عضو کمیسیون تلفیق مجلس:
گروه راهبرد خبرگزاری دانا (داناخبر) - عزت الله یوسفیان ملا *: از زمانیکه دولت لایحه بودجه سال آینده را تقدیم مجلس کرد، نمایندگان مجلس به دولت اعلام کردند که ممکن است قیمت هر بشکه نفت به میزان 72 دلار محقق نشود و بودجه سال 94 به دلیل افت شدید قیمت نفت با کسری روبه رو شود.
این روزها قیمت هر بشکه نفت به کمتر از 50 دلار یعنی 47 تا 48 دلار رسیده است؛ بر این اساس اگر می خواهیم سال آینده کشور با بحران روبه رو نشود و قیمت ها سیر صعودی به خود نگیرد، باید برای تغییر قیمت نفت در بودجه فکر اساسی شود.
خوشبختانه وزیر اقتصاد و دارایی در دیدار با مراجع عظام تقلید در قم اظهار کردند که قیمت نفت در بودجه را به 40 دلار خواهند رساند تا دولت یازدهم سال 94 با کسری بودجه روبه رو نشود.
بر این اساس این تفکر بسیار عقلانی است و قطعا جلوی بحران را خواهد گرفت و می توان به مردم اطمینان داد که سال آینده ثبات قیمت در کالاها به خصوص قیمت ارز خواهیم داشت.
اگر هر بشکه نفت با قیمت 72 دلار در سال آینده محقق نشود، قیمت ها تحت تاثیر قرار می گیرد و مردم با مشکلات متعددی مواجه می شوند.
با این تفاسیر باید بگویم دولت به جای پس گرفتن بودجه می تواند نکات اصلاحی خود را تا قبل از نهایی شدن بودجه در کمیسیون تلفیق و ورود آن به صحن علنی مجلس با امضای رییس جمهوری به مجلس ارایه دهد.
به طور قطع نمایندگان کمیسیون تلفیق بالاترین همکاری را با دولت خواهند داشت تا اصلاحات بودجه صورت گیرد. زمانیکه قیمت هر بشکه نفت به پیشنهاد دولت به 40 دلار برسد در حقیقت باید از بودجههای دیگر که معمولا بودجه عمرانی و کمکهای دولت به سایر بخشها است، کاسته شود.
زمانیکه یک کفه ترازو که درآمد است تغییر کند، باید کفه دیگر آن یعنی هزینه ها نیز به درستی اصلاح و مدیریت شود تا دولت سال آینده با مشکل برخورد نکند.
یک راهکار آن است که دولت جایگزین درآمدی خود را صادرات در نظر بگیرد و آن زمان احتیاجی به تغییر هزینه ها نیست اما اگر اطمینان برای به دست آوردن درآمدها وجود ندارد، به هیچ عنوان نباید در این مسیر قدم برداشت. اگر درآمدهای غیر قابل تامین در بودجه لحاظ شود، نرخ تورم افزایش خواهد یافت و تمام زحمات دولت طی دو سال اخیر هدر می رود.
دوم آنکه کاهش قیمت نفت تنها می تواند هزینه های عمرانی را کاهش دهد چراکه کاهش هزینه های جاری به دلیل حقوق کارمندان تبعات منفی برای کشور دارد.
سومین گزینه ای که دولت پیش رو دارد، افزایش فروش روزانه نفت است. یعنی اینکه دولت به جای فروش یک میلیون بشکه نفت، دو میلیون بشکه به فروش برساند که در چنین حالتی قیمت نفت با قیمت 72 دلار فعلی بودجه برای ما 36 دلار تمام می شود. این شاید به ظاهر خوب باشد اما فروش دو میلیون بشکه به دلیل افزایش تولید و فروش سایر کشورها خطر جدی دارد و آن اینکه قیمت نفت جهانی به دلیل افزایش فروش یک میلیون بشکه ایران ارزانتر می شود و حتی قابل پیش بینی است که با افزایش تولید نفت از سوی ایران قیمت هر بشکه نفت جهانی کمتر می شود، لذا این راهکار هم نمی تواند مفید باشد.
از اینرو کمیسیون تلفیق مجلس معتقد است به جای تعیین قیمت هر بشکه نفت به 40 دلار، قیمت 45 تا 50 دلار در بودجه نهایی شود و در این خصوص دولت از هزینه های عمرانی و سایر هزینه هایی که قبلا داشته است بکاهد تا بودجه سال 94 ضمن آنکه برای دولت کسری در بر نخواهد داشت باعث ثبات اقتصادی کشور نیز می شود.
البته کاهش هزینه های جاری هم می تواند اثرگذار باشد به شرط آنکه از حقوق کارمندان کم نشود.
بودجه سال آینده مانند بودجه سال های دیگر نیست و نمی توان آن را عادی بست لذا برای آنکه واقعیت ها را در نظر بگیریم دولت باید طبق نظر وزیر اقتصاد بودجه را اصلاح کند.
با اصلاح بودجه، کشور با هیچ تنش اقتصادی مواجه نمی شود و دولت می تواند با نفت حتی 40 دلار هم شرایط خوبی داشته باشد.
*عضو کمیسیون تلفیق مجلس