به گزارش گروه آموزش خبرگزاری دانا (دانا خبر)، جواد هروی در گفتوگو با ایسنا، درباره اینکه تا چه اندازه امکان سرانهای شدن بودجه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری وجود دارد، گفت: هیچ وزارتخانهای در این کشور خودسرانه نمیتواند بودجه خود را ببندد مگر با اجازه مجلس، لذا براساس نظارت و توافقی که امسال به عمل آمده قرار بر این شده که وزارت علوم تخصیص اعتبارات دانشگاههای خود را براساس سرانهای که در کمیسیون تلفیق مجلس مصوب میشود پیگیری کند.
رییس کمیته آموزش عالی و آموزش پزشکی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس اظهار کرد: متأسفانه شیوه جاری در توزیع اعتبارات وزارت علوم در بحث دانشگاهها به گونهای بوده که مبتنی بر یک سری شاخصهها و کیفیتهایی است که درسالهای گذشته تغییر کرده، لذا باید تغییر سرانه دانشگاهها مبتنی بر برخی از ضرایب انجام شود.
هروی افزود: بنابراین در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس ضرایب مورد نظر که شامل رشته، مقطع،محرومیت و دانشگاههای برتر است مطرح شد. در واقع این شاخصها درصدی هستند که به عنوان سرانه در نظر گرفته میشود.
وی تصریح کرد: همچنین در جلساتی که با مسئولان وزارت علوم داشتهایم برای اینکه بتوانیم جدولهایی را از آخرین تعداد دانشجوها، مختصات دانشجویان و در واقع دانشجو معیار داشته باشیم. به عنوان مثال ممکن است دانشگاهی در مقطع دکتری 100 دانشجو داشته باشد و دانشگاه دیگری در مقطع کارشناسی 100 دانشجو، اما این مسأله در رشتههای فنی، پزشکی و سایر رشتهها بسیار با یکدیگر متفاوت است.
امسال نمی شود بودجه را سرانه ای کرد
این عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: بنابراین براساس معیارهای گفته شده به دانشجوها سرانه تخصیص داده خواهد شد. البته با توجه به اینکه امسال دولت در زمان مقرر خود بودجه را تقدیم مجلس کرد، فرصت چندانی برای اینکه بخواهیم بحث سرانهای شدن را به صورت تمام عیار پیاده کنیم وجود ندارد.
وی با بیان اینکه در جلسات برگزار شده مقرر شد که بتوان ظرف دو یا سه سال آینده این مساله را حل کرد، گفت: در سال جاری و در بررسی بودجه تا جایی که میتوانیم قدم اول را برمیداریم و انتظار میرود که طی سالهای آینده هزینه سرانهای شدن دانشگاهها اجرایی شود. البته اکنون اعلام نکردیم که میخواهیم سرانهای شدن را به صورت صد درصد پیادهسازی کنیم.
رییس کمیته آموزش عالی و آموزش پزشکی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در ادامه در مورد وضعیت بودجه وزارت علوم اظهار کرد: در بحث تخصیص اعتبارات در وزارت علوم رشدی نسبت به سال 92 وجود داشته است اما این افزایش در برخی از شاخصها بیشتر بوده و در بخشی از شاخصهای دیگر کمتر، به عنوان مثال در مباحث پژوهشی و تحقیقاتی به نظر میرسد شاهد رشد در بودجه هستیم اما ازسوی دیگر برخی از مواد قانونی مانند یک تا سه درصدی که از درآمد تولید ناخالص ملی به مباحث پژوهشی اختصاص مییافت، حذف شده است.
بودجه وزارت علوم افزایش داشته
وی افزود: در مجموع بودجه وزارت علوم نسبت به سال گذشته تکانی خورده است اما آن چیزی که مدنظر ما و مسوولان وزارت علوم باشد طبیعتا نیست در عین حال باید توجه کرد سقف کل بودجه حدود 7.5 درصد کاهش داشته است. بنابراین طبیعی است که کاهش سقف اعتبارات در تمامی وزارتخانهها مانند آموزش و پرورش، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و همچنین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی وجود داشته باشد.