴۰۴ با اتكال بر قدرت لايزال الهى و در راستاى احياى تمدن اسلامى- ايرانى داراى چشم‌اندازهاى بخشى ذيل خواهد بود:

چشم‌انداز فرهنگى- تربيتي:

"خردورز، آزادانديش و خلاق»، «با اعتماد به نفس علمى و ملى بالا و تأمين كننده استقلال علمى و خودكفايى كشور»، برخوردار از «هويت تمدن‌ساز اسلامى- ايرانى»، «الهام‌بخش در جهان اسلام»، «متعهد به آرمان‌هاي انقلاب اسلامي و جمهوري اسلامي»، «پرورش‌دهنده نخبگانى عالم، معتقد، متشرع و متخلق و مهذب» و «تجلي‌بخش الگوي سبك زندگي اسلامي- ايراني.

چشم‌انداز آموزشي:

برخورداری از اساتيد عالم، متدين، انقلابى، محقق و مولد علم نافع، كارامد و منطبق بر آموزه‌هاى دينى و وحيانى، عدالتخواه و آزادانديش تربيت‌يافته در مكتب اسلام و انقلاب، مسئوليت‌پذير در عرصه‌هاى سياسى، اجتماعى و اقتصادى با توانايى تربيت دانش‌آموختگانى متخصص، متعهد، خلاق و كارآفرين، توليدكننده محتواى آموزشى منطبق بر دين، عدالت محور، معتقد به نورانيت و قدسيت علم و تكريم عالم و متعلم.

چشم انداز پژوهش و فناوري:

پيشتاز در عرصه «توليد و گسترش مرزهاى دانش و علوم كاربردى و كارآمد مبتنى بر آموزه‌هاى دينى و و وحياني» با «مرجعيت علمى و فرهنگى در جهان اسلام» و «پيشتاز نهضت نرم‌افزاري» با توانايي جذب و تربيت محققانى نوآور و توانمند در حل و تحليل چالش‌هاى علمى و بين‌المللى و دانشمندانى برتر در عرصه‌هاى مورد نياز كشور و منطقه و متعامل با حوزه.

چشم انداز مديريتي:

متوازن و نظام‌مند»، «عدالت‌محور و كارامد»، «درخدمت مصالح عمومي و منافع ملي»، «كارآفرين، ارتقاءدهنده بعد علمي، مهارتي و اخلاقي سرمايه‌هاي انساني»، «داراي شاخص و استانداردهاي بومي» و «پويا و با نشاط.

فصل چهارم: اهداف كلان

تعميق و نهادينه‌سازى معارف و آموزه‌هاى اسلامى در دانشگاه‌ها، تحقق آرمان ها و ارزش‌هاي انقلاب اسلامي، توليد دانش تمدنى بويژه علوم انساني- اسلامى، تعميق خردورزى و عقلانيت و تقويت روحيه آزادانديشى و خلاقيت در دانشگاه‌ها، دستيابى دانشگاه‌ها به اقتدار علمى، فرهنگى و اقتصادى در جهان اسلام و منطقه، توسعه عدالت آموزشى با توجه به آمايش سرزمين، توسعه تعامل علمى در عرصه‌هاى بين‌المللى و دستيابى به مرجعيت علمى و فرهنگى در منطقه و جهان اسلام، گسترش تعامل حوزه و دانشگاه، تحقق سبك صحيح زندگي اسلامي، ارتقاى مستمر و نظام‌مند بعد علمى، مهارتى و اخلاقى دانشگاهيان،مشاركت حداكثرى دانشگاه‌ها در تمدن‌سازى نوين اسلامى،احياء و ارتقاي نقش خانواده در فرايند تعليم و تربيت.

فصل پنجم: نظام فرهنگى- تربيتى

راهبرد۱:تبيين و طراحى نظام جامع فرهنگي- تربيتى دانشگاه‌ها مبتني بر آموزه‌هاي اسلامي و هماهنگي ديگر نظامات دانشگاهي با آن.

