به گزارش گروه راهبرد خبرگزاری دانا، رویترز در ادامه گزارش خود آورده است: به بیان صریحتر آمریکا هماکنون در چند جبهه در حال جنگیدن است اما در هیچ کدام از این جبههها به پیروزی نرسیده است.
باراک اوباما و آمریکا ممکن است مجبور به نوشیدن جام زهر خود شوند و در مورد برنامه هستهای ایران و تحریمهای اقتصادی علیه این کشور تصمیم بگیرند چون این کار بهتر از این است که شاهد ادامه ناآرامی در خاورمیانه باشند.
به گزارش رویترز، رادیکال تندروهای اسلامگرا در سوریه شکست خوردهاند و دولت بشار اسد در جای خود باقی مانده است. لیبی نیز در مسیر تبدیل شدن به یک کشور شکست خورده قرار دارد. همچنین بخشهای زیادی از عراق در دست شورشیان قرار دارد. سیاست آمریکا در منطقه خاورمیانه تنها منجر به کشتارهای بیشتر شده است.
در نقاط دیگر نیز همچون وضعیت امنیتی در نیجریه و دیگر نقاط غرب آفریقا شرایط بدتر شده است. خشونت در افغانستان، پاکستان، یمن و شرق آفریقا ادامه دارد و این مناطق هنوز بیثبات هستند و در خاورمیانه نیز از بسیاری از مبارزان ضدآمریکایی حمایت میشود.
این خبرگزاری در ادامه گزارش خود آورده است: آمریکا در مناقشه با روسیه بر سر اوکراین و همچنین با چین بر سر آبهای جنوب و شرق این کشور گرفتار شده است.
واشنگتن در اروپا و آسیا بدون همپیمان نمانده است اما به نظر میآید سیاست خارجی و سیاستگذاران این کشور به طرز خطرناکی درگیر مبارزههای همزمان در چندین جبهه شدهاند.
در این میان لازم است که دولت اوباما روابط خود را حداقل با چند تن از مخالفانش بهبود بخشد تا بتواند بر روی پیروزی در جبهههایی که واقعا برایش مهم است تمرکز کند.
اکنون با توجه به برگزاری دور جدید مذاکرات هستهای ایران فرصتی ایجاد شده است تا آمریکا بتواند مناقشاتش را با ایران کاهش دهد و بر روی برقراری دوباره امنیت در عراق و سوریه به علاوه مبارزه با تهدید شورشیان در افغانستان، یمن، شرق و شمال آفریقا متمرکز شود.
این خبرگزاری در ادامه نوشت: امضا کردن هر توافقی با ایران میتواند برای روسای جمهور آمریکا تلخ باشد. دشمنی میان این دو کشور فراتر از مساله هستهای است و در واقع به مساله گروگانگیری سال 1979 در تهران و برکناری محمد مصدق نخستوزیر ایران در سال 1953 باز میگردد.
از طرف دیگر اسرائیل خواستار موضع سخت در قبال کشوری است که آن را همواره به عنوان یک تهدید تلقی کرده است از این رو انتظار میرود که برای یک توافق سختگیرانهتر حتی با وجود ریسک نابودی مذاکرات فشارهایی را بر روی مذاکرهکنندگان وارد آورد. علاوه بر این دیگر همپیمانان آمریکا در منطقه نگرانیهایی دارند.
رویترز یادآور شد: بحران گروگانگیری سال 1979 به تخریب ریاستجمهوری جیمی کارتر کمک کرد. سرنگونی دولت چیانگ کای شک در چین در سال 1949 مساله تلخی را در مورد اینکه چه کسی چین را از دست داد به وجود آورد که در نهایت موجب تضعیف رییسجمهور هری ترومن و ظهور مک کارتیسم شد.
