به گزارش خبرگزاری دانا، دکتر کمالی با اشاره به واگذاری فعالیتهای مطالعاتی و توسعهای دو میدان بزرگ نفتی به پژوهشگاه صنعت نفت گفت: مطالعه پنج مخزن از دو میدان بزرگ نفتی ایران، یعنی میدان اهواز که در واقع بزرگترین میدان تولیدی ایران و سومین میدان بزرگ دنیا است و نیز میدان یادآوران که یک میدان مشترک بین ما و کشور عراق محسوب میشود، نشانگر قابلیتهای انکارناپذیر پژوهشگاه صنعت نفت است.
وی افزود: اکنون در حال برنامهریزی برای تهیه نقشه راه و طرح پیشنهادی هستیم و از این رو این طرح جامع، طرحی است که مدت 10 سال اعتبار دارد و قرار است در این زمینه برای مخازن آسماری و بنگستان در میدان اهواز و مخازن گدوان و کژدمی در میدان اردوندان به مرجع تبدیل شویم.
کمالی خاطرنشان کرد: به اعتقاد ما، این فرصت بسیار بزرگی، نه تنها برای پردیس بالادستی پژوهشگاه صنعت نفت بلکه برای پردیسهای پایین دستی و انرژی و محیط زیست است، زیرا قرار است این کار به صورت یکپارچه و هم افزایی شده انجام شده و برای اولین بار همه پتانسیلهای پژوهشگاه در فعالیتهای مرتبط با این مخازن به کار گرفته شوند.
وی با اشاره به طرحهای بزرگ تحقیقاتی پژوهشگاه صنعت نفت در سال 93 گفت: توفیقات بسیار خوبی در این طرحها داشتهایم. دسته مهمی از فعالیتها در پردیس بالادستی، به صورت پروژههای بزرگ، کاربردی و صنعتی بودهاند، که برخی از آنها به پایان رسیدهاند؛ مانند طرح جامع مروارید خلیج فارس که بزرگترین طرح پژوهشی کشور محسوب میشود.
به گفته کمالی، نظیر طرح مروارید در خاورمیانه وجود ندارد و در اشل جهانی نیز نظیر این طرح تنها یک بار در آلاسکا انجام شده است.
رییس پردیس بالادستی پژوهشگاه صنعت نفت اعلام کرد: این طرح نزدیک 80 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و تا این مرحله هم نتایج به دست آمده به اذعان کارفرما (شرکت نفت فلات قاره)، بسیاری از مشکلات پروژههای جاری را برطرف کرده است و تا پایان سال 94 ادامه خواهد داشت.
وی موفقیت بزرگ دیگر پردیس بالادستی را پایان موفقیت آمیز طرح هیدراتهای گازی در دریای عمان دانست که در نوع خود بینظیر و منحصر به فرد است، در این طرح برای اولین بار در خصوص ذخایر غیرمتعارف که هیدراتهای گازی یک نمونه از آنها محسوب میشوند فعالیتهایی در خور توجه انجام شد.
وی هدف از این طرح را بررسی و شناسایی پتانسیلهای موجود هیدراتهای گازی در دریای عمان و نیز برآورد کمی ذخایر عنوان کرد و افزود: این کار با موفقیت انجام شده و رضایت صددرصدی کارفرما را در پی داشته و قرار است فاز دوم این طرح نیز به پژوهشگاه واگذار شود.
کمالی در زمینه شناسایی ذخایر شیلهای گازی که هم اکنون در اولویت برنامههای کشورهای پیشرفته است نیز گفت: از دیگر توفیقات طرحها و پروژههای بزرگ در سال 93 پروژه شیلهای گازی بود که هم اکنون رویکرد دنیا و کشورهای پیشرفته به سمت شناسایی و استحصال مخازن غیر متعارف است. مخازن غیر متعارف ، مخازنیاند که فناوریهای پیشرفتهای را میطلبند، ولی از نظر کمی و حجمی نسبت به ذخایر متعارفی که هم اکنون در حال استفادهاند بسیار بیشتر هستند.