راهبرد۲:بازنگرى و تبيين فلسفه تعليم و تعلم و متعالي‌سازي انگيزه تدريس و تحصيل در دانشگاهيان.

راهبرد۳:تبيين و طراحي نظام رتبه‌بندى فرهنگي- تربيتى اسلامي دانشگاه‌ها به‌منظور ايجاد فضاى رقابتى.

راهبرد۴:تبيين نقش تربيتى و اخلاقى استادان و تكريم مقام ايشان

راهبرد۵: احياى هويتِ تمدن ساز اسلامي- ايرانى با ارتقاء روحيه خودباورى و نفى انفعال و خودباختگى در مقابل تمدن غرب

راهبرد۶: تعميق بينش، بصيرت و افزايش نشاط سياسي- فرهنگى و انقلابي دانشگاهيان

راهبرد۷:تقويت منطق خردورزي و روحيه آزادانديشى، پرسشگري و پاسخگويي و نقدپذيري در فضاي عمومي و علمى دانشگاه‌ها

راهبرد۸:ارتقاى تعامل حوزه و دانشگاه با تأكيد بر حل مشكلات فرهنگي- سياسي و اجتماعى جامعه

راهبرد۹:تبيين و ترويج نوانديشى دينى در زمينه‌هاى مورد نياز دانشگاهيان و نخبگان با سازماندهى ظرفيت‌هاى حوزوى و دانشگاهى.

راهبرد۱۰:افزايش روحيه نشاط، اميد و پويايى در دانشگاهيان و مديريت زمان جهت بهره وري بهينه از سرمايه عمر با بهره گيرى از آموزه‌هاى اسلامى.

راهبرد۱۱:ارتقاي روحيه قانون مداري، مسئوليت و نظم پذيرى و التزام به اخلاق حرفه‌اى اسلامي.

راهبرد۱۲:تعامل اثربخش فرهنگى، اجتماعي و سياسى دانشگاه‌هاى كشور با دانشگاه‌ها و مراكز آموزش عالي ديگر كشورها به ويژه در جهان اسلام و افزايش سهم تأثيرگذاري بر آنها.

راهبرد۱۳:گسترش فرهنگ جهاد، ايثار، شهادت و ترويج ارزش‌هاي دفاع مقدس و زمينه‌سازي براي خدمت‌رسانى به مستضعفين در دانشگاه‌ها

راهبرد۱۴:نهادينه‌سازي فرهنگ عفاف و حجاب، ساماندهی فضای عمومی دانشگاه ها و حفظ شئون محیط علمی دانشگاه.

کاهش اختلاط غیرضروری دختر و پسر در دانشگاهها

اقدامات:

گسترش فرهنگ عفاف و حجاب با تأکید براجرای ضوابط، تکمیل و متناسب سازی آن با مقتضیات دانشگاهی و مراکز آموزشی و نظارت بر حُسن اجرا،ایجاد سازوکار ترویج، اجرا و بروزرسانی طرح انطباق و بازنگری و کارآمدسازی شاخص‌ها و مراعات اصول آن در فرایند اعتباربخشی بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی، اجرای دقیق و به‌روزرسانی استانداردها و آیین‌نامه‌های پوشش و رفتار حرفه‌ای در محیط‌های آموزش و درمان دولتی و غیر دولتی، حمايت از پژوهش ها و فعاليت هاي علمي و كاربردي در زمينه عفاف و حجاب در دانشگاه ها، تشويق دانشگاهيان فعال داراي نوآوري و ابتكار در جهت ترويج و زمينه سازي فرهنگ عفاف و حجاب،بازنگري و بهسازی در طراحي فضاها و بهینه سازي خدمات دانشگاه با هدف كاهش اختلاط غيرضروري دختر و پسر.

