به گزارش گروه راهبرد خبرگزاری دانا (داناخبر) با وجود شرایط تحریمی که ایران در آن قرار دارد، ذخایر ارزی ایران در سال 2014 رکورد تازهای به ثبت رسانده است. دخایر ارزی ایران که ترکیبی از سبد ارزی و طلای اندوخته شده است به بیش از 126 میلیارد دلار رسیده است.
روزنامه ایران نوشت: صندوق بینالمللی پول، ایران را سومین کشور از نظر حجم ذخایر ارزی در منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی معرفی و اعلام کرد که ایران 5/8 درصد ذخایر ارزی ۱۵۰۵ میلیارد دلاری منطقه را به خود اختصاص داده است. برآوردهای صندوق بینالمللی پول نشان میدهد ایران از نظر میزان ذخایر ارزی میان 30 کشور خاورمیانه و آسیای مرکزی در جایگاه سوم قرار گرفته است. ذخایر ارزی ایران در پایان سال 2014 تنها از عربستان و الجزایر در این منطقه کمتر بوده است.
عربستان با ذخایر ارزی 734 میلیارد دلاری بیشترین ذخایر ارزی در منطقه را به خود اختصاص داده است. الجزایر با ذخایر ارزی 187 میلیارد دلاری در جایگاه دوم از این نظر قرار گرفته است. بر اساس این گزارش ذخایر ارزی ایران در پایان سال 2014 به 5/126 میلیارد دلار رسیده است که رکورد جدیدی برای این کشور محسوب میشود. ذخایر ارزی ایران معادل 5/8 درصد کل ذخایر ارزی کشورهای خاورمیانه و آسیای مرکزی بوده است. صندوق بینالمللی پول کل ذخایر ارزی خاورمیانه و آسیای مرکزی در پایان سال 2014 را 1505 میلیارد دلار اعلام کرده است. صندوق بینالمللی پول از افزایش حدود 9 میلیارد دلاری ذخایر ارزی ایران در سال 2014 خبر داده است. ذخایر ارزی ایران که در سال 2013 بالغ بر 6/117 میلیارد دلار بوده در پایان سال 2014 به رکورد 5/126میلیارد دلار رسیده است.
براساس پیشبینی این نهاد، ذخایر ارزی ایران در سال 2015 نیز به روند افزایشی خود ادامه خواهد داد و به 1/130 میلیارد دلار خواهد رسید.
ذخایر ارزی ایران از سال 2008 روندی افزایشی را طی کرده است. این رقم در سال 2008 بالغ بر 6/79 میلیارد دلار، در سال 2009 بالغ بر 78 میلیارد دلار و در سال ۲۰۱۰ حدود 9/78 میلیارد دلار بوده است. سال 2010 نخستین سالی است که حجم ذخایر ارزی ایران از مرز ۱۰۰ میلیارد دلار عبور میکند. میزان ذخایر ارزی برخی کشورهای دیگر منطقه به میلیارد دلار عبارت است از: بحرین 4/5، عراق 69، کویت 35، لیبی 89، عمان 18، قطر 46، امارات 70، یمن 9/3، افغانستان 7، آذربایجان 8/15، ارمنستان 5/1 و تاجیکستان 4/0.
صندوق توسعه ملی ایران رتبه 22 را دارد
علاوه بر مجموع ذخایر ارزی ایران بخشی از درآمدهای نفتی کشور نیز در صندوق توسعه ملی ذخیره میشود که این ذخایر طبق قانون صرف پرداخت تسهیلات به بخش خصوصی و همچنین سرمایهگذاری در خارج از کشور میشود. براساس تازهترین آمار ارائه شده از سوی انجمن صندوقهای ثروت ملی (SWFI)منابع صندوق توسعه ملی ایران با 62میلیارد دلار هماکنون از مجموع ۷۷ حساب ذخیره ارزی موجود در جهان در رتبه 22 صندوقهای ثروت ملی جهان قرار دارد. براین اساس حسابهای ارزی کشورهای نروژ، امارات و عربستان بیشترین حجم ذخایر حساب ذخیره ارزی را در جهان دارند.
سه کشور نروژ، امارات و عربستان سعودی با دارا بودن بالغ بر 893، ۷۷۳ و 757 میلیارد دلار در حساب ذخیره ارزی خود در رتبههای اول تا سوم قرار دارند.
برخی کشورها نظیر امارات، چین، روسیه و غیره بیش از یک حساب ذخیره ارزی دارند و بر همین اساس حساب ذخیره ارزی هر کدام از حسابها به طور جداگانه در گزارش اخیر SWFI مورد بررسی قرار گرفته است. بر همین اساس دیگر کشورهای جهان نظیر چین، کویت وسنگاپور نیز از نظر حساب ذخیره ارزی در شرایط خوبی قرار دارند.
این درحالی است که حجم ذخایر ارزی حسابهای ایالات متحده با در نظر گرفتن تعداد ۸ حساب ذخیره ارزی دولتی این کشور تنها 126/6 میلیارد دلار است که با توجه به حجم تولید ناخالص داخلی این کشور و به طور کلی حجم اقتصادی آن، میزان ذخایر ارزی امریکا در مقایسه با دیگر کشورها مانند چین، نروژ، امارات و عربستان سعودی رقم ناچیزی محسوب میشود.
در حال حاضر مجموع ذخایر صندوقهای ثروت ملی در جهان به بیش از 7071 میلیارد دلار میرسد که از این رقم 4291 میلیارد دلار مربوط به صندوقهای نفت و گاز و 2779 میلیارد دلار نیز به صندوقهای غیرنفتی مربوط میشود. بالغ بر ۴۰ درصد از کل حجم مالی حسابهای ارزی مربوط به کشورهای آسیایی و ۳۵ درصد آن نیز در اختیار کشورهای خاورمیانه قرار دارد و کشورهای امریکایی نیز تنها ۳ درصد از این حجم را در اختیار دارند. سهم اروپا نیز از مجموع حجم ذخایر ارزی در کل جهان تنها ۱۷ درصد است.