در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۸۵۷۷۱
تاریخ انتشار: ۱۵ آبان ۱۳۹۳ - ۰۹:۳۱
یک جامعه شناس معتقد است برخلاف برخی باورها، ایرانیان در مناسبات اجتماعی، به سر و سامان دادن زندگی همنوعان خود کمک می کنند.
انسان ایرانی، فرصت طلب نیست
گروه راهبرد خبرگزاری دانا (داناخبر)تقی آزاد ارمکی*: با نگاهی به جمعیت ایران و خیل ده هامیلیونی عزاداران در ایام محرم به ویژه روزهای تاسوعا و عاشورا، شاید در نگاه اول این انتظار وجود داشته باشد که مشارکت شهروندان در طرح نذر خون که توسط «سازمان انتقال خون» در حال اجراست، بیش از رقم اعلام  شده باشد.

از سوی دیگر، با توجه به نوپابودن این طرح و معرفی نشدن آن برای بسیاری از آحاد جامعه، مراجعه 50هزارنفر از هموطنان که بخش عمده ای از آنها موفق به «اهدا» شدند را باید شروعی خوب ارزیابی کرد.

البته نکته ای که معمولا از نظرها دور داشته می شود و به رسمیت شناخته نمی شود، «ظرفیت فرهنگی» نهفته در جامعه است. حلقه مفقوده جامعه ما، خدمت است؛ کمک به دیگری آن هم بدون درنظرداشتن نفع و ارزش مادی و بدون  داوری کردن پیرامون آدم ها، طرفداران زیادی دارد. اتفاقا افراد جامعه متعهد به ایفای نقش در این عرصه هستند و این گونه امور را امر اخلاقی می دانند.

متاسفانه این ظرفیت دیده نمی شود وگرنه از جمعیت چند ده میلیونی ایام محرم یا سایر مشارکت های مذهبی، اجتماعی، فرهنگی به شکل بهتری استفاده می شد؛ اینها ارزش هایی است که می توان در رفتار و سیره امام حسین(ع) هم مشاهده کرد. اینکه آمادگی برای حضور پرتعداد مردم و اصطلاحا «کارهای بزرگ» در مراکز پذیرنده وجود ندارد، سبب می شود تا جمعیت 50 هزار نفری مراجعان، عدد بزرگی به نظر برسد. در عین حال، آمار 9 هزار نفری افرادی که برای اولین بار برای اهدا مراجعه کرده اند، قابل توجه است.

قضاوت نادرستی درباره رفتارها و خصلت های جامعه ایران وجود دارد که مردم را فرصت طلب، راحت طلب، بدخواه دیگران و... نشان می دهد؛ در حالی که ایرانیان در زندگی به دنبال فعالیت هایی هستند که زندگی را آرام کرده و در مناسبات اجتماعی، به سروسامان دادن زندگی همنوعان خود کمک کنند.

نگارنده اتفاقا حوزه مدیریت و سیاست را عقب تر از جامعه می داند. جامعه ایران، پیشرو تر از حوزه رسمی عمل می کند مشروط بر اینکه، در امور آن مداخله نشود. در این صورت، جامعه، حتما به سمت شکوفایی و بهبود می رود. شاهدیم در مراسم روز عاشورا، «پلیس» حضور پررنگی ندارد و خود مردم در تعامل با یکدیگر، به درستی عمل می کنند. هر چه امور به مردم واگذار شود، نتایج اجتماعی بهتری خواهیم گرفت.
    
*جامعه شناس
  منبع: شرق

ارسال نظر