به گزارش گروه راهبرد خبرگزاری دانا، وزیر تعاون دولت هفتم و وزیر آموزش پروش دولت هشتم معتقد است اصلاح طلبان باید مطالباتشان را تعدیل کنند تا بتوانند به آنها دست یابند و هیچ گروهی نباید متوقع باشد که ماکزیمم انتظاراتش برآورده شود. همچنین میگوید اصلاح طلبان نباید برای انتخابات مجلس خوشخیال باشند و باید فعالیت های خود را برای انتخابات مجلس آغاز کنند.
حاجی که از بنیانگذاران بنیاد باران است، تفکیکی بین اعتدالگرایان حامی دولت و اصلاح طلبان قایل نمیشود و درباره حضور عارف در انتخابات معتقد است: مهم نیست عارف از یزد یا تهران کاندیدا شود او از هر جایی رای می آورد و می تواند در هیئت رییسه مجلس حضور داشته باشد.
مشروح گفت وگوی مهر با مرتضی حاجی را در ادامه بخوانید:
با شکل گرفتن دولت جدید ارزیابی شما از فضای کنونی چیست و تا چه حد به این شرایط خوشبین هستید؟
خبرهای خوبی از برنامه های دولت و سیاست هایی که دنبال می کند، شنیده می شود. در عرصه سیاست خارجی و سیاست داخلی و تعاملی که با تشکلهای سیاسی در کشور آغاز شده است می توان امیدوار بود. همچنین در حوزه اقتصادی نیز فعالیت های خوبی در حال برنامه ریزی است. یکی از اقدامات دولت تدوین حقوق شهروندی است، تا آنجا که این متن را مشاهده کردم؛ با توجه به قوانین و مقرراتی که در آن آمده، نویدبخش آینده خوبی برای تشکل های سیاسی است.
در مجموع فضای امیدوارانه ای ایجاد شده است. به خصوص در عرصه اقتصادی، مردم تغییر را در معیشت خود احساس کردند و چشم انتظار نتایج خوبی هستند. حالا اصلاحطلبان هم به عنوان بخشی از مردم از فضای ایجاد شده بهره مناسب را خواهند برد و در جهت تعالی فعالیت هایی که در چارچوب قوانین مجاز است انجام می دهند. اما چالش هایی هم وجود دارد، گاهی خارج از دولت شاهد برخوردهایی هستیم که در نتایج فعالیت های دولت تاخیر ایجاد میکند. باید پذیرفت دولت مسوول اداره کشور است. طبیعتا مدیریت امور مختلف با دولت است و اصلاح طلبان با سعه صدر و بردباری سعی دارند دولت با دغدغه کمتری فعالیت خود را عملیاتی کند و امید ایجاد شده در مردم باقی بماند و مردم دچار یاس نشوند.
برنامه اصلاح طلبان برای انتخابات مجلس چیست.آیا اصلاح طلبان باز می خواهند به صورت ائتلافی برای انتخابات مجلس فعالیت کنند؟
اصلاح طلبان باید با هماهنگی و یکپارچگی در انتخابات شرکت کنند. باید خواسته هایشان را تعدیل کنند. هیچ کس نمیتواند منتظر شرایط مطلوب باشد که حاصل شود وبعد آن فعالیت کند، در عرصه سیاسی نباید هیچ گروهی متوقع باشد که ماکزیمم انتظاراتش برآورده شود. بلکه باید به یک حد نرمالی بسنده کنند. تفاوت هایی در دیدگاه اصلاح طلبان وجود دارد اما تنزیل در توقعات می تواند سبب شود همان توقعات به صورت جدی پیگیری شود. طیف یک مجلس و دولت همراه و هماهنگ بسیار بیشتر می توانند مشکلات مردم را حل کند تا خدایی نکرده مجلس و دولتی که با هم هماهنگ نباشند.
اقدامات دولت را تا کنون چگونه ارزیابی می کنید آیا این کابینه توانسته است مشکلات کشور را در حوزه های مختلف سامان دهد؟
اگر ایده آلی فکر کنیم؛ خیر. اما اگر بخواهیم واقعبین باشیم، با توجه به شرایط موجود کشور، انتخاب ها و اقدامات خوبی انجام شده است. اگرچه میانگین سنی دولت بالاست، اما مشکلات را می شناسند و طرحها و نظرهایی دارند که باید فرصت داد برنامه هایشان را به عرصه عمل در آوردند. من هیچ وقت ایده آلی فکر نمیکنم، اگرحداقلها هم حل شود گام مثبتی است. هرچه این گام بلندتر باشد بهتر است. باید حداقل ها را فرصت بدانیم.
در این مدتی که از دولت جدید گذشته است تا چه حد اصلاح طلبان به مطالبتشان نزدیک شدند؟
مطالبات تعدیل شده قابل تامین است اما مطالبات ایده آلی خیر. توقعاتی که بتواند حقوق شهروندی را به رسمیت بشناسد باید تامین شود. همانطور که روحانی برای تشکلها و NGOها حرمت قایل شده است، اکنون عرصه باز است. قدم های خوبی در رابطه با حقوق شهروندی فراهم شده که نشان می دهد دولت در مسیر درستی است.
