در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۹۱۹۱۹
تاریخ انتشار: ۱۲ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۹
معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران، توصیه‌ها و هشدارهایی برای ایمنی شهروندان در روز سیزدهم فروردین - روز سیزده‌بدر - ارائه کرد.

به گزارش خبرگزاری دانا محمود قدیری، با تاکید بر اینکه استفاده از جنگل‌ها و بوستان‌ها به مانند هر کار دیگری باید دارای قاعده و اصول باشد، گفت: بنابراین پیش از همه به مسؤلان حفظ و نگهداری از بوستان‌ها و مکان‌های سبز توصیه می‌شود امکانات و تسهیلات مناسب را برای استفاده‌کنندگان از این مکان‌ها در نظر بگیرند، چراکه فراهم کردن تسهیلات در جنگل‌ها و بوستان‌ها، بهترین شیوه برای پیشگیری از وقوع حریق‌ها و حوادث و همچنین مقابله سریع و بهینه با این خطرات در این مکان‌هاست.

وی ایجاد راه‌های ورودی و خروجی به جنگل‌ها تعبیه تابلوهای راهنما، تعیین محل‌های مناسب برای توقف خودروها و اقامتگاه‌های موقت روباز یا سرپوشیده با استفاده از چادر و خیمه، ایجاد شبکه‌های آب و برق‌رسانی و سرویس‌های بهداشتی، اجاق‌های فلزی ذغال‌سوز برای پخت و پز یا گرم کردن غذا، تعبیه سطل‌های در پوشیده فلزی برای زباله ، تعیین فضای مناسب برای بازی کودکان و ... را از تسهیلات ضروری این‌گونه مکان‌ها دانست.

به گفته معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران، ارائه بروشورهای راهنما به همراه توصیه‌های هشداردهنده ایمنی در جنگل‌ها که جنبه آموزش و یادآوری برای استفاده‌کنندگان دارد از سوی مدیریت حفظ و نگهداری بوستان‌ها و مکان‌های سبز بسیار مناسب و مفید خواهد بود.

وی ادامه داد: همچنین به مدیریت حفظ و نگهداری جنگل‌ها توصیه می‌شود با آماده‌باش کامل و بسیج نیروها و امکانات خود برای تامین ایمنی هر چه بیشتر در این مکان‌ها بکوشند که در این خصوص ایجاد پست‌ها و برجک‌های نگهبانی، سرکشی دقیق مرتب و شبانه‌روزی در نقاط مهم جنگل‌ها بسیار ضروری است.

قدیری با تاکید براینکه نگهبانان جنگل‌ها باید با اصول ایمنی و روش مقابله با حریق و اطفای آن آشنایی کامل داشته و به امکانات مناسب اطفایی همچون خاموش‌کننده‌ها مجهز باشند، گفت: این افراد منابع تامین آب و چگونگی استفاده بهینه از این منابع را شناسایی کرده باشند تا در مواقع ضرورت آتش را قبل از توسعه در نطفه مهار و اطفا کنند.

معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران ادامه داد: برقراری ارتباط و هماهنگی با ایستگاه‌های آتش‌نشانی محلی و منطقه‌ای نیز امری ضروری است.

روی علف‌ها و برگ‌های خشک پارک نکنید!

قدیری با تاکید بر اینکه استفاده‌کنندگان از منابع طبیعی باید از راه‌های تعیین شده به جنگل وارد شوند، خاطرنشان کرد: این افراد در صورتی که از خودروی شخصی استفاده می‌کنند باید خودروی خود را در محل‌های مخصوص توقف خودرو متوقف کنند و از توقف در محل‌های دیگر جدا خودداری کرده و فراموش نکنند که توقف خودرو روی علف‌ها و برگ‌های خشک خطرناک بوده و ممکن است در هنگام روشن کردن خودرو یا همان استارت زدن و ایجاد جرقه در لوله اگزوز، علف‌ها و برگ‌های خشک آتش گرفته و در در زمان کوتاهی شعله‌ور شوند.

