به گزارش گروه سلامت خبرگزاری دانا (داناخبر)، طی این مطلب با بیماری برونشیت، علایم و روش های جلوگیری از ابتلا به آن، بیشتر آشنا می شویم:
برونشیت چیست؟
برونشیت، بیماری است که طی آن ریه ها ملتهب می شوند و برخی از مردم از آن به عنوان سرماخوردگی قفسه سینه یاد می کنند. افراد سیگاری بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند، حتی یک سرماخوردگی ساده می تواند در افراد سیگاری تبدیل به برونشیت شود. سرفه، خلط و احساس خستگی از علایم برونشیت هستند اما این علایم با سایر بیماری ها مشترک هستند بنابراین تشخیص درست این عارضه بسیار مهم است.
نگاهی نزدیک به ارتباط بین بیماری برونشیت و ریه های شما
زمانی که لوله های برونش که هوا را به داخل ریه ها منتقل می کنند، ملتهب شوند، پوشش داخلی آنها متورم و ضخیم می شود و این لوله ها تنگ تر می شوند. این غشا باعث تحریک ترشح خلط می شود که در موارد خاص ممکن است که موجب مسدود شدن راه های هوایی ریه ها نیز شود. به همین ترتیب بدن با استفاده از سرفه های شدید تلاش می کند تا هوا را به ریه ها برساند و خلط را خارج کند.
علایم برونشیت
یکی از علایم اصلی برونشیت سرفه های مداوم به همراه خلط است، اما علایم دیگر این بیماری، عبارت است از:
- تب خفیف
- خستگی
- خس خس سینه، هنگام نفس کشیدن
- گرفتگی یا کشیدگی در قفسه سینه
- تنگی نفس
برونشیت حاد چه مدت طول می کشد؟
برونشیت حاد اغلب سه تا چهار روز بعد از سرماخوردگی یا آنفولانزا بروز می کند. این عارضه در ابتدا با سرفه های خشک شروع می شود و پس از چند روز، سرفه ها با خلط همراه می شود. مدت زمانی که اکثر افراد مبتلا به این بیماری، با آن دست و پنجه نرم می کنند، حدود دو تا سه هفته است و گاهی اوقات سرفه های ناشی از آن ممکن است که تا چهار هفته و یا بیشتر به طول بیانجامد.
حملات مکرر برونشیت مزمن
زمانی که سه ماه از سال سرفه های همراه با خلط شما را رها نمی کند، اکثر پزشکان به برونشیت مزمن شک می کنند. برونشیت مزمن یک بیماری کاملا جدی است که باعث می شود تا ریه های شما به مکانی مناسب برای رشد باکتری ها تبدیل شود و به درمان های تخصصی تر پزشکی نیازمند باشد. این بیماری در گروه بیماری مزمن انسداد ریه ( COPD) قرار می گیرد، که تنفس فرد را دچار مشکل می کند. سرفه های افراد سیگاری یکی از نشانه های ابتلا به برونشیت یا COPD است.
برونشیت یا بیماری دیگر
علایم برونشیت کاملا با علایم دیگر بیماری ها از قبیل آسم، ذات الریه، حساسیت، سرماخوردگی، آنفولانزا، سینوزیت و حتی رفلاکس معده و سرطان ریه، مشابه است. بنابراین علایم ذکر شده را جدی بگیرید و برای تشخیص دقیق تر حتما به پزشک مراجعه کنید.
علل برونشیت حاد
برونشیت حاد در زمستان شایع تر است و از هر 10 مورد، 9 مورد توسط یک ویروس ایجاد می شود. محرک هایی مانند دود توتون و تنباکو، مواد شیمایی موجود در پاک کننده های خانگی و دود یا گرد و غبار موجود در محیط می تواند از دلایل بروز برونشیت حاد باشد.
سیگاری ها و برونشیت
یک فرد سیگاری مبتلا به برونشیت حاد، دوره نقاهت سخت تری نسبت به فرد غیر سیگاری خواهد داشت. تحقیقات نشان داده است که حتی یک پک(دم) سیگار نیز می تواند موجب بسته شدن نایژه ها شود. برونشیت مزمن، می تواند منجر به افزایش خطر ابتلا به عفونت ریه و آسیب دایمی به ریه شود. بنابراین با ترک سیگار و دوری کردن از افراد سیگاری می توانید از آسیب های این بیماری دوری کنید.
درمان برونشیت حاد
تنها درمان برونشیت حاد، تسکین علایم است، برای این منظور کافی است که داروهای تجویزی پزشک را به موقع مصرف کنید و در کنار آن، مایعات به مقدار زیاد بنوشید، استراحت کافی داشته باشید و از دود و آلودگی دوری کنید.
جلوگیری از ابتلا به برونشیت
مطمئن اولین روش برای کاهش خطر ابتلا به برونشیت، اجتناب از سیگار و دوری از افراد سیگاری است. اما دیگر روش ها عبارتند از اجتناب از سرماخوردگی و دوری کردن از عواملی از قبیل گرد و غبار و آلودگی که باعث تحریک بینی، گلو و ریه ها می شود.
برونشیت چیست؟
نگاهی نزدیک به ارتباط بین بیماری برونشیت و ریه های شما
علایم برونشیت
- تب خفیف
- خستگی
- خس خس سینه، هنگام نفس کشیدن
- گرفتگی یا کشیدگی در قفسه سینه
- تنگی نفس
برونشیت حاد چه مدت طول می کشد؟
حملات مکرر برونشیت مزمن
برونشیت یا بیماری دیگر
علل برونشیت حاد
سیگاری ها و برونشیت
درمان برونشیت حاد
جلوگیری از ابتلا به برونشیت