گروه راهبرد خبرگزاری دانا (داناخبر) - ابتدای سال 2014 موسسات بینالمللی از جمله صندوق بینالمللی پول رشد اقتصادی ایران را برای سال 2014 رقمی حدود 2 الی 5/2 درصد و نرخ تورم در پایان این سال را 17 درصد پیشبینی کردند.
این در حالی است که چند روز دیگر سال 2014 به پایان خواهد رسید و وارد سال 2015 میلادی خواهیم شد و در آخرین روزهای سال 2014 آمارهای رسمی کشور از جمله آمارهای بانک مرکزی شاخصهای اقتصادی از جمله شاخص رشد اقتصادی را رقمی حدود 4 درصد و نرخ تورم آذرماه را 8/16 درصد نشان میدهند. از این رو آمارهای سال 2014 ایران در آخرین روزهای این سال نه تنها از پیشبینیهای جهانی برای اقتصاد کشور حمایت میکند بلکه موفقتر نیز بودهاند. اما چرا در این مدت کوتاه اقتصاد ایران از یک اقتصاد رو به افول تغییر فاز داد و به سمت شکوفایی حرکت کرد؟
در پاسخ باید گفت: آنچه مسبب تغییر فاز اقتصاد ایران در یک سال اخیر بود رویکرد دولت یازدهم است.
دولت روحانی از زمان روی کار آمدن خود به درستی مشکلات اقتصاد را شناسایی و شروع به برخورد با آنها کرد. روحانی پی برد که آنچه بیش از همه اقتصاد را بیمار کرده بیماری مزمن تورم است و اگر قرار است چیزی درست شود لازمه آن مهار تورم است.
به خاطر میآوریم که اقتصاد کشور در اوایل دولت یازدهم گرفتار چه بحرانی بود. تورم بالای 40 درصد به موجب عملکرد دولت قبل که هر روز در حال افزایش بود نه تنها ما بلکه آیندگان نیز فراموش نخواهند کرد. از این رو میتوان گفت آنچه در این یک سال تورم افسار گسیخته ایران را مهار کرد سیاستهای انقباضی دولت یازدهم و بهبود انتظارات مردم از آینده کشور بود.
اقدام دوم دولت یازدهم که آن نیز در بهبود وضع اقتصاد نقش مهمی داشت کاهش التهاب ارز در بازار است. مهار التهاب بازار ارز توانست هم به تولید و هم به بهبود مولفههای اقتصادی کشور از جمله نرخ تورم کمک کند.
اقدام سوم دولت روحانی که بسیار دلگرمکننده است نجات اقتصاد از رشد منفی و رساندن آن به رشد 4 درصدی است. ضمن آنکه اکنون به موجب این سه دستاورد بسیاری از شاخصهای اقتصاد از جمله اشتغالزایی بهبود یافتهاند.
البته در این یک سال شاهد اقدامات دیگری نظیر کنترل و کوچک کردن دولت و مدیریت بودجه نیز بودهایم اما سه محور اصلی فعالیت دولت یازدهم که در اقتصاد کشور جهش ایجاد کرد سه مورد فوق بودند که همه در راستای افق 1404 به وقوع پیوست هر چند هنوز اقتصاد کشور از برنامههای این افق عقبتر است.
افق 1404 برای اقتصاد کشور رشدی معادل 8 درصد در سال و تورمی زیر 10 درصد تعیین کرده است. البته هیچ کدام از برنامههای این افق در زمان دولت احمدینژاد محقق نشد و اکنون نیز شاخصهایی مانند رشد اقتصادی چیزی نیست که یک شبه از رشد منفی به رشد 8 درصدی برسد. از این رو نمیتوان انتظار داشت که طی یک سال اقتصاد کشور زیر و رو شود و رسیدن به برنامهها قطعا زمان بر است. بنابر این احیای اقتصاد بیش از هر چیز نیازمند تداوم و استمرار است و اگر قرار است به برنامه افق 1404 برسیم باید سیاستهای یک سال اخیر را برای یک دوره 4 الی 5 ساله ادامه دهیم.
در صورتی که سیاستهای انقباضی و تک نرخی کردن نرخ ارز و کاهش التهاب بازار ارز و ادامه رشد اقتصادی مثبت تداوم یابد میتوانیم چشمانداز سال 2015 را نیز مثبت ترسیم کنیم.
آینده اقتصاد در سال 2015 تماما به تداوم سیاستهای دولت و بهبود شرایط سیاسی کشور بستگی دارد از این رو در سال آینده میلادی اگر شرایط سیاسی کشور حتی تغییر نکند و همچنان تحریمها پابرجا باشد باز هم مولفههای اقتصاد کشور مثبت باقی خواهد ماند اما اگر تحریمها لغو شود و دولت سیاستهای سازنده خود را ادامه دهد حتی ممکن است کشور در سال آینده هم به برنامههای افق 1404 دست یابد.
منبع: ایران