وی ادامه داد: همچنین افراد در صورتی که تصمیم دارند به مدت کم یا طولانی با زدن خیمه در جنگل اقامت کنند باید توجه داشته باشند که در محل‌هایی که برای این منظور تعیین شده اقامت کنند و در هر صورت محل اقامت خود را تا شعاع 10 متری از خس و خاشاک و برگ‌ها و علف‌های خشک روی زمین پاکسازی کنند.

به گفته معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران افرادی که می‌خواهند با افراشتن چادر برای چندین روز در جنگل اقامت کنند حتما باید وسایل و امکانات مورد نیاز مانند مواد غذایی مناسب و کافی، روشنایی، چراغ قوه، لباس گرم و مناسب و وسایل کمک‌های اولیه درمانی و .... را به همراه داشته باشند و هنگام برافراشتن چادر دقت کنند که باعث تخریب پوشش گیاهی نشوند و از زخمی کردن درختان و یا شکستن شاخه‌ها و زدن میخ به آنها جدا خودداری کنند.

قدیری از والدین خواست به کودکانشان یادآوری کنند که از محل استقرار آنها زیاد دور نشوند، چراکه خطر گم شدن در جنگل، سقوط از ارتفاع یا به داخل رودخانه‌ها، حمله حیوانات ساکن جنگل و ... آنان را تهدید می‌کند.

وی همچنین از مردم خواست که تا حد امکان در هنگام اقامت در جنگل‌ از غذاهای سرد و مطمئن استفاده و چای را در ظروف مخصوص نگهداری کنند و در صورتی که قصد استفاده از غذای گرم دارند، وسایل و امکانات پخت و پز مناسب را همراه خود داشته باشند تا مجبور به برافروختن آتش نشوند.

معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با تاکید براینکه تا می‌توان باید از افروختن آتش در جنگل‌ها خودداری کرد، گفت: اگر اجبارا برای روشن کردن آتش یا چراغی نفتی، باید نفت را در خودرو حمل کرد، حتما باید آن را در ظرف دربسته فلزی با گنجایش حداکثر سه لیتر ریخت و هنگام استفاده از آن نیز دقت شود که نفت روی زمین و پوشش گیاهی ریخته نشود.

قدیری افزود: هنگام استفاده از کبریت برای روشن کردن گاز پیک‌نیک یا چراغ نفتی یا هر وسیله دیگر نیز حتما دقت شود که چوب کبریت نیم سوخته یا نیمه مشتعل روی زمین انداخته نشود چرا که چوب کبریت نیمه سوخته عامل ایجاد بسیاری از حریق‌ها در جنگل‌ها و بوستان‌ها است، بنابراین پس از استفاده از کبریت باید از خاموش شدن آن اطمینان حاصل کرد.

مراقب ته سیگارتان باشید!

وی با تاکید براینکه استفاده کردن از هوای پاک طبیعت و تفریح و استراحت با کشیدن سیگار و استعمال دخانیات مغایرت و تناقض دارد، گفت: ته سیگار روشن و همچنین ذغال قلیان عامل تعداد زیادی از حریق‌های جنگل‌ها و بوستان‌ها بوده است بنابراین توصیه می‌شود هیچ‌گاه در این اماکن اقدام به کشیدن سیگار و استعمال دخانیات نشود و از رها کردن ته سیگار نیمه روشن روی زمین خودداری شود.

معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران ادامه داد: اگر تحت شرایط اضطراری روشن کردن آتش در جنگل وجود داشت باید حتما در محل‌های تعیین شده از سوی مسؤلان مربوطه اقدام به این کار شود و در صورتی که مسؤلان نگهداری از جنگل‌ محل‌های خاصی برای برافروختن آتش تعیین نکرده بودند باید در محل مناسب و بدون درخت و پوشش گیاهی دست به این کار زد و تا شعاع حداقل سه متر زمین را از خس و خاشاک و برگ‌های خشک پاک کرد و سپس زمین را مقداری گود کرده و خاک کنده شده را به صورت خاکریز در اطراف گودال جمع کرد تا با چیدن تعدادی سنگ بر روی خاکریز به صورت دایره اجاق کوچکی درست شود.

