در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۸۹۲۸۱
تاریخ انتشار: ۲۷ دی ۱۳۹۳ - ۱۵:۱۲
با توجه به بالا بودن هزینه اکتشاف و لزوم ارایه محصول با قیمتی بالاتر به منظور سوددهی، قیمت نفت نمی تواند در همین سطح باقی بماند.
قیمت نفت پایین نمی ماندگروه راهبرد خبرگزاری دانا (داناخبر) - با وجود آنکه قیمت نفت فعلا در شیب نزولی است اما این وضعیت در طولانی‌مدت حفظ نخواهد شد؛ یعنی با توجه به تحلیل‌های مختلفی که از بازار نفت می‌رسد، بعید است سقوط آزاد قیمت نفت برای مدت زیادی ماندگار شود. بنابراین هرچند در کوتاه‌مدت ممکن است کاهش بیشتر قیمت را شاهد باشیم و براساس گفته برخی تحلیلگران قیمت‌ها تا سطح ٣٠دلار نیز افت کند اما این پدیده پایداری نیست. 

دلیل این پیش‌بینی نیز آن است که هزینه اکتشاف نفت بالاست و وقتی هزینه تولید یک کالا از قیمت عرضه آن بیشتر می‌شود، تولید آن کالا متوقف خواهد شد. در بین نفت‌های عرضه‌شده بالاترین نرخ را نفت شیل آمریکا دارد و برخی از تولیدکنندگان دیگر نیز نفت را با هزینه‌های بالایی تولید می‌کنند بنابراین رسیدن نفت به ٣٠ دلار یعنی بسیاری از تولیدات با هزینه بالا از گردونه خارج خواهند شد. با کاهش بیشتر قیمت نفت شاهد خواهیم بود که در سال آینده میزان عرضه نفت به بازار با افت روبه‌رو خواهد شد.

از سوی دیگر اگر قرار است کاهش قیمت نفت منجر به رونق اقتصادی شده و این رونق منجر به افزایش خرید کالا و خدمات شود، بخشی از این خرید باید از سوی کشورهای نفت‌خیز صورت گیرد. با کاهش درآمدهای نفتی این کشورها، عملا قدرت خرید آنها نیز کاهش یافته و این مساله بر رونق اقتصادی تاثیر خواهد داشت. بنابراین باید آثار کاهش قیمت نفت را در سایه بازار بررسی کرد و با مطالعه همه ابعاد اثرگذاری این کاهش، درباره آنچه در آینده اتفاق می‌افتد، نظر داد.

با وجود آنکه امروز بسیاری از کشورهای صادرکننده نفت، قیمت نفت در بودجه سال آتی خود را بر مبنای ٤٠ دلار قرار داده‌اند اما هزینه‌های این کشورها از این میزان ارزآوری احتمالی‌شان بالاتر است و باید از منابعی این هزینه‌ها جبران شود. اگر فرض کنیم دولت قیمت نفت را در بودجه آینده ٤٠ دلار ببیند، درآمدی که حاصل می‌کند کمی بیشتر از ٥٠ درصد از درآمد مدنظر در لایحه بودجه ٩٤ است. 

از طرف دیگر بودجه عمرانی کشور هم تقریبا معادل همین میزان فروش نفت با قیمت ٤٠ دلار است. اما دولت با کاهش درآمدها، با استفاده از ابزار تخفیف، قاعدتا بودجه عمرانی را تخصیص نخواهد داد و اولویت را بر تامین هزینه‌های جاری می‌گذارد.

به طور قطع اگر سال آینده نفت بیش از پیش‌بینی‌ها قیمت خورده و درآمدهای نفتی دولت افزایش یابد، بودجه عمرانی نیز به پروژه‌هایی که منجر به تولید کالا و خدمات می‌شود، تخصیص می‌یابد. یعنی با افزایش بیشتر قیمت نفت در سال آینده، دولت می‌تواند از طریق متمم، بخشی از این اضافه درآمد را برداشت کند ولی هزینه‌کرد آن برای پروژه‌هایی که بهره‌برداری‌های طولانی‌مدت دارد بعید به نظر می‌رسد. در عین حال دولت ناگزیر خواهد بود برای هزینه‌کرد سال آینده انضباط بیشتری را رعایت کند و هزینه‌های جاری را نیز با احتیاط بیشتری انجام دهد.

منبع: شرق
ارسال نظر