آبزیان؛ تنها ناجیان تامین کننده غذای سالم بشر/ هیچ تفاوتی بین زن و مرد برای انجام کارهای پژوهشی نیست
شاید برای خیلی از مخاطبان جالب باشد که یک زن پژوهشگر علوم دریایی مانند شما که رشته تخصصی تان هیدرو شیمی و زمینه اصلی کارهای تخصصی تان تحقیق به روی آبزیان و مواد غذایی است در طول روز چه کارهایی را انجام می دهد، لطفا در این خصوص توضیحاتی بفرمایید.
مطالعه و تحقیق تنها خاص این رشته نیست بلکه زیربنای تمام کارهای پژوهشی است بنابراین کسانی که دستی در علم و تحقیق دارند باید اطلاعات خود را همواره به روز نگه دارند؛ به روز کردن اطلاعات تنها با انجام مطالعه و تحقیق امکان دارد. من نیز برای تحقق اهدافم و به نتیجه رسیدن کارهای پژوهشی ام این دو خصیصه را مد نظر گرفته ام.
این علم چه فایده ها و کاربردی می تواند در زندگی روزمره ما انسان ها داشته باشد؟
امروزه افزایش جمعیت و نیاز به منابع غذایی با ارزش باعث شده است تا اغلب کشورها روی منابع آبزی به عنوان منبع غذایی غنی از پروتئین تمرکز بیشتری داشته باشند. قطعا کشور ما نیز با داشتن نوار ساحلی شمال و جنوب نه تنها باید به حفظ محیط آبی و جلوگیری از آلودگی آن کمک کند بلکه باید به ایجاد روش های جدید برای تنوع در فرآورده های آبزی نیز توجه ویژه ای کند زیرا این روش های علمی نه تنها باعث افزایش ماندگاری آبزیان پس از صید می شوند، بلکه از اهمیت اقتصادی زیادی نیز برای تامین غذای سالم بشر برخوردار است.
فکر می کنید برای شناخت بیشتر این حوزه چه اقداماتی ضروری است؟
بیشتر از همه اطلاع رسانی مناسب با استفاده از وسایل سمعی و بصری برای شناخت این حوزه ضرورت دارد تا بدین گونه مردم و صاحبان صنایع پی به عوارض ناشی از آلودگی خواسته یا ناخواسته محیط زیست آبی ببرند زیرا ما از این طریق می توانیم به عموم یاد بدهیم که این آبزیان نیازمند چه نوع محیط آبی هستند. ارزش غذایی آنها و نقش آنها برای تامین غذای سالم چقدر است.
شما به عنوان پژوهشگر برتر این حوزه، بازار طرح های پژوهشی این حوزه را چگونه ارزیابی می کنید؟
طبیعتا صنعت در مقابل نتایج حاصل از این طرح ها ریسک پذیری پایینی دارد بنابراین ضرورت دارد که مراکز تحقیقاتی ما با اداره ها و سازمان های مرتبط وارد مذاکره شوند تا صاحبان صنعت بتوانند به نتیجه درست و روشنی دست یابند. همچنین به نظر من تحقق این مساله به تنهایی از طرف مجری طرح امکان پذیر نیست. این مساله تلاش مضاعفی را می طلبد یعنی برای ترویج این طرح باید مجموعه ای درگیر این مساله باشند.
در حال حاضر مهمترین مشکلات اجرای چنین طرح هایی در کشور چیست؟
به نظر من باید برای حفظ روحیه پژوهشی و تحقیقات مراکز آموزشی کشور ردیف بودجه ای اختصاص یابد زیرا افراد متخصص مراکز پژوهشی خیلی راحت تر موفق به اجرا ی این طرح ها می شوند. افرادی مانند من که در مراکز آموزشی هستند باید برای انجام تحقیقات شان به سراغ دیگر مراکز تحقیقاتی بروند تا بتوانند طرح شان را مصوب کنند.
درمجموع نائره بشارتی به عنوان یک پژوهشگر زن برای رسیدن به جایگاه کنونی اش با چه مشکلاتی روبرو بوده است؟
یک زن پژوهشگر باید با نوع علمکردش ثابت کند که پا به پای همکاران مرد توانایی انجام کارهای علمی و تحقیقاتی را دارد (هیچ تفاوتی بین انجام کار تحقیقاتی یک زن و مرد پژوهشگر نیست) و با مهارت و دقت نظر می تواند تا انتها این راه را ادامه دهد و به نتیجه مطلوب و مورد نظرش برسد. طبیعی است که یک زن پژوهشگر در راه رسیدن به تمام آرمان ها و اهداف علمی اش با مشکلات زیادی روبرو است اما اگر انسان راحت طلبی نباشد و به نتیجه کار خود ایمان داشته باشد، می تواند به تمام خواسته هایش جامعه عمل بپوشاند.