گروه راهبرد خبرگزاری دانا- بحث اقتصاد مقاومتی در مقطعی مطرح شد که بعد از توافق بین ایران و گروه 1+5 ، بحث سرازیر شدن سرمایه گذاران خارجی به ایران سر زبان ها افتاده است. اقتصاد مقاومتی چه ابعاد و مختصاتی دارد و چه نسبتی با سرمایه گذاری خارجی دارد؟ و ایران برای جذب سرمایه های خارجی چه باید بکند که در نهایت سود اقتصادی داشته باشد؟ بسترهایی که اقتصاد مقاومتی برای سرمایه گذاری خارجی مهیا می کند، کدام ها هستند؟ این سوالات را با مرتضی عزتی، استاد اقتصاد تربیت مدرس تهران مطرح کرده ایم که در ادامه این گفت وگو از نظرتان می گذرد:
اقتصاد بالنده باید با اقتصاد جهانی در ارتباط باشد
مرتضی عزتی، استاد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس تهران، در گفت وگو با گروه راهبرد خبرگزاری دانا در تشریح ویژگی ها و ابعاد اقتصاد مقاومتی گفت: اگر سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی را که ابلاغ شده است مبنا قرار دهیم، می توان ازآن به عنوان یک اقتصاد بالنده و در حال رشد نام برد که در علم اقتصاد همان اقتصاد خوب و رو به توسعه قلمداد می شود. یعنی اقتصادی که با همه جهان مرتبط است و این ارتباط را باید بر اساس منافع و مصالح کشور تنظیم کند.
اقتصاد مقاومتی یابد در تعامل با دنیای واقعی باشد
این کارشناس مسایل اقتصادی با اشاره به آثار سرمایه گذاری خارجی در اقتصاد ایران، با برچیده شدن تحریم ها، اظهار داشت: بحث سرمایه گذاری خارجی در سیاست های کلی مقاومتی کاملا روشن نیست اما بر مبنای علم اقتصاد، سرمایه گذاری خارجی در کشور می تواند مجموعه ای از اثرات مثبت اقتصادی، تکنولوژیکی، اجتماعی و فرهنگی در پی داشته باشد.
این استاد دانشگاه پیرامون ارتباط اقتصاد مقاومتی با اقتصاد جهانی یادآور شد: تعاریف مختصری که در سیاست اقتصاد مقاومتی اشاره شده نشان دهنده آن است که اقتصاد برای توسعه یافتن باید در دنیای واقعی و تعامل با کشورهای دیگر قرار گیرد که این تعاملات باید بر اساس مناسب ترین شرایط انتخاب شود.
وابستگی اقتصاد به سرمایه گذاری خارجی از مهمترین مضرات آن است
وی وابسته شدن بخشی از اقتصاد به سرمایه گذاری خارجی اساسی ترین مضرات سرمایه گذاری خارجی برشمرد و توضیح داد: در عین حال آثار مثبت سرمایه گذاری خارجی تا اندازه ای است که می تواند ویژگی های منفی آن را کمتر جلوه دهد.
درآمدهای ارزی در جایی هزینه شده که اهداف سیاسی دولت ها ایجاب می کند
این کارشناس اقتصادی نخستین مشکل در استفاده ازدرآمدهای ارزی را مدیریت نادرست عنوان کرد و ادامه داد: درآمدهای ارزی در جاهایی هزینه شده است که علم اقتصاد توصیه نمی کند و در راستای منافع و سودهای اقتصادی حداکثری نبوده است، بلکه در جاهایی استفاده شده که اهداف سیاسی دولت ها ایجاب می کرده است.
اعتماد و فرهنگ سازی مهمترین نکته در جذب سرمایه های داخلی است
عزتی در تشریح راهکارهای جذب سرمایه های داخلی افزود: مهمترین نکته در جذب سرمایه های داخلی ایجاد اعتماد برای سرمایه گذاران و فرهنگ مناسب برای تولیدکنندگان است. ما فرهنگی را تولید کرده ایم که بر اساس آن به تولید کننده که سرمایه خود را درفعالیت های مولد اقتصادی به کار می گیرد، مثبت نگاه نمی کند. در جنبه های مختلف و از نظر فرهنگی به آن ارزش های منفی داده شده و این نکته مهمی است که در نظر گرفته نشده است.
وی افزود: در کنار آن علم اقتصاد تاکید می کند که انسان ها از انگیزه هایی برای سرمایه گذاری برخوردارند؛ انگیزه هایی که باید بر پایه علم به رسمیت شناخت و بر پایه آن انگیزه ها سیاستگذاری کنیم. در این شرایط می توان انتظار داشت سرمایه گذاری داخلی توسعه پیدا کند و وضعیت کلی اقتصاد را بهبود بخشد.
فساد و رانت خواری حاصل استفاده نادرست از درآمدهای نفتی است
این تحلیلگر مسایل اقتصادی در پایان گفت: بحث دیگر حجم بسیار بزرگ سرمایه های حاصل از درآمدهای نفتی است که دولت در اکثر موارد نادرست هزینه کرده است و وجود فسادها و رانت ها نشان دهنده آن است که سرمایه ها به جای آنکه صرف توسعه، تولید، اشتغال، رفاه اجتماعی و مجموعه شاخص های توسعه شود، صرف مواردی شده است که نه تنها توسعه خوبی در پی نداشته است، بلکه به مشکلاتی مانند رانت، فساد، مسایل منفی فرهنگی و اقتصادی در کشور دامن زده شده است.