روسای جمهور باید فهمیده باشند که از موضع قدرت همانند آنچه ریچارد نیکسون از آن در شروع عادیسازی روابطش با چین استفاده نمود دست به توافق بزنند. البته چنین چیزی را نمیتوان در مورد دولت اوباما و ایران گفت. هرگونه توافق دولت تلاش میکند به آن دست پیدا کند به احتمال زیاد انتقاد شدید کنگره و بخشهایی از جامعه سیاست خارجی در واشنگتن به علاوه محافظهکاران را در پی خواهد داشت.
اما اکنون انجام یک توافق در نزدیکترین زمان از کمترین تلخی برخوردار است.
انجام توافق با ایران به طور قطع همگان را راضی نخواهد کرد. چون ایران نیز دارای تعهداتی در مذاکرات هستهایاش به ویژه در زمینه غنیسازی اورانیوم و نیروگاههای تحقیقاتیاش دارد.
از طرف دیگر هرگونه توافقی با ایران مشروط بر نظارتهای سرزده و بررسی فعالیتهای هستهای گذشته این کشور است.
این خبرگزاری در ادامه به مذاکرات اخیر دوجانبه میان ایران و آمریکا اشاره کرده و آورده است: دیدارهای اخیر پیش از برگزاری مذاکرات نشان میدهد که دو طرف هنوز بر سر تعداد سانتریفیوژهایی که ایران میتواند داشته باشد اختلاف دارند اما این اختلاف نظر در صورتی که دو طرف خواستار حصول توافق باشند قابل برطرف کردن است.
رویترز علاوه بر این متذکر شد: مجموعهای از مسائل و معایب پیرامون هر معاملهای وجود دارد که توافق با ایران هم به همینگونه است اما در چنین توافقی نیز تعدادی مزیت برای دولت آمریکا نهفته است، بدینگونه که شیعیان ایران روابط دوستانهای با شبه نظامیان سنی که درصدد راهاندازی یک دولت فرقهای در شمال عراق و قسمتهایی از سوریه هستند، ندارند. ایران میتواند نقش موثری در حفظ عراق بازی کند. شاید هیچ فرصت دیگری بهتر از این لحظه برای رسیدن به یک توافق وجود نداشته باشد. شاید تحریمهایی که آمریکا علیه ایران اعمال کرده این کشور را به پای میز مذاکره کشانده اما به نظر میآید که این تحریمها نیز اکنون در حال فرسوده شدن هستند.
صادرات نفت و میعانات ایران در حال افزایش است. روسیه و چین که وابسته به ذخایر انرژی هستند در حال حاضر اختلافاتشان با آمریکا شدت پیدا کرده است حتی همسایگان عرب سنی ایران شامل کویت، امارات متحده عربی و عربستان اعلام کردهاند که خواستار بهبود روابط با تهران هستند.
در حال حاضر توجه جهان میان صحنههای ناآرامی در سوریه و عراق، اوکراین، نیجریه، لیبی، افغانستان و پاکستان معطوف شده است و آمریکا به راحتی نمیتواند سری جدیدی از تحریمهای سخت در صورت شکست مذاکرات را علیه ایران اعمال کند.
با توجه به شرایط کنونی سوریه، لیبی و عراق که روز به روز در حال وخیمتر شدن است ایران در دستور کار امنیتی جدید دنیا نیست. دنیا امروزه بسیار متفاوتتر از آن چیزی است که در تابستان و پاییز 2013 بود زمانی که تحریمها در اوج خود قرار داشتند و مذاکرات آغاز شد.
رویترز در پایان گزارش خود نوشت: هدف مذاکرات میان ایران و آمریکا دستیابی به توافقی جامع بوده است که بتواند تمام مسائل میان دو کشور را شامل شود. به نظر میآید چنین چیزی غیرمحتمل باشد اما در یک سال گذشته نشانههایی وجود دارد که ثابت میکند هر دو کشور گامهای محتاطانهای را برای آغاز یک رویکرد جدید برداشتهاند.
همچنین به نظر میآید دولت اوباما به این درک رسیده که نمیتوان به طور همزمان در بسیاری از جبهههای مبارزه حضور داشت و باید در این میان یک انتخاب داشته باشد.
منبع: ایسنا