بهسازی محیط‌های درمانی بر اساس معماری اسلامی- ایرانی به منظور ارتقای سلامت معنوی، ترغيب و حمايت از تأسيس و گسترش دانشگاه هاي ويژه دختران و پسران با رعايت عدالت و كيفيت آموزشي و حق انتخاب داوطلبانه خانواده ها، تبیین و تدوین منشور حقوق بیمار و تکریم آن در فرایند آموزش و درمان و رعایت احکام شرعی و آداب اسلامی، استفاده از فرصت هاي متون درسي مرتبط، جهت تبيين فلسفه، ارزش و موازين شرعي حجاب و عفاف با تأكيد بر نتايج فردي و اجتماعي در محيط دانشگاه،

حمايت از طراحي، توليد، تأمين و دسترسي آسان به پوشش متناسب با ارزش هاي اسلامي جهت توسعه فرهنگ عفاف و حجاب، تبيين آثار مثبت و سازنده حجاب و عفاف در رشد علمي و اخلاقي جامعه در جهت اقناع جوانان دانشجو و دروني سازي حجاب و آگاهي بخشي در مورد آثار و پيامدهاي منفي ترويج اخلاق جنسي غربي.

جذب دانشجویان محجبه خارجی

ایجاد سازوکار اثربخش جهت ترویج و توسعه فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر متناسب با شئونات دانشگاه اسلامی، ساماندهی و سیاستگذاری فرایند جذب دانشجویان مستعد، ارزشی و محجبه خارجی بویژه از جهان اسلام و ارتقای وضعیت فرهنگی و سیاسی آنان.

افزایش پذیرش بومی

راهبرد۱۵: اولویت دادن به پذيرش بومی دانشجویان و تقويت ارتباط دانشگاه با خانواده

اقدامات: طراحي و تدوين نظام تعامل خانواده و دانشگاه و تقويت زيرساخت هاي ارتباط بين دانشگاه و خانواده با تأكيد بر فضاي مجازي، بازنگري در نظام پذيرش دانشجو بر مبناي سند آمايش در راستاي تقويت بومي گزيني، ارتقاء سطح كيفي دانشگاه هاي بزرگ استاني جهت حفظ نخبگان در استان هاي خود، اطلاع‌رساني از وضعيت تحصيلي دانشجويان به خانواده‌ها و ارتقاء دانش و بينش و به‌ويژه مسئوليت پايان‌ناپذير تربيتي والدين در قبال فرزندان دانشجو.

راهبرد۱۶:

اهتمام بر اصل خانواده‌محوري و ترويج و تسهيل ازدواج دانشجويي و تبيين موازين ديني و اخلاقيِ ارتباط مشروع و برقراري محرميت حسب شرايط و مقتضيات در جهت رفع نيازهاي معقول و واقعي دانشجويان.

رفع اختلاط هاي غيرضروري در محيط هاي علمي و دانشگاهي

اقدامات:

تبيين اخلاق جنسي از ديدگاه اسلام و ارائه راه حل هاي اسلامي و اخلاقي براي روابط سالم دانشجويان در فضاهاي دانشگاهي و برنامه‌ريزي براي رفع اختلاط هاي غيرضروري در محيط هاي علمي و دانشگاهي، تدوين متون درسي جهت طرح مباحث مرتبط با نيازها و مقتضيات زندگي مشترك و اصلاح و بازنگری متون مغایر با آن، تقويت فرهنگ مشاوره و توسعه نهادهاي مشاوره اخلاقي و دينيِ دانشجويان و برگزاري دوره‌هاي آموزشي متناسب با سبك زندگي اسلامي، آسيب شناسي و پايش ازدواج هاي دانشجويي و یافتن راهکارهایی برای توسعه و ترویج آن، تهيه و تدوین پيوست فرهنگي خانواده محور در رشته هاي مختلف،تشويق و ترغيب ازدواج دانشجويي با رعايت اصل سادگي و الگوسازي آيين ازدواج آسان و آگاهانه، شناسايي و هماهنگي نهادها، اشخاص و دستگاه هاي اجرايي براي تأمين امكانات و منابع موردنياز براي ازدواج دانشجويي، حمايت و تشويق دانشجويان متأهل و دارای فرزند در راستای ارتقاء تحصیلی آنان.

