به گزارش گروه راهبرد خبرگزاری دانا کنفرانس ژنو 2 راهکاری است که برخی از کشورهای غربی و روسیه به منظور پایان درگیری های سه ساله داخلی سوریه با قدرتهای مهم دنیا ترتیب دادند.
نشستی که با بازپس گیری دعوت رسمی جمهوری اسلامی ایران تحت الشعاع بسیاری از مسایل قرار گرفت و تا کنون نیز هیچ گونه خروجی مثبتی در راستای پایان جنگ و خونریزی در سوریه نداشته است.
نکته قابل توجه در نخستین روز این کنفرانس سخنرانی ولید المعلم نماینده دولت سوریه بود که با انتقاد تند خود از برخی کشورها به ویژه آمریکا و عربستان ماهیت بین المللی و حقوقی ژنو 2 را زیر سواال برد.
این مقام سوری در نطق خود برخی کشورهای شرکت کننده در کنفرانس را حامی تروریست خطاب کرد و با طرح یک سوال اساسی که چطور کشورهایی که دستشان به خون یک ملت آلوده است داعیه صلح طلبی دارند، به بسیاری از ابهامات موجود در جریان کنفرانس پاسخ گفت.
وی تصمیم گیری در خصوص سرنوشت کشور سوریه را حق قانونی ملت این کشور دانست و افزوده است: مشروعیت بخشی به نظام سوریه تنها در انحصار ملت و دولت مردمی این کشور است و هیچ کشوری حق ندارد در امور داخلی سوریه دخالتی داشته باشد.
سخنان ولید المعلم از سویی و واکنش مخالفان سوری از سوی دیگر مبنی بر تشکیل دولت انتقالی و خروج اسد از قدرت ، نشان دهنده شکاف عمیق در دستیابی به توافق پایدار است که بر اساس پیش بینی های اکثر کارشناسان به بن بست دیپلماتیک تعبیر می شود.
بشار اسد در تازه ترین مصاحبه خود با تلویزیون دولتی سوریه گروههای معارض را وابستگان افراطی القاعده معرفی کرده و لذا خواستار تمرکز این نشست بر مبارزه با تروریسم در سوریه شده است.
اسد همچنین خواستارتوقف تحرکات برخی کشورهای غربی درامور داخلی سوریه شده است که با ارسال سلاح و نیرو به اختلافات داخلی و جنگ و خونریزی دامن می زنند.
اما ازدیگر نکات قابل رصد در این کنفرانس حمایت غیرمستقیم واشنگتن از مخالفان سوری است که نشان می دهد کاخ سفید با استقرار دولت انتقالی در سوریه قصد دارد تا ضمن قرار دادن حکومت اسد در انزوای سیاسی،سیاستهای استعماری خود را در خاورمیانه گسترش دهد،سیاستهایی که هنوز در افغانستان و عراق به وضوح قابل مشاهده است.
ژنو 2 قبل ازاینکه نشستی برای پایان درگیری سوریه باشد به صحنه سیاسی تمام عیاری تبدیل شده که برخی از قدرتهای غربی با مظلوم نمایی های مضحک و طرح داعیه به اصطلاح صلح و امنیت ، بیشتر به دنبال مشروعیت بخشی به آبروی سیاسی از دست رفته خود در سالیان اخیر هستند و از سویی سعی دارند تا با اعمال فشار بر کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس، زمینه سلطه خود در خاورمیانه را گسترش دهند.
اما توجه به نکته ای ظریف در برپایی این کنفرانس نیز جالب توجه است که اعمال فشار برخی کشورهای غربی به ویژه کاخ سفید بر خروج اسد از قدرت، شاید برای تامین منافع تل آویو نیز باشد چرا که سوریه از مدتها پیش کانون تحرکات حزب الله و برخی از مجاهدان فلسطینی بوده بوده است و مقامات کاخ سفید قصد دارند تا با افزایش قدرت خود در این منطقه، زمینه افول قدرت مجاهدان لبنانی و فلسطینی را فراهم کنند.
تعارض و تناقص شرکت کنندگان در ژنو 2 نیز خود دلیلی محکم بر شکستی تمام عیار است چرا که به نظر می رسد مخالفان سوری و نمایندگان حامی دولت همواره بر خواسته های خود تاکید دارند تا آنجا که بنا به گفته وزیر امور خارجه سوریه، اسد به هیچ وجه از قدرت کناره گیری نخواهد کرد و لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز در اظهاری نظری حذف شخص یا گروهی از قدرت را غیر ممکن دانسته است.
براساس اعلام رسانه های خارجی؛ در پیگیری مذاکرات روز گذشته ژنو 2، تنها سخنران، اخضر ابراهیمی فرستاده ویژه سازمان ملل بوده که شاید سکوت دو طرف مناقشه سوریه نیز نشان از عدم تمایل دو طرف به ادامه گفتگو ها باشد .
به هر حال با اظهار نظرهای متفاوت دو جریان اصلی این کنفرانس یعنی گروه موسوم به «ائتلاف ملی سوریه» و حامیان دولت در نحوه استقرار صلح، به نظرمی رسد این کنفرانس با شکستی دیپلماتیک همراه خواهد بود که بازندگان اصلی آن برخی مدعیان دروغین حقوق بشر هستند که با تحرکات نظامی و حمایت از مخالفان سوری قصد براندازی حکومت بشار اسد را دارند.
منبع: ایرنا