به گزارش خبرگزاری دانا، جلسه پرسش و پاسخ دبیران کانونهای فرهنگی با معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت با حضور دکتر محمدرضا فراهانی معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، دکتر حسامالدین علامه مدیرکل فرهنگی وزارت بهداشت و دبیران کانونهای فرهنگی دانشگاههای علوم پزشکی کشور در مجتمع رفاهی و آموزشی خزرآباد ساری برگزار شد.محمدرضا فراهانی در نشست پرسش و پاسخ دبیران کانونهای فرهنگی دانشگاههای علوم پزشکی گفت: هیچ مسوولی حق سلب تشکل سیاسی و فرهنگی از دانشجویان را ندارد.
دکتر محمدرضا فراهانی معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت با حضور در تریبون آزاد و نشت پرسش و پاسخ دبیران کانونهای فرهنگی دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی کشور، از نزدیک در جریان مشکلات و دغدغههای دبیران این کانونها قرار گرفت.
وی در این نشست در پاسخ به پرسشهای دانشجویان اظهار کرد: در اختتامیه ششمین جشنواره فرهنگی دانشجویان که شهریورماه سال گذشته در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد، طی جلسهای که با فعالان کانونهای فرهنگی داشتیم به بیان مشکلات و محدودیتهای کانونهای فرهنگی پرداختند و از من قول راهاندازی شبکهای از دبیران کانون های فرهنگی را گرفتند که از آن طریق بتوانند در یک فواصل زمانی مشخصی دور هم جمع شوند و از طریق ارتباطات با همدیگر به همافزایی فرهنگی در دانشگاههای علوم پزشکی کمک کنند.
فراهانی ادامه داد: از آن نشست تا حالا حدود 6 ماه است که به طور جدی روی موضوع کانونها کار کارشناسی میکنیم. فعالیت کانونها به مولفههای متعددی از جمله منابع مالی و منابع انسانی متخصص وابسته است، لیکن آنچه در این میان عامل تعیین کننده است انگیزه بالا و روحیه مطالبهگری خود دانشجویان است.
معاون وزیر بهداشت با اشاره به اینکه در جامعه ما یک شکاف نسلی و یک شکاف اجتماعی در حوزه فرهنگی وجود دارد، خاطر نشان کرد: تنها راهی که بتوان این شکافها را پر کرد، مشارکت دادن دانشجویان از طریق فعالیتهای تشکلی، علمی، صنفی و کانونی است و از این طریق بین مسوولان و دانشجویان مفاهمه ایجاد میشود.
وی افزود: یکی از اقدامات بسیار مهم و بی سابقهای که در این مدت کوتاه توسط معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت پیگیری شده است، تفکیک بودجه فرهنگی از بودجه رفاهی در قانون بودجه سال 1394 است که این مهم میتواند نقش تاثیرگذاری در تأمین مالی کانونها و احیای آنها ایفا کند.
فراهانی با اشاره به نقش توسعه فرهنگی در اعتلای همه جانبه کشور، تصریح کرد: توسعه فرهنگی، فضایی را بهوجود میآورد که افراد در آن خردورزی، گفتگو، تشریک مساعی و مدارا کرده و انتقاد پذیری را تمرین کنند.
وی با اشاره به اینکه شما دانشجویان متعلق به نسل جوان و پاکی هستید که دغدغه فرهنگ و انسانیت دارد،خاطر نشان کرد: دانشجویان باید روحیه مطالبه گری را در خود تقویت کنند و از حقوق خود دفاع کرده و تقاضاها و خواستههای خود را از مسوولان پیگیری کنند. از دیدگاه من دانشجو باید نقش نظارتی بر مسوولان دانشگاه داشته و مسوولان نقش حمایتی از دانشجویان را عهده دار باشند.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت با اشاره به تاکید وزیر بهداشت مبنی بر واگذاری امور خوابگاهها به دانشجویان، تصریح کرد: آیین نامه شورای صنفی دانشجویان تدوین و به کلیه دانشگاههای علوم پزشکی کشور ابلاغ شد و بنا داریم کلیه امور خوابگاهها را به دانشجویان تحویل دهیم. برای هر خوابگاه یک شهردار از بین دانشجویان انتخاب شده و زمینه مشارکت هر چه بیشتر آنها را فراهم آوریم.
فراهانی داشتن کانون فرهنگی، نشریه دانشجویی و یا تشکل سیاسی را حق هر دانشجو دانسته و گفت: هیچ مسوولی حق ندارد این حق را از او سلب کند.
