به گزارش گروه راهبرد خبرگزاری دانا و به نقل از فردا یک کارشناس مسایل اقتصادی با انتقاد از وضعیت اجرای قانون هدفمندی یارانه ها، گفت: پیدا کردن دهک های مختلف جامعه برای بالا و پایین کردن میزان پرداختی یارانه های نقدی سخت ترین کاری است که دولت در پی خواهد داشت و به طور مثال اگر همین الان به من بگویند بیا و مردم را به 10 گروه مختلف از پایین به بالا تقسیم کن قطعا این موضوع را قبول نمی کنم چراکه عده زیادی از مردم در جامعه هستند که تحت هیچ شرایطی نمی توان اطلاعاتی درباره درآمد آنها به دست آورد.
مهدی تقوی با بیان اینکه مشاغل زیرزمینی از جمله معضلات شناخت دهک های مختلف است، اظهار داشت: در جامعه ما مشاغلی وجود دارد که به آنها مشاغل زیر زمینی می گویند و دولت هیچ اطلاعاتی در مورد آنها ندارد. این گروه اتفاقا درآمد خیلی خیلی بیشتری هم از سایر افراد جامعه دارند. سوال من حالا این است که دولت چگونه می تواند میزان درآمد این افراد را مشخص کرده و اقشار آسیب پذیر را از این گروه جدا کند؟
وی در ادامه درباره خاطر نشان ساخت: این کار برای کشوری مثل آمریکا امکان پذیر است که در آن افراد همه باید مالیات بپردازند و درآمد همه در آن مشخص است. در اینصورت است که می توان به راحتی دهک های مختلف را از یکدیگر جدا کرد. اما در کشور ما با بیکاری و تورم ایجاد شده هر چه سن افراد بالاتر می رود، کسب درآمد برای آنها سخت تر و قدرت خرید نیز کاهش می یابد. این در حالی است که در کشورهای دنیا اینگونه نیست و هر چه سن بالاتر می رود و تجربه بیشتر می شود، درآمد بیشتر و قدرت خرید بالاتر می رود. اما در کشور ما این موضوع برعکس شده است.
این کارشناس اقتصادی کشورمان در ادامه افزود: در کشور ما کسانی که کار نمی کنند از آنهایی که ساعت ها کار کرده و زحمت می کشند درآمد به مراتب بالاتری دارند. به عنوان مثال دلار فروش میدان فردوسی خیلی بیشتر از یک کارمند و کارگر درآمد دارد و این در حالی است که برای کارش زحمتی هم نمی کشد. چه بسا ما هم اگر در دوران بالا و پایین شدن نرخ ارز سر چهارراه استانبول کار خود را پیگیری می کردیم امروز این فشارهایی که به خاطر هدفمندی یارانه ها وجود دارد، بر ما اعمال نمی شد.
تقوی نبود اطلاعات در مورد درآمد برخی افراد را موجب ناعادلانه شدن تقسیم بندی دهک ها عنوان کرد و یادآور شد: من از ابتدای کار قانون هدفمندی یارانه ها با این قانون مخالف بودم و همواره گفتم که حاضرم 45 هزار تومانی که دولت به من و اعضای خانواده من می دهد را پس داده و 45 هزار تومان دیگر هم روی آن گذاشته و به دولت مالیات بدهم اما در قبال آن دولت قانون هدفمندی یارانه ها را لغو و قیمت ها را به قبل از دوران هدفمندی یارانه ها بازگرداند و سفره هدفمندی احمدی نژادی را جمع کند.
وی همچنین از زمان تحصیل خود در انگلیس و وضعیت اقتصادی مردم انگلیس سخن گفت و افزود: من دوران دانشجویی خود را در انگلیس گذراندم و در این کشور همه مردم تحصیل و بهداشت رایگان داشتند و پزشکان برای معالجه افراد به مقابل درب منازل مردم مراجعه کرده آنها را درمان می کردند. چراکه در انگلیس از پردرآمدها مالیات های کلان دریافت می شد و این مالیات خرج افراد کم درآمد و بی بضاعت می شد. اما در کشور ما این مسئله برعکس است و تورم 40 درصد افزایش پیدا می کند و هزینه های درمان نیز بالا می رود. اما هر سال حدود 17 درصد به حقوق کارمندان و کارگران اضافه می شود.
این اقتصاددان کشورمان از وضعیت معیشتی مردم نیز انتقاد کرد و گفت: از یک نان آور خانواده که 4 نفر زیر نظر او هستند بپرسید که قیمت نان قبل از هدفمندی یارانه ها چقدر بود و الان چقدر است. درآمد آن زمان نسبت به حالا چقدر افزایش داشته است؟ آیا 45 هزار تومانی که بابت یارانه ها به هر نفر پرداخت می شود کفاف یک خانواده را می دهد آن هم در شرایطی نه تنها نان بلکه تمام کالاها گران شده است. وقتی شما گاز را تا این حد گران می کنید، واحدهای تولیدی که نیاز به گاز دارند از کار دست می کشند و به تبع آن کارگران بیکار می شوند. خوب این گرانی ها است که همه مشکلات را پدید آورده است.
تقوی در بخش پایانی اظهارات خود تصریح کرد: تنها چیزی که در ایران رایگان و ارزان است تنفس در هوای آلوده تهران است. در پایان بازهم می گویم که در کشور ما فقط بازنشسته ها و حقوق بگیران و کارگران و کارمندان هستند که میزان درآمد آنها مشخص است و از درآمد بسیاری از افراد جامعه اطلاعاتی در دست نیست. در چنین شرایطی بهترین کار برای عبور از بحران شناسایی افراد پردرآمد، قطع یارانه آنها و گرفتن مالیات های کلان از آنهاست.