به گزارش گروه انرژی خبرگزاری دانا (دانا خبر) بهمن سلیمانی؛ معاون مدیر در امور اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در پاسخ به این پرسش که چرا برای اکتشاف ذخایر نفت و گاز در حوزه زاگرس و خلیج فارس بیشتر متمرکز شدیم و در جاهای دیگر عملیات اکتشافی به آن صورت انجام نمی شود؟ گفت: بر اساس مستندات و مطالعات زمین شناسی و ژئوفیزیکی، مناطق مختلف را از جهت استعداد کشف منابع هیدروکربوری از یک تا 7 طبقه بندی کردیم. جاهایی مثل زاگرس و خلیج فارس اولویت یک هیدروکربوری را گرفتند و ریسک اکتشافی در آنها کمتر است. جاهایی هستند که از نظر زمین شناسی، آتشفشانی و دگرگونی هستند و اگر هر مواد هیدروکربوری وجود داشته، در این فرآیند از بین رفته است. بر این اساس این مناطق اولویت 7 هستند و در آنجا سرمایه گذاری برای عملیات اکتشافی نمی کنیم و تنها عملیات مطالعاتی صورت می گیرد.
سلیمانی افزود: در مناطقی که فعالیت های آتشفشانی دوران سوم و چهارم زمین شناسی زمانی که نفت مهاجرت داشته، انجام شده است، در این مناطق اکتشاف بسیار بسیار سخت است و سرمایه گذاری برای این فعالیت ها خیلی دورریز خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: سرمایه گذاری معمولا در مناطقی صورت می گیرد که ریسک اکتشافی کمتر است اما اطمینان داشته باشید که تمام کشور از نظر پتانسیل اکتشافی در حال مطالعه است، از اولویت اول تا هفتم. منتها از اولویت اول تا سوم، عملیات اکتشافی ژئوفیزیکی انجام می دهیم و در نهایت اگر از نظر حجم ذخایر مناسب باشند، حفاری صورت می گیرد. از 4 تا 7 فقط مطالعات زمین شناسی و ژئوشیمی انجام می شود. اگر اولویت این مناطق به یک تا 3 آمد سرمایه گذاری در موردشان خواهیم داشت.
سلیمانی با بیان اینکه، در تمام کشور مشغول مطالعه پتانسیل ذخایر متعارف و نامتعارف هستیم چراکه هزینه مطالعات بسیار پایین است، تاکید کرد: تا سال 2020 سه کشور آمریکا، کانادا و مکزیک می خواهند از ذخایر نامتعارف برداشت کنند. تا آن زمان باید قیمت نفت و گاز بالا برود که این کار اقتصادی شود. الان برداشت از ذخایر نامتعارف برای ما اقتصادی نیست اما اگر تا 2020 این قیمت بالا رود اقتصادی خواهد بود. ما مطالعات خود را انجام می دهیم که چه میزان ذخایر نامتعارف داریم و اگر آن زمان اقتصادی شد هم روش و هم میزانش را داریم و می توانیم عملیات را انجام دهیم.