وی افزود: در راستای استیفای حقوق دانشجویان در نظر داریم سامانهای را راه اندازی کنیم تا هر وقت دانشجویان تقاضا و درخواست خود مبنی بر تشکیل کانون، دریافت مجوز فعالیت و ... را به دانشگاه میدهند، معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت هم بهصورت همزمان در جریان روند پیگیری قرار گرفته و از ضایع شدن حقوق دانشجویان جلوگیری شود.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت از تعدد نهادها و مراکز متولی امور فرهنگی در دانشگاهها گلایه کرد و گفت: متاسفانه در دانشگاهها همه خود را متولی امر فرهنگ میدانند اما هیچ وقت در مقام مسوولیتپذیری یا پاسخگویی مسائل مربوط به اعتیاد، خودکشی، افسردگی و ... میان دانشجویان بر نمی آیند.
به گزارش ایسنا، در این نشست ابتدا نمایندگان کارگروههای مختلف فرهنگی که در دو روز گذشته در اولین نشست هماندیشی کانونهای فرهنگی دانشگاههای علوم پزشکی با هم آشنا شده و در حال بحث و آسیبشناسی فعالیتهای فرهنگی و هنری کانونها در سال گذشته بودند، سخنرانی کرده و مشکلات و مطالبات خود را مطرح کردند.
مسعود خلیلی نماینده کارگروه کانونهای مذهبی اولین سخنران این جلسه بود.
وی با اشاره به ضرورت اعطای امتیازات و تسهیلات ویژه به دانشجویان فعال در کانونهای فرهنگی گفت: درخواست ما از مسئولان این است در اعطای مجوز فعالیت و تخصیص بودجه به کانونهای فرهنگی فراجناحی عمل کرده و از حمایتها و سختگیریهای تبعیضآمیز پرهیز کنند.
نماینده کارگروه کانونهای مذهبی تصریح کرد: برای بسترسازی و فعالیت هدفمند و مستمر کانونهای فرهنگی لازم است سند برنامهراهبری کانونهای فرهنگی تهیه شده و در این سند همه مباحث مربوط به کانونها از آموزش و توانمندسازی گرفته تا چگونگی اختصاص بودجه و ... مشخص شود.
مریم امینی دومین نماینده کارگروه کانونهای مذهبی با اعلام اینکه در اکثر دانشگاههای علوم پزشکی کانونهای مذهبی حتی فضای فیزیکی مناسب برای تشکیل جلسات و برگزاری کارگاههای آموزشی ندارند، گفت: پیشنهاد میشود برای ایجاد انسجام و هماهنگی لازم بین کانونهای فرهنگی و جلوگیری از موازیکاریهای احتمالی اینکانونها، شورای هماهنگی کانونهای فرهنگی تشکیل شود.
زینب رضی نماینده کارگروه کانونهای ادبی خواستار جداسازی مشخص حیطه فعالیتهای کاری کانونهای فرهنگی و تشکلهای سیاسی شد و اظهار داشت: برخی از تشکلهای نور چشمی در دانشگاهها با ارتباطاتی که با مسئولان برقرار میکنند هم در حوزه فعالیت کانونهای ادبی ورود داشته و هم منابع مالی مضاعفی را دریافت میکنند.
وی در ادامه خواستار تفکیک بودجه کانونهای فرهنگی از کل بودجه فرهنگی دانشگاهها شد و تصریح کرد: عدم شفافیت قوانین و نبود نظارت صحیح موجب شده که برخی از مدیران فرهنگی دانشگاهها به صورت سلیقهای از فعالیتهای فرهنگی حمایت مالی و معنوی کنند.
بابک پوردل نماینده کارگروه کانونهای موسیقی از اکسید شدن کانونهای موسیقی در دانشگاههای علوم پزشکی خبرداد و خواستار احیای مجدد این کانونها با نسیم تدبیر و امید شد.
وی با اشاره به مظلومیت کانونهای موسیقی در دانشگاهها، تصریح کرد: شاهد مدعای من حضور تنها شش دبیر کانون موسیقی در این نشست سراسری کانونهای فرهنگی و هنری دانشگاههای علوم پزشکی است که نشانگر رخوت و سکون اینگونه کانونها در دانشگاههای علوم پزشکی است.
پوردل ادامه داد: در اکثر دانشگاههای علوم پزشکی از کانونهای موسیقی حمایت لازم انجام نمیشود و متاسفانه در برخی از دانشگاهها از فعالیت کانونهای موسیقی که ترویجگر موسیقی غنی و عرفانی اسلامی هستند ممانعت میشود.
