به گزارش گروه راهبرد خبرگزاری دانا (دانا خبر)، به نقل از سایت تابناک، روزنامه ابتکار در مطلبی با تیتر «بورس در وضعیت قرمز!» نوشته است: نابسامانی دماسنج اقتصاد و تالار شیشهای در هفتههای اخیر با وجود وعدههای مسوولان این بازار همچنان ادامهدار شده، به نحوی که شاخصهای این بازار در اکثر روزهای معاملاتی روندی نزولی داشته و تابلوها سرخ پوش است.
در شرایطی که هر روز تالار شیشهای شاهد افزایش شاخصها بود، بناگاه این روند از چندی پیش با افت شدید روبهرو شد؛ شاخص کل که هفته اول دی ماه توانسته بود از مرز ۸۹ هزار واحد هم عبور کند، روز گذشته به کانال ۷۹ هزار واحدی افت کرد. با گذشت بیش از یک ماه از شروع بحران در این بازار دلایل مختلفی برای افت شاخص بورس توسط کارشناسان بازار سرمایه اعلام میشود.
به این ترتیب بورس تهران که تحت تاثیر مصوبه اخیر مجلس در خصوص افزایش بهره مالکانه معادن و نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی گرفتار سقوط شده بود، امروز نیز با اعلام خبر انتشار اوراق مشارکت با سود ۲۳ درصد به روند نزولی خود شدت داد و با افت بیش از هزار واحدی مواجه شد. به طوری که با انتشار خبر افزایش سود اوراق مشارکت به ۲۳ درصد، صفهای فروش در بازار سرمایه سنگین شد و شاخص بورس تهران با ۱۱۰۵ واحد کاهش به کانال ۷۹ هزار و ۱۳۴ واحد رسید.
این در حالی است که پیش از این با مصوبات مجلس در خصوص افزایش بهره مالکانه معادن و نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی بورس تهران روند نزولی خود را آغاز کرده و با زیان سهامداران مواجه شده بود و اکنون با افزایش سود اوراق مشارکت مصوبه دیگری علیه بازار سرمایه به تصویب رسید و بورس تهران را در وضعیت قرمز قرار داد. این در حالی است که مسوولان بورس نباید تنها در شرایط مثبت پاسخگو بوده و با خوشحالی فتح قلههای بلند را جشن بگیرند بلکه فعالان بازار سرمایه به خصوص سهامداران انتظار دارند که مسوولان در زمان زیان نیز پاسخگو باشند.
این اوضاع در حالی سهامداران به خصوص سهامداران تازه وارد را به شدت نگران و متضرر کرده است که نهال بیاعتمادی در بورس تهران در حال بزرگ شدن بوده و هر روز تعدادی از سهامداران در تلاشند تا بقای بورس را به لقایش بخشیده و از این بازار پر ریسک خارج شوند.
بر این اساس روند نزولی بورس در هفتههای اخیر موجب زیان ۳۰ تا ۵۰ درصدی سهامداران و بازگشت شاخص از کانال ۹۰ هزار به ۷۹ هزار واحد شده است به طوری که در معاملات آخرین روز هفته نیز دماسنج بازار سرمایه در نیمه معاملات بیش از ۸۰۰ واحد افت کرد و به کانال ۷۹ هزار ۴۰۷ واحد رسید.
کارشناسان بازار افزایش سقف تسهیلات و وام مسکن و درنتیجه ایجاد چشم انداز رونق در بازار املاک، ابهام در توافق ژنو، انتشار آمار افزایش عرضه سهام سرمایهگذاران عمده در بورس، تعیین قیمت خوراک پتروشیمی و گاز و بهره مالکانه معادن در بودجه ۹۳ و انتشار شایعات در بازار سرمایه را از جمله دلایل افت بازار سرمایه میدانند. براساس بررسیها سهامداران عمده در طول ۳ ماه گذشته عرضههای گستردهای را در بازار سهام انجام دادهاند و برخی از کارشناسان معتقدند که این امر بر روند بازار سرمایه بیتاثیر نبوده است.
