به گزارش خبرگزاری دانا، دکتر زهره هراتیان، افزود: از یک سال و نیم گذشته تاکنون تمام تلاش فدراسیون فوتبال بر این بود که برای پیشگیری از دوپینگ و حفظ سلامت بازیکنان از تمام بازیکنان لیگ برتر دو تا سه هفته قبل از شروع فصل جدید، در کنار تست ادرار از آنها تست، خون نیز به عمل آورد که اگر بازیکنی در مرحله آماده سازی خود از داروهای دوپینگ همانند سوما و هورمون رشد استفاده کرده بود که معمولا در تست ادرار دیده نمیشود و تنها از طریق نمونهگیری خونی قابل اولویت است، با شناسایی این بازیکنان مانع عقد قرارداد آنها در باشگاههای مطرح کشور شویم. البته انجام تست خون تحت عنوان (بیولوژیک پروفایل فیفا) نیاز به هزینه بالایی دارد که طی مذاکراتی که با فیفا داشتیم، به طور شفاهی تاییدیه فیفا را برای انجام این کار با هزینه خود فیفا گرفتیم و منتظر هستیم جلسهای را با رییس سازمان لیگ برتر بگذاریم و پس از موافقت تاج، این کار را با همکاری فیفا انجام دهیم.
وی اضافه کرد: اگر این اتفاق مهم بیفتد برای نخستین بار در آسیا است که شاهد انجام چنین پروسهای در ایران هستیم. البته انجام تست خون از بازیکنان فوتبال برای اولین بار در رقابتهای جام جهانی برزیل 2014 رخ داد که فیفا برای جلوگیری از دوپینگ از تمام بازیکنان کشورهای شرکت کننده پیش از شروع این جام، تست خون گرفت.
هراتیان ادامه داد: متاسفانه اکثر فوتبالیستهای حرفهای برای این که پیش از عقد قرارداد با باشگاهی خود را آماده نشان دهند از داروهایی استفاده میکنند که در نمونه ادرار آنها دیده نمیشود. آژانسهای ملی مبارزه با دوپینگ نیز به دلیل بالا بودن هزینه تست خون قادر به گرفتن چنین نمونههایی نیستند. به همین خاطر با مکاتباتی که با فیفا داشتم این موضوع را مطرح کردم و فیفا آمادگی خود را برای انجام این کار قبل از شروع لیگ برتر ایران توسط افسران دوپینگ خود اعلام کرد.
عضو کمیته پزشکی AFC یکی از دغدغههای اصلی برای انجام نمونه گیری خون را همخوان نبودن زمان نمونه گیری با شروع رقابتهای لیگ برتر عنوان کرد و گفت: یکی از دغدغههای اصلی ما برای انجام تست خون از بازیکنان لیگ حرفهای، مشخص نبودن زمان شروع فصل جدید رقابتهای لیگ برتر است. اگر سازمان لیگ زمان بندی مشخصی را برای شروع لیگ تعیین کند، نمایندگان فیفا بدون اطلاع قبلی و سه هفته قبل از شروع لیگ در محلهای تعیین شده حضور پیدا میکنند که از بازیکنان تست میگیرند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا انجام چنین پروتکلی نیاز به هماهنگی با نادو دارد یا خیر؟ تصریح کرد: این پروتکل چون از سوی فیفا تعریف شده است، نیاز به هماهنگی با مسئولان نادو ندارد و پروژه مستقلی در جهت مبارزه با دوپینگ فوتبالیستهای حرفهای است.
هراتیان تاکید کرد: انجام تست خون هشدار جدی است برای بازیکنان حرفهای که آگاهانه اقدام به دوپینگ میکنند، زیرا تست خون با تست ادرار کاملا متفاوت است و در نمونه خون تمام داروها قابل رویت و تشخیص است.
نماینده پزشکی فیفا در پاسخ به این پرسش که از زمان واگذاری دوپینگ فوتبال به نادو آیا تعاملی بین نادو و فدراسیون فوتبال در زمینه دوپینگ وجود داشته یا خیر؟ خاطر نشان کرد: از زمان واگذاری دوپینگ فدراسیون فوتبال به نادو، هیچ ارتباط بازخوردی با نادو نداشتیم. در حالی که عاقلانهترین کار این بود که نادو جلسهای را با مسئولان مبارزه با دوپینگ فدراسیون فوتبال برگزار میکرد و با یکدیگر تعامل برقرار میکردند.
وی افزود: من تصور میکنم اختلافی که بین وادا و فیفا در خصوص دوپینگ وجود داشت، این اختلاف به نوعی دامنگیر نادو و فدراسیون فوتبال نیز شده است و گرنه چرا نباید در زمینه دوپینگ با هم تعامل داشته باشند. بدون شک این اختلاف عملکرد خوب ما را در زمینه دوپینگ تحت تاثیر قرار خواهد داد و اگر در گذشته از نظر مادی و معنوی تحت حمایت فیفا بودیم، در آینده این حمایت را از دست خواهیم داد.
هراتیان اظهار کرد: یک سوالی که هنوز در ذهن من باقی مانده این است که نادو چه فکری کرد که در زمینه دوپینگ فوتبال ورود پیدا کند. متاسفانه از زمان واگذاری، ارتباط ما نیز با بازیکنان و پزشکان تیمها قطعا شده است. در این مساله نتایج خوبی را به دنبال نخواهد داشت ، زیرا من به عنوان افسر دوپینگ بینالمللی فیفا در جریان تمام استراتژیهای جدید فیفا در زمینه دوپینگ قرار میگرفتم و آنها را به فوتبالیستها و پزشکان تیمها منتقل میکردم اما در حال حاضر این ارتباط غیر مستقیم شده که میتواند از نظر بینالمللی به فوتبال لطمه بزند.
عضو کمیته پزشکی AFC گفت: اگر بخواهیم در زمینه مبارزه با دوپینگ پیشرفتی داشته باشیم که مورد تایید فیفاست باید ارتباط خوبی بین نادو و فدراسیون فوتبال برقرار شود. قطعا این اختلاف لطمه جبران ناپذیری را به فوتبال کشور خواهد زد.
هراتیان در پایان با اشاره به نکته که آماده هر گونه همکاری با نادو هستم تا تجربیات ملی و بینالمللی خود را در زمینه دوپینگ در اختیار آنها بگذارم، گفت: اگر همکاری نزدیکی بین نادو و فدراسیون فوتبال ایجاد نشود و هر ارگانی بخواهد کار خود را در زمینه دوپینگ انجام دهد، بدون شک در رقابتهای لیگ برتر 94 – 95 ضربه بدی به فوتبال خواهد زد که این مساله در نهایت به نفع فوتبال کشور نیست.