نماینده کارگروه کانونهای موسیقی عدم اعطای مجوز فعالیت در برخی دانشگاهها، نبود فضای فیزیکی لازم برای فعالیتهای کانونهای موسیقی و نبود فضای سازنده بین کانونهای موسیقی و تشکلهای سیاسی دانشگاهها جهت بهرهگیری از ظرفیتهای دو طرف را ازجمله مشکلات کانونهای موسیقی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور دانست.
داوود پیرانی نماینده کارگروه هلال احمر با اعلام اینکه با وجود عقد تفاهمنامه همکاری بین معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت و سازمان جوانان هلال هنوز در خیلی از دانشگاهها کانون هلال احمر شکل نگرفته و یا فاقد یک دفتر برای فعالیت هستند، خاطر نشان کرد: کانونهای هلال احمر با هدف بسط و گسترش تلاشها و اقدامات انساندوستانه شکل گرفته ولی در بیشتر دانشگاهها حمایتهای حداقلی از این کانونها صورت نمیگیرد.
پیرانی مشارکت دانشجویان و اعضای کانونهای دانشجویی در سیاستگزاریها و تصمیمگیریهای کلان فرهنگی را موجب کمک به اثربخش شدن فعالیتها فرهنگی دانست و گفت: متاسفانه فعالیتهای کانونی در شاخصهای ارزیابی سالانه معاونتهای فرهنگی و دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی کشور قرار ندارد و این مسئله منجر به عدم توجه کافی مدیران فرهنگی دانشگاهها به کانونهای فرهنگی شده است.
بهروز رسانی آییننامههای و دستورالعملهای مربوط به فعالیتهای کانونها اولین درخواست بهنام معصومی نماینده کارگروه کانونهای اجتماعی از مسئولان حاضر در جلسه بود.
وی ادامه داد: برخی از آییننامهها نظیر آییننامه کانون نشریات دانشجویی سالهاست که علیرغم ایرادات فراوان اصلاح نشده و مشکلات زیادی را برای فعالیت علاقمندان ایجاد کرده است.
حامد مردانی نماینده کارگروه کانونهای هنرهای تجسمی گفت: بودجه، واژهای کلیشهای است که آنقدر تکرار شده که دهان همه را گس کرده است. با این حال ضمن تشکر از تلاشهای معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت به جهت تفکیف بودجه فرهنگی و دانشجویی دانشگاهها در سال جاری، درخواست میشود که سرانه و بودجه کانونهای فرهنگی هم مشخص و تفکیک شود.
مردانی بزرگترین گناه کانونهای هنرهای تجسمی را در اقلیت بودن دانست و خاطر نشان کرد: متاسفانه در بسیاری از دانشگاهها افرادی که در امور فرهنگی و هنری صاحب نظر باشند در مسند مدیریت فرهنگی دانشگاه قرار ندارند و عدم اشرافیت و آشنایی مدیران فرهنگی با امور فرهنگی و هنری، مشکلات زیادی را برای دانشجویان علاقمند ایجاد کرده است.
جلسه پرسش و پاسخ با نزدیک شدن به زمان اذان ظهر تعطیل شد و بعد از ادای فریضه نماز و صرف نهار ادامه پیدا کرد.
امرالله اورکی دانشجوی رشته پزشکی دانشگاه جندی شاپور اهواز و دبیر کانون شعر و ادب از نگاه تبعیضآمیز به سرانه فرهنگی دانشگاهها گلایه کرد و گفت: عدم رعایت عدالت در تخصیص بودجه سرانه فرهنگی دانشگاهها شرایطی را ایجاد کرده است که در برخی از دانشگاهها عملا بودجه برای کارهای فرهنگی از جمله فعالیت کانونها باقی نمیماند.
بهروز فرهادی دانشجوی رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اهواز و دبیر کانون سلام (سلامت رفتار) آمار افسردگی و بیماریهای روانی را در دانشگاهها رو به رشد دانست و از عدم وجود برنامهریزی دقیق برای ارتقای سلامت روان دانشجویان گلایه کرد.
فرهادی افزود: کانونهای سلامت رفتار از جمله کانونهای تخصصی و تأثیرگذار در مجتمع کانونها هستند ولی متأسفانه افراد و اساتید متخصص و کاربلد در حوزه سلامت رفتار کم هستند.
وی با اشاره به الگوهای مناسب کانونهای سلامت رفتار در خارج کشور گفت: باید تجارب این کانونها الگو گرفته و از تجارب آنها استفاده کنیم. شعار ما این است که جهانی فکر میکنیم و منطقه عمل میکنیم.