عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی پاسخ می دهد:
گروه راهبرد خبرگزاری دانا (داناخبر) - محسن بهرامی ارض اقدس *: این روزها بازار کالاهای اساسی تخفیف های ویژهای به مشتریان ارایه میکند که این تخفیف تقریبا در تمام فروشگاههای بزرگ و کوچک به چشم میخورد. فروشندگان با ارایه تخفیفهایی تلاش دارند تا مشتریان بیشتری جذب کنند.
اساسا حاشیه سود در سطح خرده فروشی از حاشیه سود در سطح واحدهای تولیدی و شرکتهای پخش بیشتر است. کالایی که در کارخانهای تولید میشود با درصدی سود به شرکتهای پخش و از آنجا نیز با درصدی سود به واحدهای صنفی فروخته میشود. واحدهای صنفی طبق قانون با 15 تا 20 درصد سود، کالا را به مشتریان میفروشند.
در ماههای گذشته به دلیل کاهش نقدینگی واحدهای تولیدی و کاهش قدرت خرید مردم توافق رسمی میان تولید کنندگان، شرکتهای پخش و فروشگاهها انجام گرفت تا با ارایه تخفیف، مشکل نقدینگی و سرمایه در گردش واحدهای تولیدی و صنفی برطرف شود.
بر اساس این توافق، واحدهای صنفی از درصدی از سود خود صرف نظر کردند و شرکتهای پخش نیز 5 تا 7 درصد سود خود را کم کردند. واحدهای صنفی و خرده فروشیها و بویژه فروشگاههای زنجیرهای از سود 15 تا 20 درصدی گذشته تاحدودی عقبنشینی کردند تا عملا زمینه برای افزایش قدرت خرید مردم و افزایش فروش که منجر به افزایش حجم تولید و نقدینگی بنگاهها میشود، فراهم شود.
کاهش سود و ارایه تخفیف در کالاهای اساسی و کالاهای مورد نیاز روزانه مردم، قطعا به نفع تولیدکننده، فروشنده و مصرفکننده است. البته میزان تخفیف نباید طوری باشد که موجب ورشکستگی یا آسیب رسیدن به واحدهای تولیدی و اصل تولید باشد. نباید واحدهای تولیدی به دلیل نیاز به نقدینگی ناچار شوند بیش از حد مجاز، قیمت تولیدات خود را کاهش دهند. تخفیفاتی که اکنون در کالاهای اساسی میبینیم تخفیف مناسبی است و به خط قرمز بنگاهها نرسیده است.
کاهش سود منطقی اگر تا پایان سال ادامه داشته باشد قطعا رونق بازار را به دنبال دارد و باعث میشود واحدهای تولیدی با وضعیت بهتری به استقبال سال آینده بروند. اکنون وضعیت بازار به گونهای است که هیچ مشکلی در تامین کالاهای مورد نیاز مردم وجود ندارد و موجودی کالاها وضعیت مطلوبی دارد. این موضوع به ویژه در بازار میوه بیشتر به چشم میخورد و میوه با قیمت مناسبتتر نسبت به سال گذشته در بازار موجود است.
نکته مهم در کاهش قیمت کالاها و ارایه تخفیف این است که کیفیت کالاها هیچ تغییری نکرده و اینطور نیست که کاهش قیمت بر کاهش کیفیت کالاها اثرگذار باشد و روند و رویه تولید کالا مانند سابق است.
*عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران