در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۶۲۶۸۶
تاریخ انتشار: ۰۴ آذر ۱۳۹۲ - ۱۶:۴۷
آیت الله نکونام با توضیح زمینه های لازم برای ایجاد اقتصاد اسلامی، خاطر نشان کرد: «دروغ» اقتصاد اسلامی را متلاشی می کند و تا زمانی که در جامعه این امر شیوع دارد سخن گفتن از اقتصاد اسلامی مشکل است.

به گزارش گروه راهبرد خبرگزاری دانا و به نقل از شفقنا ، آیت الله نکونام در درس خارج فقه خود در مدرسه فیضیه به توضیح زمینه های لازم برای ایجاد اقتصاد اسلامی پرداخت و خاطر نشان کرد: «دروغ» اقتصاد اسلامی را متلاشی می کند و تا زمانی که در جامعه این امر شیوع دارد سخن گفتن از اقتصاد اسلامی مشکل است.

نویسنده کتاب «قرآن کریم و زمینه های اقتصادی» با استناد به موارد کاربرد ماده «کذب» در قرآن توضیح داد: این ماده 282 مرتبه در قرآن کریم مورد استفاده قرار گرفته که 281 مورد آن به صورت جمع آمده و تنها یک مورد آن به صورت مفرد استفاده شده که آن هم به صورت تعلیقی بیان شده؛ پس دروغ اگر در ساختار فرهنگی مورد پژوهش و دورسازی اجتماعی و فردی قرار نگیرد یک امر کلی و عمومی می شود و در بین همه افراد وجود فراوان پیدا می کند.

آیت الله نکونام ادامه داد: قرآن به دنبال بیان واقعیت هاست و برنامه و راهکاری را هم که ارایه می دهد با همین نگاه واقع بینانه است. همانگونه که می گوید « ان الانسان لفی خسر الا الذین آمنوا و عملوا الصالحات» یعنی غالب انسان ها دچار خسرانند اینجا هم با جمع آوردن ماده کذب می گوید، دروغ در جوامع یک مساله عمومی است ولی باید مورد تصحیح قرار گیرد.

استاد برجسته اقتصاد اسلامی حوزه علمیه قم در توضیح زمینه های شیوع دروغ در جوامع گفت: دروغ یک ضمیر ناخود آگاه دارد و انسان ها به اندازه ضعف و ترس باطنی شان دروغ می گویند پس علت دروغگویی ترس و ضعف است. هر مقدار در جوامع آزادی محدود شود و استبداد قوت پیدا کند و فقر رواج یابد دروغ هم افزایش پیدا می کند.

وی افزود: چون در طول تاریخ به طور غالب زورگویان و اربابان ستمگر بر مردم حاکم بوده اند ، جامعه شکست هایش را با دروغگویی پوشانده است لذا ما در روانشناسی بر اساس میزان ترسی که در اشخاص وجود دارد می توانیم به میزان دروغگو بودنشان پی ببریم. افرادی که ترس زیاد دارند حتی به خودشان هم دروغ می گویند اما از افراد شجاع کمتر دروغ شنیده می شود.

استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در بیان عوامل و زمینه های دروغ به رابطه دروغ و درایت و شجاعت اشخاص اشاره کرد و ادامه داد: دروغ به قوت قلب و جبلی آن بستگی دارد، نه حتی به ایمان و کفر؛ یعنی ایمان صوری افراد در میزان دروغگویی شان تاثیر کم تر دارد بلکه شجاعت و قوت قلب می تواند جلو دروغ را بگیرد اگرچه ایمان حقیقی هم قوت و شجاعت است و می تواند مانع دروغگویی شود.

وی در توضیح روش های کاستن شیوع دروغ گفت: باید با استبداد زدایی و ایجاد آزادی در جوامع از میزان دروغ کاست، اگر در مسجدی آزادی نباشد در همانجا هم دروغ شایع می شود و این معضل می تواند جامعه را عفونی کند.

آیت الله نکونام در ادامه سخنانش به مذاکرات گروه 5+1 اشاره کرد و با مثبت دانستن گفت و گو و مذاکره با دنیا خاطر نشان کرد: مذاکره خوب است و ان شاءالله برای مردم ما خیر باشد اما تا دروغ شیوع داشته باشد حتی با لغو تحریم ها هم مشکل اقتصاد حل نمی شود. امروز که 35 سال از انقلاب می گذرد دولت هنوز نمی تواند میزان ثروت شهروندانش را محاسبه کند و اطلاعات دقیقی از میزان سرمایه های افراد ندارد. امروز شما نمی توانید بگویید 10 سرمایه دار اول این کشور کیست و مراکز مذهبی ما چقدر سرمایه دارند.

نویسنده کتاب «گزرها و گریزهای جامعه» دروغ و سرقت را دو قرین خواند و درباره اقتصاد اسلامی گفت: اقتصاد اسلامی زیرساخت های مخصوص به خود را دارد. زیرساخت های این اقتصاد اخلاق و اعتقادات اسلامی است و یکی از زیرساخت های لازم برای داشتن اقتصاد سالم صدق و راستگویی است.

وی با تاکید بر اصالت داشتن راستگویی در این باره توضیح داد:اگر به طبیعت نگاه کنید همه درختان به طور طبیعی سبز و شادابند در این شرایط طبیعی ممکن است چند درخت آفت زده و شاخه شکسته هم دیده شوند. جامعه طبیعی هم همینگونه است یعنی اصل و غلبه با صدق راستی است نه اینکه امروز در برخی از جوامع غربی شنیده می شود که کذب و صدق هر دو به اقضاء هستند بلکه صدق علیت در کلام دارد و دروغ در صورت ضرورت یا مصلحت استثنا می شود.

ارسال نظر