گروه راهبرد خبرگزاری دانا (داناخبر) - شیخ تمیم بن حمد، امیر جوان قطر که در بدو نشستن بر جای پدر قصد داشت، به سنت جوانان سر سرکشی بردارد و بر همه سنت های دیرین ملل عرب بر آشوبد و به جای ایفا کردن نقش برادر کوچکتر برای عربستان، تبدیل به رقیبی جدی برای آن شود، این روزها تحت کنترل تر از همه ی یک و نیم سال گذشته به نظر می رسد.
وی که به خاطر اخوان المسلمین مصر ابتدا تا پای مغضوب شدن همه اعراب (البته بهواسطه عربستان) پیش رفته بود، چند ماه قبل ناگزیر به اخراج سران اخوان المسلمین شد و اکنون نیز تحت همین فشارها از خالد مشعل، عالی ترین مقام حماس که معروفترین ساکن خارجی دوحه به شمار می آید، خواسته است، این کشور را ترک کند و شایعه تایید نشده ای نیز از خروج او از ویلای اختصاصی اش در دوحه خبر می دهد.
روزنامه واشنگتن پست، در گزارشی درباره این شایعه که سمت و سوی واقعی بودن آن بسیار محتمل نشان میدهد، نوشته است: مشعل سال 2012 با بالا گرفتن غائله سوریه بود که از دمشق به دوحه، پایتختی که روابطی گرم با جریان های اسلامی خاورمیانه داشت، نقل مکان کرد. اندکی پس از ورود او به قطر السیسی زمام قدرت مصر را در دست گرفت. در ماه اوت 2013 یعنی کمتر از یک ماه پس از تغییر قدرت در مصر، امیر جوان قطر بر تخت نشست. نخستین خواسته السیسی پس از به قدرت رسیدن تمیم، اخراج اخوانی های مصر که حماس هم ریشه از آنها دارد، بود. خواسته ای که هرچند از زبان السیسی شنیده شد، اما میل قلبی ریاض بود. امتناع قطر از این خواسته آغاز دعوای بین اعراب و دوحه بود. اما آنگونه که ظواهر امر و خروج اخوانی ها و مشعل از قطر نشان می دهد، در پایان این دعوا آنکه بازنده بود، قطر بوده است.
به نوشته روزنامه کریستین ساینس مونیتور، تعبیر حسن ابو هنیه، مفسر سیاسی ساکن امان از این وقایع این است «بادهای تغییر به نفع عربستان وزیدن گرفته است و قطر نیز همگام با این باد حرکت می کند».
این روزنامه می نویسد: به هر حال باید پذیرفت السیسی با وجود همه نداهای مخالف توانسته پایه های حکومت خود را با قدرتی نسبی محکم بنا کند. به همین دلیل نیز امیر جوان قطر با توجه به افول نفوذ اخوان المسلمین در مصر و در مقابل آن افزایش قدرت عربستان، دست به ایجاد تغییری بنیادین در استراتژی خود زده و تصمیم گرفته تا روابط خود را با عربستان و مصر السیسی بهبود بخشد و به همین علت هم از حماسی ها خواسته است دوحه را ترک کنند.
طبق آنچه این روزنامه نوشته ماه پیش 20 نفر از مقامات حماس که ساکن دوحه بودند، به ترکیه رفتند و گفته می شود مشعل نیز راهی همین کشور می شود. مقامات حماس در طول سال های گذشته روابط نزدیکی با آنکارا داشته اند. آنها بارها آنکارا را به خاطر داشتن فضای باز سیاسی ستوده اند و مشعل نیز شخصا بارها از ترکیه به دلیل مواضع ضد اسراییلی اش تشکر کرده است.
منبع: ایران