در تعامل دولت و مردم گروههای مختلف سیاسی هستند که از وقت و مالشان مایه می گذارند و برای مشکلات کشور فکر می کنند بدون اینکه انتظار پاداش مالی داشته باشند؛ این افراد انسان های بسیار با ارزشی هستند و باید با هر گرایش سیاسی قدرشان را دانست و از اینها دعوت کرد تا نظرشان را مطرح کنند. چرا که در این تضارب افکار و نظرات هست که راه حلها پیدا می شود.
جلسه وزیر کشور با احزاب مقدمه مناسبی است تا NGOها بتوانند فعالیتهایشان را توسعه دهند و دولت را یاری کنند. گمان می کنم فرصت های خوبی است و باید افرادی را که بی دغدغه مالی و در انتظار پست و مقام نبوده و ساعتها روی موضوعات اجتماعی و سیاسی فکر می کنند، قدرشان را دانست. ممکن است نظرشان پسندیده نباشد و یا قابلیت اجرا نداشته باشد اما همین که احساس می کنند گوش شنوایی هست، امیدواری ایجاد می کند. در این گفت وگوها خیلی از مشکلات حل می شود.
اخیرا شنیده شده جلساتی با محوریت آقای جهانگیری برای هماهنگی اصلاح طلبان برای ورود به انتخابات مجلس تشکیل شده است،شما اطلاعی از این جلسات دارید؟
من اطلاعی از این جلسات ندارم. من به جلسه ای دعوت نبودم و الان از شما می شنوم.
در انتخابات مجلس آینده برنامه اصلاح طلبان زیر نظر شورای مشورتی آقای خاتمی یا شورای هماهنگی جبهه اصلاحات خواهد بود؟
الان نمی توان نظر داد که کاندیداها چه کسانی هستند و بحث سر لیستی هم فقط برای تهران است و استانها این گونه نیست. اما عده ای هستند حرفشان سندیت و پذیرش دارد که آقای خاتمی این گونه است.مطمئنا با محوریت خاتمی و بقیه بزرگان اصلاح طلبان می توان امیدوار بود انتخابات پرهیجانی را شاهد باشیم.
خبرهایی شنیده می شود که قرار است آقای عارف از حوزه انتخاباتی یزد در انتخابات شرکت کند و حجت الاسلام ناطق نوری به عنوان سر لیست اصلاح طلبان در تهران معرفی شود. به نظر شما تا چه حد این پیشبینی محقق شود؟
نماینده مجلس، نماینده مجلس است و مهم نیست نماینده کدام شهر باشد. حقوق و مسوولیت هایشان مشابه هم است. لزومی ندارد رییس و هیت رییسه مجلس نماینده مردم تهران باشند. بنابراین هرکس بخواهد کاندیدا شود باید ببیند کجا بیشتر مورد استقبال قرار میگیرد و از همان جا کاندیدا شود. وقتی مجلس بخواهد هیات رییسه انتخاب کند به قابلیت های افراد نگاه می کند.
اما در رابطه با سوال شما؛ من خبر ندارم عارف قصد کاندیدا شدن دارد یا خیر. آقای عارف در کل کشور شناخته شده است و از هر کجا کاندیدا شود رای می آورد بنابراین خودش باید تصمیم بگیرد که از کجا کاندیدا شود. در مورد سر لیستی آقای ناطقنوری؛ همه اینها گمانه زنی های داخلی است. نه تصمیم است و نه توصیه! آقای ناطق از شخصیت های نامدار، مستقل و با سعه صدر کشور است و فارغ از گرایش فکری اصولگرایی یا اصلاح طلبی که اهمیتی هم ندارد، شخصیت قابل احترامی است. اگر او کاندیدا باشد من قطعا به او رای میدهم.
در فضای کنونی کشور اصلاح طلبان بیشتر از فضا بهره برده اند یا اصولگرایان؟
بیشترین بهره را مردم بردهاند. برای اصلاح طلبان به دلیل فشار سنگینی که بر دوش آنها بود فکر میکنم فضای جدیدی به وجود آمده و نسیم خنکی نواخته شده است. اصولگرایان تا کنون مشکل چندانی نداشته اند. اما اصلاحطلبان از فضای تنگی بیرون آمدند و احساس آزادی بیشتری می کنند.
میان اصولگرایان و حامیان دولت چه گروهی در انتخابات آینده مجلس رقیب اصلاحطلبان خواهد بود؟
تفکیکی بین اصلاح طلبان و دولت برای انتخابات مجلس وجود ندارد.
آقای باهنر در اولین نشست خبری خود در جبهه پیروان اعلام کرد اصولگرایان برنامههای فکری خود را برای انتخابات مجلس آغاز کردند،اصلاح طلبان چه زمانی این فعالیت ها را آغاز میکنند؟
نباید برای انتخابات مجلس خوشخیال بود. باید مردم را امیدوار نشان داد و با برنامه به تکمیل و تداوم این امیدواریها کمک کرد. زمان فعالیت برای انتخابات مجلس فرارسیده است. البته نباید به گونه ای باشد که مسئولان اجرایی قصد و فکر الانشان انتخابات مجلس باشد. مسوولان دولتی باید یادشان باشد که این سمتها امانت مردم در دستشان است و بحث مجلس مربوط به گروهها و تشکلهای سیاسی است نه مسوولان کشور.