در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۸۹۱۴۱
تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۳ - ۱۰:۴۲
در شرایطی که کشور با رکود تورمی مواجه است، بنگاه داری بانک ها بخش تولید را از پای می اندازد.
بنگاه داری بانک ها؛ بیماری مزمن اقتصاد ایرانبه گزارش گروه راهبرد خبرگزاری دانا (داناخبر) تحریم، بالا رفتن مطالبات، افزایش تورم در کنار کاهش نرخ سود بانکی در سال های گذشته و خروج سرمایه های مردم از بانک ها برای ورود به بازارهای موازی و زود سودده زمینه ای شد تا بانک ها چه خصوصی و چه دولتی به نام تامین بخش از هزینه های درآمدی خود، راه بنگاهداری را پیش بگیرند.

ایرنا نوشت: امروز در هر کوچه و خیابانی به راحتی یک یا چند شرکت یا کارگزاری وابسته به بانک های خصوصی و دولتی فارغ از دستورالعمل بانک مرکزی در حال فعالیت هستند.

این در حالی است که براساس دستورالعمل بانک مرکزی، هرگونه واسطه گری و فعالیت های مالی خارج از چارچوب نظام بانکداری برای بانک ها ممنوع است بنابراین از دیدگاه کارشناسان گسترش و فعالیت این بنگاه ها وعدم برخورد مناسب با آنها از سوی بانک مرکزی جای سوال دارد.

به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، در شرایطی که کشور با رکود تورمی مواجه است اینگونه فعالیت ها نه تنها بخش تولید را از پای می اندازد که اقتصاد را هم نابود می کند چرا که سرمایه بانک ها تنها به شرکت های تاسیسی خود آنها وارد می شوند تا بخش تولید کشور. با توجه به این شرایط پروسه رکود تورمی همچنان در کشور پابرجا خواهد ماند.

فعالیت هایی مضر
یک کارشناس اقتصادی در این باره می گوید: در هیچ نظام و قواعد بانکداری نیامده است که بانک ها خود شرکت تاسیس و سرمایه های خود را گردشی به این شرکت ها وارد کنند.

محمدحسن اعتضادی افزود: در حال حاضر بیش از 600 موسسه مالی و اعتباری در کشور فعال هستند که به راحتی و با کمترین سود کارهای بانکی را انجام می دهند که این موضوع به اقتصاد ضربه می زند.

وی با بیان اینکه بانکداری حرفه واسطه گری مالی است که سود سپرده گذاران را جذب و به صورت تسهیلات به سرمایه گذار می دهد، اظهار داشت: بانک ها از این طریق از سرمایه گذار سود گرفته و به سپرده گذار می دهند در حالی که الان سیستم بانکی ما خود مستقیم در سرمایه گذاری وارد می شود و تسهیلاتی نیز به سرمایه گذاری واقعی که منجر به رونق تولید در کشور می شود هم نمی دهد.

چرا بانک ها وارد بنگاه داری می شوند؟
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: وقتی از یک طرف موسسات مالی در قالب تعاونی و با مجوز نظارتی بدون ترس از بانک مرکزی کارهای بانکی را با کمترین هزینه انجام می دهند و سودهای کلان می برند و از طرف دیگر نرخ سود پایین تسهیلات و تحریم ها، درآمدهای بانک ها را کم کرده طبیعی است که بانک ها هم قدم در راهی بگذارند که نابودی اقتصادی را سبب می شود.

اعتضادی با تاکید بر آنکه باید هرچه زودتر بنگاهداری بانک ها و موسسات مالی جمع شوند، گفت: منابع مالی که در بانک ها وجود دارد به جای آنکه صرف تولید و رونق اقتصاد کشور سر از همین بنگاه ها و شرکت های تابعه بانک ها و موسسات مالی در می آورند که علاوه بر ایجاد رانت خواری و فساد، مطالبات را نیز افزایش می دهند.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: این شرکت ها بیشتر به کارهای زود بازده و مسایلی که زودتر به پول می رسند، می پردازند بنابراین طبیعی است که چرخه تولید که زمانبر هم هست و بخش صنعت از داشتن این سرمایه ها محروم می شود تا به گفته مسوولان تنها 10 درصد صنعت فعال باشد.

وی تاکید کرد: بنگاهداری باید به طور کامل از سیستم بانکی ما حذف شود ضمن اینکه الان بیش از 15 درصد کل نقدینگی ما در اختیار 6 موسسه مالی غیرمجاز است اما اینکه چرا این موسسات پلمپ نمی شوند و سرمایه های آنها به سمت بانک های دولتی نمی رود، جای سوال دارد.

اعتضادی افزود: وجود اینگونه بنگاه ها و شرکت ها خود یک سیستم تخریب اقتصاد است بنابراین نباید گذاشت این شرکت ها کار کنند. جمع آوری این موسسات و شرکت ها هم هیچ تبعاتی نمی تواند برای اقتصاد داشته باشد بلکه به نفع اقتصاد هم هست.

وی گفت: باید تمام بنگاه ها و شرکت های وابسته به بانک ها تعطیل و سهام آنها نیز برای فروش گذاشته شده یا به بخش خصوصی واگذار شوند.
ارسال نظر