راهبرد۱۷: تبيين و ترويج سبک زندگی اسلامی ایرانی با رویکرد تمدن‌سازي نوين اسلامي

راهبرد۱۸: تعظيم شعائر اسلامی و توجه خاص به نماز و مسجد محوری در فعاليت هاي ديني، فرهنگي و علمي دانشگاه.

راهبرد19: ارتقای فرهنگ قرآن و عترت در بين دانشگاهيان به منظور انس با قرآن و تدبر و تفكر در آيات الهي و معارف اهل بيت (ع)

راهبرد۲۰: ساماندهی مقابله با جنگ نرم با تكيه بر مؤلفه هاي قدرت نرم انقلاب اسلامي

راهبرد۲۱: طراحی و تدوين نظام جامع نظارت و ارزيابي مستمر فرهنگی- تربیتی دانشگاه ها براساس شاخص هاي اسلامي.

نظام آموزشي

راهبرد۱:برنامه‌ریزی، تنظیم و بازنگری سرفصل‌ها و تدوين متون و برنامه‌ریزی آموزشی در تمامي شاخه‌هاي علوم براساس آموزه های اسلامی

راهبرد۲:هدايت و تحول نظام برنامه‌ريزي آموزشی و متون درسي به سمت تقويت فضايل اخلاقي و اعتماد به نفس و تقویت باورهاي ديني و التزام به مسئوليت‌هاي اجتماعي

راهبرد۳:فراگیر نمودن نهضت نقد علمی در نظام آموزشی و ترویج رویکرد نقادانه علمی در مواجهه با نظریه ها و متون موجود

راهبرد۴:طراحی فرایند آموزش با عنایت به پرورش انواع استعدادها و پرورش قدرت ابتکار، خلاقیت و نوآوری.

راهبرد۵:آگاهي از آخرين دستاوردهاي علمي بشر و بهره‌گيري از آنها متناسب با ارزش‌هاي اسلامي براي استفاده در مراكز آموزش عالي

راهبرد۶:طراحی، تبیین و تدوین نظام جامع اخلاق و فقه پزشکی و سلامت معنوی بر اساس آموزه‌های اسلامی

راهبرد ۷: ايجاد و اصلاح رشته های تحصیلی کاربردی و متناسب با نیازهای جامعه اسلامی و بومی سازی آنها و تقویت بُعدکارآفرینی و افزایش اشتغال مولد و پایدار.

راهبرد ۸: تحول و نوسازی رشته های دانشگاهی براساس عدالت آموزشي و آمایش سرزمین

راهبرد۹: تسریع ضابطه مند فرایند جذب، تربیت، ارتقاء و نظارت و ارزیابی مستمر اعضاي هيأت علمي

راهبرد۱۰: نهادینه‌سازی تعامل آموزشی بین حوزه و دانشگاه

راهبرد۱۱:بسترسازی و تقویت ساختارهای حمایتی برای رشد هنر اسلامي و حمایت از آموزش های نظری و کاربردی در حوزه هنر متعهد

راهبرد۱۲:توسعه رشته های تخصصی به منظور تبيين و صيانت از آموزه ها، تجربيات و دستاوردهاي انقلاب اسلامی و ارزش های دفاع مقدس

راهبرد۱۳: تحول هدفمند فرصت های مطالعاتی، نظام راتبه تحصيلي (بورس) و اعزام، ساماندهي و هدايت علمي- فرهنگي دانشجويان خارج از كشور با توجه به نيازها و اولويت‌هاي كشور.

راهبرد۱۴: فراهم آوردن ساز وکار کارامد اعطای بورس و جذب دانشجويان و نخبگان خارجي و برنامه‌ريزي خاص براي ايشان با توجه به اهداف جهاني انقلاب اسلامي در ابعاد علمی و فرهنگي

راهبرد۱۵:فراهم آوردن فرصت های رسمی و ضابطه مند جهت انتقال تجربیات و مطالعات برون دانشگاهی به دانشگاه ها

راهبرد۱۶:ساماندهي و ارتقاء مؤسسات آموزش های عالی آزاد بر اساس آموزه هاي اسلامي

راهبرد۱۷:اصلاح و تکمیل نظام نظارت و ارزيابي مستمر متون و برنامه های آموزشی متناسب با آموزه‌هاي اسلامي

اقدامات:

تدوین شاخص های بومی و شیوه ارزیابی و نظارت بر متون و برنامه های نظام آموزشی، تدوین شاخص ها، فرایندها و ساختارهای مناسب نظارت و ارزیابی راهبردها و اقدامات نظام آموزشی، اصلاح فرایندها و ساختارهای مرتبط در ارزیابی متون آموزشی، ایجاد انسجام و هماهنگی و تمرکز در سیاست گذاری و برنامه ریزی در زمینه نظارت و ارزیابی مستمر نظام آموزش، ارزیابی مستمر متون و برنامه های آموزشی، تربیت نیروی متخصص در زمینه برنامه ریزی های آموزشی، ایجاد سازوکار نظارت و ارزیابی مستمر و هدفمند نظام آموزشی در سه سطح «شورای اسلامی شدن دانشگاه ها و مراکز آموزشی»، «وزارتخانه های ذیربط» و «دانشگاه ها و مؤسسات آموزشی و پژوهشی»

نظام پژوهش و فناوري

راهبرد۱:ساماندهي نظام جامع پژوهش و فناوري با تأكيد بر گسترش مرزهاي دانش مبتني بر آموزه هاي اسلامی و بومی، با توجه به نیازها و اقتضائات جامعه اسلامي

راهبرد۲:طراحی نظام موضوعات و اولویت های پژوهشی و ساماندهی فرایندهای آن با اولویت علم بومی و علم دینی

راهبرد۳: تقویت و ارتقای جایگاه پژوهش، تولید علم و فناوري و نهضت نرم افزاري و بسط روحيه پژوهشگری در دانشگاه در جهت تحقق تمدن نوین اسلامی

راهبرد۴:ساماندهی و هدفمندسازی برنامه های پژوهشی براساس مزیت های نسبی و رقابتی و مأموریت گرایی دانشگاه ها و مراکز پژوهشی.

راهبرد۵:ساماندهی نظام موضوعات پژوهش ها، پایان نامه ها، رساله ها و فرايند راهنمايي كارامد جهت رفع نيازهاي مادي و معنوي جامعه اسلامي با تأكيد بر پيوستگي آموزش و پژوهش

راهبرد ۶:ساماندهي و ارتقاء منابع انساني در حوزه پژوهش

راهبرد۷:ایجاد انگیزه الهی مبتنی بر آموزه های اسلامی برای عبور از مرزهای دانش، توسعه کارآفرینی علمی و تجاری‌سازی یافته های پژوهشی

راهبرد۸: مأموریت گرایی و ارتقاء نقش قطب ها و انجمن های علمی در فرایند تولید و توسعه فعالیت های علمی و دینی دانشگاه ها

راهبرد۹: تحکیم و تقویت اخلاق ورزی، رعایت هنجارهای پژوهشی و مالکیت فکری و معنوی در راستای نظام پژوهشی مبتنی بر آموزه های اسلامي

راهبرد۱۰: ارتقاي كرسي‌هاي نظريه‌پردازي و حمايت از توليدات علمي خودكفا و تقويت مواجهه انتقادي با جريان ترجمه‌زدگي

راهبرد۱۱: ساماندهی نظام نوين نظارت و ارزيابي هدفمند و مستمر پژوهش در راستاي اقتدار و مرجعيت علمي كشور

نظام مديريتي

راهبرد۱:طراحی و تدوين نظام جامع مديريت اسلامي در دانشگاه ها

راهبرد۲:تعادل هدفمند در طراحي و برنامه‌ريزي و طرح جامع دانشگاه با تأکید بر بُعد فرهنگی ـ تربیتی

