ایران و 6 قدرت جهانی برای یک توافق نهایی در چارچوب مسایل هسته ای ایران خیز برداشته اند و بعد از توافق حاصل شده 3 آذر در ژنو، ایران و غرب به همدیگر تعهداتی داده اند که در صورت اجرایی شدن، گام در مرحله توافق نهایی خواهند گذاشت. در توافق برای اقدام مشترک ژنو ایران متعهد شده است که غنی سازی خود را تا 5 درصد کاهش دهد و غرب هم متعهد شده است، پول های بلوکه شده ایران را آزاد کند و اگر این روند، مطلوب طرفین باشد، توافقی نهایی حاصل خواهد شد. توافق جامع چه ابعادی خواهد داشت؟ این سوالات را با حسن قشقاوی، معاون کنسولی، امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه ایران و سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه مطرح کردیم که در ادامه این گفت وگو را می خوانید:
حسن قشقاوی، معاون کنسولی، امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه ایران، در گفت وگوبا گروه راهبرد خبرگزاری دانا با اشاره به مختصات و الزام های توافق جامع ایران و گروه 1+5 ، گفت: در یک مجال کوتاه نمی توان به این مساله پرداخت و چون این مساله بحث مهمی است، نیاز به بحث های تفصیلی دارد و همه می توانند نقطه نظرات خود را ارایه بدهند رسانه ها و از جمله رسانه شما هم می توانند در این زمینه کمک کنند البته جنس بحث های مهم هسته ای، حوزه منافع ملی است که نیاز به تفاهم و اجماع در بین همه جریان های دلسوز به نظام دارد و اساسا آنقدر مهم است که در چارچوب رویکردهای ژورنالیستی و خبرپردازی های معمولی نگنجد.
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه ایران ادامه داد: بنابراین نیاز است که همه پیشنهادات خود را ارایه بدهند و قطعا منافع ملی در این است که به جای صرفا نقد و انتقاد، پیشنهادها هم داده شود و همه خود را یک مذاکره کننده تلقی کنند و از این منظر نقد ها و نظرهای خود را بگویند که این بیشتر به نفع مصالح نظام است.
قشقاوی با اشاره به توافق کوتاه مدت ژنو و رویکرد رسانه های مختلف سیاسی به آن، اظهار کرد: متاسفانه برخی از خبرگزاری ها، رسانه ها و شبکه ها، اعم از مکتوب و غیرمکتوب فکر می کنند که یک بحث مهم سیاسی می تواند دست مایه مسایل سیاسی داخلی قرار بگیرد در حالی که واقعیت امر این نیست و کسی که دلسوز است حوزه منافع ملی را در حوزه سیاست خارجی از مسایل داخلی جدا می کند چراکه اینها دو مساله کاملا جدا از هم هستند.
معاون کنسولی، امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه ایران، در ادامه با اشاره مطالبه های مردمی مبنی بر تاثیرات ملموس توافق ژنو، خاطر نشان کرد: هنوز یک نظرسنجی دقیقی که بتواند ابعاد مختلف افکار عمومی را بسنجد، انجام نشده است. افکار عمومی ای که بیشتر منتقد هستند مطالبه گر هستند ولی افکار عمومی ای که موافق هستند، معتقدند که پیشرفت های خوبی صورت گرفته است. بنابراین کسی نمی تواند به نمایندگی از افکار عمومی در این خصوص ادعا کند به خاطر اینکه هنوز یک مکانیسم افکار سنجی دقیق و علمی صورت نگرفته است. ممکن است افراد و افکاری که متعلق به گرایش های سیاسی خاص هستند دیدگاه های مختلفی داشته باشند که در هرصورت به آنها نمی توان عنوان افکار عمومی اطلاق کرد و در حالت کلی می توان به آنها افکار متعلق به یک گرایش سیاسی گفت.
وی در پاسخ به این سوال که برخی از جریان های سیاسی هم معتقدند که ما هیچ عایدی از توافق ژنو نداشتیم و اساسا عایدی ما از توافق ژنو چه بوده است، بیان کرد: هنوز توافق جامع صورت نگرفته که کسی بگوید که فلان فایده و فلان ضرر را داشته است سیاست نظام در مورد مساله هسته ای 3 پایه اصلی دارد که تداوم مذاکرات، عدم نقض خطوط قرمز هسته ای و گشایش اقتصادی پایه های سیاست هسته ای ما هستند و الان ما در بستر انجام آن هستیم یعنی هنوز توافق جامعی صورت نگرفته است.
قشقاوی در پایان گفت: با وجود اینکه هنوز توافق جامع صورت نگرفته و هنوز ما در حال بررسی های دقیق برای توافق هستیم، من تعجب می کنم که کسانی دنبال فایده و عایدی هستند و الان ما به جای انتقاد باید پیشنهاد بدهیم که در آن مثلث با اضلاع تداوم مذاکرات، عدم نقض خطوط قرمز هسته ای و ایجاد گشایش اقتصادی جای بگیرد اگر کسی در چارچوب این 3 مورد طرح و نظر دارد، می تواند مقاله بنویسد و مصاحبه کند که طبعا دستگاه دیپلماسی از آن استفاده می کند مسایل خارج از این مثلث متساوی الاضلاع معلوم است که به نفع نظام نیست.