قدیری ادامه داد: در صورت برافراشتن خیمه نیز باید مراقبت شود که محل ایجاد اجاق دور از خیمه باشد و حتی در صورت استفاده از چراغ گاز پیک‌نیک و یا چراغ نفتی این وسایل را در بیرون خیمه و با حفاظ در مقابل وزش باد مورد استفاده قرار داد.

وی با تاکید براینکه هرگز نباید مسؤلیت برافروختن آتش را بر عهده کودکان و نوجوانان قرار داد، از والدین خواست اجازه ندهند که این افراد تحت هیچ شرایطی در جنگل آتش بازی و خطرات این کار را همواره به آنها گوشزد کنند.

معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با بیان اینکه تا حد ممکن باید از ذغال چوب و یا چوب‌های خشک برای روشن کردن آتش استفاده شود، گفت: نباید برای جمع‌آوری چوب، شاخه‌های درختان را شکسته و به پوشش گیاهی و درختان آسیب وارد کرد.

وی با بیان اینکه ایجاد آتش در جنگل‌ها به حسب ضرورت و برای مدت محدود و مشخصی می‌تواند انجام شود و پس از استفاده از آن باید برابر ضوابط ایمنی کاملا آن را اطفا کرد، خاطرنشان کرد: بنابراین روشن کردن آتش برای تامین روشنایی در هنگام شب یا برای گرم شدن کار بسیار خطرناکی است و همچنین باید دقت شود که در هنگام استفاده از آتش، خود و دیگران و خصوصا کودکان در نزدیکی آن قرار نگیرند زیرا در اثر گرم شدن سنگ‌ها، امکان ترکیدن و پرتاب تکه‌های آن به اطراف و در نتیجه صدمه دیدن افراد وجود دارد.

به گفته قدیری پس از استفاده از آتش با خفه کردن آن به وسیله ریختن خاک و پاشیدن آب بر روی آن از خاموش شدنش یاید اطمینان حاصل کرد و در زمان ترک جنگل نیز باید مجددا با ریختن خاک مرطوب بر خاکستر آتش، از احتراق مجدد آن جلوگیری کرد.

معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران تاکید کرد: هرگز نباید هنگام حرکت با خودرو در جاده‌های جنگلی، ته سیگار روشن یا چوب کبریت نیمه مشتعل را به بیرون پرتاب کرد زیرا در این صورت احتمال وقوع حریق در جنگل متصور خواهد بود.

قدیری با تاکید براینکه بوستان‌ها و جنگل‌ها بخشی از محیط زیست انسان‌ها هستند که به لحاظ پالایش هوا و ایجاد محیط پاک و سالم از اهمیت و ارزش فوق‌العاده‌ای برخوردارند، گفت: به لحاظ حفظ پاکیزگی و نظافت در جنگل توصیه می‌شود از ریختن زباله و ضایعات مواد غذایی به هر شکل در این اماکن خودداری شود و بهترین شیوه آن است که با استفاده از کیسه‌های مناسب پلاستیکی ضایعات و زباله‌ها را جمع‌آوری کرده و به صورت در بسته آنها را در سطل‌های زباله به خارج از جنگل منتقل کرد و در محل‌های تعیین شده قرار داد.

وی از شهروندان خواست در صورتی که با خودروی شخصی به جنگل یا مسافرت می‌روند، حتما یک دستگاه خاموش‌کننده دستی مناسب در خودرو نصب کرده و آماده داشته باشند تا در صورت بروز هر گونه حریق بتوانند در اولین فرصت آن را کنترل، مهار و اطفا کنند.

به گفته معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران در صورت وقوع حریق در جنگل‌ها، بوستان‌ها و باغ‌ها بهترین روش استفاده از خاموش‌کننده دستی و در صورت نبود، پاشیدن خاک بر روی آتش و خفه کردن آن و همچنین اطفا به وسیله آب است. همچنین در این شرایط باید با حفظ خونسردی، کودکان و افراد مسن را به محل امن انتقال داد و با استفاده از امکانات موجود حداکثر تلاش برای اطفای حریق را به عمل آورد اما در صورت گسترده بودن حریق باید سریعا نگهبانان و ماموران حفاظت از جنگل‌ یا آتش‌نشانی را در جریان قرار داده و با آنان همکاری کرد.

ارسال نظر