یک کارشناس بازار سرمایه درباره دلایل ادامه روند سقوط شاخصهای بورس با بیان اینکه بازار این روزها از ریتم خارج شده است، گفت: مسایل احساسی و روانی هم اکنون بر بازار حاکم است و به همین دلیل نمیتوان آینده تالار شیشهای را به درستی پیش بینی کرد، زیرا بررسی وضعیت احساسات و هیجانات از مسایل مالی و اقتصادی دشوارتر است. حامد ستاک افزود: البته اینکه چه عواملی باعث شد تا احساسات و هیجانات برانگیخته شود، بحث مفصلی است.
وی درباره نرخ خوراک پتروشیمیها نیز تصریح کرد: برخی معتقدند که افزایش نرخ گاز و خوراک پتروشیمیها اثری بر سایر صنایع ندارد اما این امر ادعای کاملی نیست زیرا یکی از مهمترین فاکتورهای بررسی و ارزشگذاری داراییها مقوله ریسک مرتبط با آن دارایی است. ستاک ادامه داد: افزایش و یا کاهش چند برابری در قیمت محصولات و عوامل تولید توسط نهادهای قانون گذار باعث رشد ریسک کلی و سیستماتیک بازار میشود. وی با بیان آنکه، این نگاه که شاید صنعت بعدی که دچار چالش خواهد شد صنعت خودرو، انفورماتیک و یا غیره باشد، ریسک بالاتری را برای دریافت بازده بیشتر سرمایهگذاران ایجاد میکند، گفت: پایین آمدن نسبت قیمت به عایدی کل بازار سهامداران را با چالش مواجه میکند.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: البته میتوان بازار سرمایه را در ماههای گذشته بازاری بدشانس دانست، زیرا هرگاه که نشانهها گویای رشد و پایان نزول بودند، یک اتفاق و چالش جدید باعث ناامیدی و ادامه نزول بازار شد. وی افزود: این ناامیدیهای مکرر بعد از هر امیدواری باعث بیاعتمادی شده و این امر عامل فروشهای احساسی و هیجانی بدون توجیه این روزهای سهامداران است.
ستاک در پاسخ به پرسشی در خصوص تاثیر عرضه اوراق مشارکت بانک مرکزی بر بازار سرمایه که از روز شنبه هفته آینده آغاز میشود، گفت: این اوراق به لحاظ مالی و محاسباتی اثری بر بازار نخواهد داشت اما این امکان وجود دارد که اثرات جزیی در کوتاه مدت بر بورس داشته باشد.
تهران امروز نیز درباره دلایل سقوط شاخص از زبان کارشناسان نوشته است: بورس تهران که تحتتاثیر مصوبه اخیر مجلس درخصوص افزایش بهره مالکانه معادن و نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی گرفتار سقوط شده بود، دیروز نیز با اعلام خبر انتشار اوراق مشارکت با سود ۲۳ درصد به روند نزولی خود شدت داد و با افت بیش از۱۱۰۰ واحدی مواجه شد و به کانال ۷۹هزار واحد بازگشت. خبری که باعث افزایش نگرانی درخصوص آینده این بازار شده است
بورس تهران هفتههاست که حال و روز خوبی ندارد و روزانه با افتهای خود سهامداران را در وضعیتی نامطمئن گرفتار کرده است. بورس تهران در معاملات آخرین روز هفته در سراشیبی نزول قرار گرفت و به وضعیت قرمز درآمد. دیروز شاخص بورس تهران به روند نزولی خود شدت داد و با نزول ۱۱۰۵ واحدی تا ۷۹ هزار و ۱۳۴ واحدی کاهش یافت تا وارد کانال ۷۹ هزار واحدی شود. اما کارشناسان درخصوص آینده بازار بورس و دلایل این افت نظرات متفاوتی دارند. آنها افزایش سقف تسهیلات و وام مسکن و درنتیجه ایجاد چشمانداز رونق در بازار املاک، ابهام در توافق ژنو، انتشار آمار افزایش عرضه سهام سرمایهگذاران عمده در بورس، تعیین قیمت خوراک پتروشیمی و گاز و بهره مالکانه معادن در بودجه ۹۳ و انتشار شایعات در بازار سرمایه را از جمله دلایل افت بازار سرمایه میدانند. محمدعلی احمدزادهاصل به تهران امروز میگوید: «بازار در شرایط ترس به سر میبرد، اما همچنان بازار سرمایه محل مناسبی برای سهامداران است و در هفتههای آینده روندی متعادل خواهد داشت.» حسین خزلیخرازی دیگر کارشناس بازار سرمایه معتقد است، افت شدید قیمتها در آینده با سرعت جبران خواهد شد و اکنون قیمت سهام شرکتها جذاب شده است.
