در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۸۳۰۸۷
تاریخ انتشار: ۲۳ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۱:۲۶
یک استاد دانشگاه معتقد است ائتلاف جهانی علیه تروریسم فرصتی برای ایران فراهم می کند تا ضمن تحقق منافع خود، پروژه اسلام هراسی را به شکست بکشاند.
ائتلاف جهانی علیه داعش، برای ایران «فرصت» است
گروه راهبرد خبرگزاری دانا (داناخبر) - سیدعلی میرباقری*: بالاخره تندروی های گروه سلفی موسوم به داعش که اخیرا خود را خلافت اسلامی نامیده است، با عملکرد بدوی و خشن آنان در سوریه و عراق واکنش برانگیز شد و کار به جایی رسید که سرانجام اجماعی بین المللی علیه داعش ایجاد شده و پرورش دهندگان قدیمی شان هم مجاب شده اند که باید ائتلافی متشکل از غرب به رهبری ایالات متحده از یک سو و کشورهای سنی مذهبی همچون عربستان و قطر از سوی دیگر تشکیل دهند تا در قبال اقدامات غیرانسانی گروه داعش سیاست عمل واحد و هماهنگ را در پیش بگیرند.

نباید از خاطر برد که در سال های گذشته، غرب در هراس از انقلاب اسلامی ایران و رشد روزافزون گرایش به اسلام خواهی، پروژه اسلام هراسی را کلید زد و عرصه را برای فعالیت غیرمسلحانه گروه های افراطی و تکفیری باز گذاشت تا از این طریق علاوه بر ایجاد اختلاف در امت اسلامی به خصوص بین شیعه و سنی، چهره ای خشن، غیرمنطقی و ضدانسانی از اسلام برای شهروندان خود به نمایش بگذارد و انقلاب اسلامی را کنترل کند.

از همین رو است که رسانه های غربی در سال های اخیر در راستای همان پروژه اسلام هراسی، به سرعت پوشش خبری می دادند و چنین القا می کردند که عصاره و چکیده اسلام صرفا آن چیزی است که داعش و گروه هایی از این دست می گویند!

این در حالی است که اقدامات این گروه های افراطی، آنچنان ضداسلامی و ضددینی است و آنچنان با آموزه های دین اسلام در تضاد است که به هیچ عنوان نمی تواند ذیل مفهوم قرائتی از اسلام قرار گیرد.

غربی ها، تصور نمی کردند آتش کینه ورزی های مصنوعی که در جهان اسلام روشن کرده، دامن خود آنان را خواهد گرفت اما اکنون این اتفاق افتاده است زیرا بر اساس آمار غیررسمی، بیش از هزاران اروپایی و آمریکایی، کنار داعش، در عراق و سوریه در حال جنگ هستند!

اگر ایران از اجماع جهانی ضدداعش، به درستی بهره برداری و آن را مدیریت کند، می تواند موجب تقویت اعتدال گرایی و میانه روی شود و زمینه مساعدی برای ظهور و بروز اندیشه های صحیح اسلامی و پذیرش افکار و سلایق گوناگون در منطقه پدید آورد تا قرائت های سطحی، واپس گرایانه و غیرانسانی از ادیان، تحت الشعاع قرار گیرند و به حاشیه رانده شوند.

واقعیت این است که هم اکنون جمهوری اسلامی ایران در میان کشورهای منطقه، از مشروعیت سیاسی، مشارکت شهروندان در قدرت و کارآیی سیستم حکومتی و همچنین توان نظامی و تسلیحاتی برخوردار است و با نفوذی که بر بسیاری از نیروهای فعال در منطقه دارد، به عنوان یکی از کشورهای پیشگام، محسوب می شود.

غرب و جامعه جهانی به این نتیجه رسیده که موفقیت هرگونه فعالیت سیاسی- نظامی در منطقه و به ویژه در مورد مقابله با افراط، به میزان زیادی به دخالت دادن ایران در مسایل منطقه ای بستگی دارد و اقداماتی از این دست، بدون حضور و نقش موثر ایران یا به نتیجه نخواهد رسید یا چنانچه منجر به نتیجه شود، هزینه های زیادی از جنبه وقت و سرمایه و تلفات انسانی بر غرب تحمیل خواهد کرد.

ایران می تواند با بسیج دوستان منطقه ای خود، حضور موثری در پروژه تحدید افراط گرایی داشته باشد تا از این رهگذر بتواند اهداف مهم و استراتژیکی همچون: تضمین امنیت مرزهای خود و به ویژه مرزهای طولانی با کشور عراق، تقویت وضعیت و محافظت از منافع شیعیان در منطقه، دفع خطر متحجران تکفیری داعش از شهرهای مذهبی و بارگاه متبرک امامان شیعه، گرفتن امتیازات موردنظر خود در مذاکرات هسته ای، حمایت از دوستان منطقه ای خود از جمله گروه های مقاومت و در نهایت ارایه تصویری رحمانی و قرائتی انسانی از اسلام و اثبات مشترکات شیعه و سنی و در نتیجه به شکست کشاندن پروژه اسلام هراسی را تامین کند.

این مهم با پتانسیل ایران حتی بدون حضور در آنچه ائتلاف جهانی خوانده شده، امکان پذیر است. باید از فرصت فضای ایجاد شده، استفاده کرد.
     
*استاد دانشگاه
  منبع: شرق

ارسال نظر