راهبرد۳:ظرفیت‌سازی و مدیریت بهینه از مزیت های دانشگاه و دانشگاهیان در تأمین منافع ملی و مصالح عمومی و حل مسائل كلان كشور

راهبرد۴:نقش‌آفرینی فعال دانشگاه‌ها در عرصه‌های علمی و فرهنگی در سطح بین‌الملل با اولویت تعامل با دانشگاه‌های جهان اسلام

راهبرد۵:طراحي، بهسازي و متناسب سازي فضاهاي كالبدي دانشگاه بر اساس معماري اسلامي- ايراني و رعايت شرايط محيطي

راهبرد۶:تدوین شاخص ها و ملاک های اسلامي شایسته سالاری در مدیران دانشگاهي

چارچوب نهادي و نظام اجرايي "سند دانشگاه اسلامي"

براي تحقق اهداف و برنامه‌هاي سند دانشگاه اسلامي در افق چشم انداز ۱۴۰۴، سياست‌گذاري، برنامه‌ريزي و نظارت بر فرايند اسلامى شدن دانشگاه‌ها در چهار سطح به شرح زير صورت مي پذيرد:

الف) سياست‌گذاري، نظارت و ارزيابي در سطح كلان

سياست‌گذاري و تصميم‌گيري كلان و نيز ارزيابي و نظارت راهبردي كلان فرايند اسلامي شدن دانشگاه‌ها بر پايه اين سند بر عهده شوراي عالي انقلاب فرهنگي است.شوراى عالى انقلاب فرهنگى در صورت نياز براى اصلاح و تصويب قوانين با مجلس شوراى اسلامى تعامل خواهد داشت.

ب) برنامه‌ريزي و نظام اجرايي فرابخشي

شوراي اسلامي شدن دانشگاه ها و مراكز آموزشي با استفاده از همه ظرفيت آموزش عالي و ساير نهادها و امكانات كشور مسئوليت بررسي، تصويب و ابلاغ سياست هاي اجرايي، طراحي سازوكار تحقق اهداف، اصلاح ساختارها و فرايندهاي مربوط، به روزآوري و ترميم، هماهنگي و انسجام در سياست‌ها، برنامه‌ها و نظارت بر حسن اجراي برنامه‌هاي تحول راهبردي فرايند اسلامى شدن را برعهده دارد و گزارش پيشرفت اجراي سند و چگونگي عملكرد دستگاه‌هاي مربوطه را به صورت سالانه به شوراي عالي انقلاب فرهنگي ارائه مي‌دهد.

ج) برنامه‌ريزي، اجرا و فرهنگ‌سازي ستاد

وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، دانشگاه آزاد اسلامى، نهاد نمايندگى مقام معظم رهبرى در دانشگاه‌ها و جهاد دانشگاهي مسئوليت نهادينه‌سازي و اجراي سند دانشگاه اسلامي و طراحي و تدوين برنامه هاي اجرايي سند در دستگاه خود را برعهده دارند و حداكثر ظرف مدت شش ماه پس از تصويب اين سند، برنامه هاي خود را به تصويب شوراي اسلامي شدن دانشگاه ها و مراكز آموزشي خواهند رساند.

د) اجرا و پيگيرى

دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و موسسات آموزشى موظف‌اند در چارچوب سياست‌هاى اجرايى شوراى اسلامى شدن و مراكز آموزشى، طرح ها، برنامه ها و بازخوردهاى خود را براى اجراى اين سند تدوين و براى بررسى و تصويب به ستاد مربوطه خود تسليم نمايند.

شوراى عالى انقلاب فرهنگى و به تبع آن وزارتخانه‌هاى ذيربط و شوراى اسلامى شدن دانشگاه‌ها و مراكز آموزشي بايستى حمايت دستگاه‌هاى رسانه‌اى و اجرايى و استمداد از آن‌ها براى فرهنگ‌سازى و پيگيرى مصوبات، اقدامات لازم را به عمل آورند.


ارسال نظر