رییس پردیس بالادستی پژوهشگاه صنعت نفت خاطرنشان کرد: در این زمینه نیز پژوهشگاه به عنوان پیشتاز وارد شده و یک شریک بسیار مناسب از یکی از دانشگاههای طراز اول اروپا را هم در کنارمان داریم، این کار امسال آغاز شد و با پیشرفت قابل توجهی در حال ادامه است و تا آخر سال آینده هم درگیر این طرح خواهیم بود.
از پروژههای شاخص دیگری که کمالی بدان اشاره کرد " مطالعه و ارزیابی ژئوشیمیایی مدلسازی سیستمهای نفتی در کپه داغ" است که به گفته وی به انتهای خود رسیده و خوشبختانه نتایج مورد انتظار را دربرداشته که با اجرای این طرح، در آن منطقه هم پتانسیلهای جدید اکتشافی شناسایی خواهد شد.
کمالی درباره رفع مشکلات صنعت گفت: دستهای دیگر از پروژههای بالادستی، پروژههاییاند که در خدمت علاج مشکلات صنعت نفت قرار دارند، مشکلاتی که یک علاج آنی و سریع را میطلبند، پردیس بالادستی در 3 نمونه این پروژهها بسیار موفق عمل کرده است.
وی در همین زمینه افزود: یکی از این موارد در مخزن سراجه است که برای ذخیرهسازی گاز کاندید شده بود، به این ترتیب که برای ذخیره سازی گاز، در ایامی که پیک مصرف است مانند زمستان، میتوان از گاز ذخیره شده در این مخزن بهره گرفت.
رییس پردیس بالادستی پژوهشگاه صنعت نفت گفت: یک مشکل بسیار عجیب در این مخزن وجود داشت؛ بدین ترتیب که در حین تولید، همراه با گاز، کف و ترکیبات واکسی نیز تولید میشد که بهرهبرداری را دچار مشکل میکرد و از ما به صورت اورژانسی درخواست کردند که مشکل را حل کنیم.
به گفته وی خوشبختانه تیم متخصص به صورت اضطراری وارد عمل شده و مطالعات آزمایشگاهی و تحقیقاتی مرتبط را سریع انجام دادند، به گونهای که این تلاشها به ثمر نشست و مدیرعامل شرکت نفت مرکزی اخیرا با ارسال نامهای از نقش آفرینی پژوهشگاه در حل این مشکل تقدیر کرد.
مشکل دیگر را در یکی از میادین پازنان دانست و گفت: در یکی از چاههای این میدان هرزروی گل حفاری را داشتیم که این مشکل بسیار آسیبرسان بوده و میتواند حتی منجر به از دست دادن چاه شود.
همکاران متخصص پردیس بالادستی پس از تقاضای اورژانسی کارفرما بلافاصله بر سر چاه حاضر شده و این مشکل هم برطرف شد، بدین ترتیب پردیس بالادستی در رفع مشکلات صنعت هم حضوری فعال داشته و تلاشهایش با موفقیت همراه بوده است.
وی درباره راهبردهای سال 94 برای صنعت نفت گفت: با توجه به اینکه پردیس بالادستی در چند سال گذشته تعداد قراردادهای زیادی را با صنعت نفت به طور مستقیم منعقد کرده است، تعهدات خود را بر اساس برنامه ادامه خواهد داد، مهمترین اولویت در سال 94، رویکرد ما در توسعه میادینی است که به ما واگذار شدهاند و این مسئله در صدر و اولویت امور خواهد بود.
چرا که اثر بخشی و ارزش افزودهای که این نوع مطالعات میتواند در سطح کلان و صنعت نفت داشته باشد به مراتب بالاتر است، هم اکنون در حال برنامهریزی هستیم و امیدواریم سال آینده بتوانیم با سازماندهی کامل، زیر ساختهای مناسب را عملیاتی کنیم .