حامد ستاک هم درباره دلایل ادامه روند سقوط شاخصهای بورس، با بیان آنکه بازار این روزها از ریتم خارج شده است، گفت: «مسایل احساسی و روانی هماکنون بر بازار حاکم است و به همین دلیل نمیتوان آینده تالار شیشهای را به درستی پیشبینی کرد، زیرا بررسی وضعیت احساسات و هیجانات از مسائل مالی و اقتصادی دشوارتر است».
به این ترتیب بورس تهران که تحت تاثیر مصوبه اخیر مجلس درخصوص افزایش بهره مالکانه معادن و نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی گرفتار سقوط شده بود، دیروز نیز با اعلام خبر انتشار اوراق مشارکت با سود ۲۳ درصد به روند نزولی خود شدت داد و با افت بیش از هزار واحدی مواجه شد. بهطوری که با انتشار خبر افزایش سود اوراق مشارکت به ۲۳ درصد، صفهای فروش در بازار سرمایه سنگین شد و شاخص بورس تهران با ۱۱۰۵ واحد کاهش به کانال ۷۹ هزار و ۱۳۴ واحد رسید.
دکتر بهمن آرمان در روزنامه آرمان توصیه کرده است که «دولت مصوبه مجلس را اجرا نکند».
به نوشته این اقتصاددان، مجلس در جریان بررسی لایحه بودجه سال ۹۳، دست به اقدامی شگفتانگیز زد و به جای اینکه برای محدود کردن مصرف گاز خانگی که بخش عمدهای از گاز طبیعی تولیدی کشور را مصرف میکند و یک کشور هفتاد میلیونی را پس از آمریکا و روسیه در رده سوم جهانی قرار داده است، میزان مصرف گاز طبیعی که عمدتا در بخش غیرتولیدی به کار گرفته میشود حتی از کشوری مانند چین بیشتر است، اقدام به افزایش قیمت خوراک پتروشیمیها و فولاد نموده و آن را از هفت سنت در هر مترمکعب به پانزده سنت رسانده است. ضمن اینکه کشورهای حوزه خلیج فارس به جز قطر، دارای ذخایر گاز طبیعی فراوان نیستند حتی برپایه پیشبینیهای صورت گرفته، از سال ۲۰۱۵، گاز تولیدی عربستان سعودی کفاف نیاز داخلی این کشور به ویژه صنایع پتروشیمی را نخواهد داد. بدین خاطر است که این کشورها به ایران پیشنهاد دادهاند به جای صادرات گاز طبیعی خود به اروپا و با صرف سرمایهگذاری کمتر، گاز موردنیاز آنان را تأمین کند.
با توجه به اینکه در ایران، گاز طبیعی یک مزیت نسبی است نباید با نگرشهای کوتاه مدت این مزیت نسبی را از دست داد. بر پایه برآوردها، در صورت اجرای این مصوبه، قیمت تولیدات صنایع انرژیبر شامل فولاد، آلومینیوم و پتروشیمیها با بحران جدی روبهرو خواهند شد و در نهایت سرمایهگذاری در این صنایع، غیراقتصادی خواهد شد. در اقتصاد فرمول پایهای وجود دارد.