به گزارش خبرگزاری دانا، محمدفرهادی عصرسه شنبه در هشتمین نشست گفت وگوی راهبردی در راستای الگوی اسلامی ایرانی که هم اکنون درمحل این مرکز با حضور جمعی از اساتید دانشگاه درحال برگزاری است افزود: باید به رهبرمعظم انقلاب که چنین ایده ای را مطرح کردند که این مرکز تاسیس شود احسنت گفت و شکر گزار چنین فرمایشی از سوی ایشان باشیم و با جدیت برای اجرایی وعملیاتی شدن این مهم تلاش کنیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: همچنین با آسیب شناسی مسائل ومشکلات کشور با راه حل یابی و آینده پژوهی برای جامعه خود، یک مدینه فاضله را در نظر گرفته و ترسیم کنیم.
فرهادی بابیان اینکه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت یک موضوع کوتاه مدت نیست، گفت: بایداین الگو را به قطعات کوچکتر تبدیل نموده و در پروژه های بزرگتر دید ونمونه سازی کرده و از این طریق افق های دورتر را دید.
وزیر علوم در ادامه با اشاره به اینکه واژه پیشرفت با توسعه پایدار تفاوت دارد، افزود: توسعه پایدار جنبه های مادی مثل رفاه و امکانات بیشتر را مطرح می کند اما پیشرفت تمام بحث های رشد و تعالی جامعه، آسایش مردم، محیط زیست و ... را دربر می گیرد.
به گفته فرهادی، موضوع پیشرفت شامل عرصه های مهم علم، عقلانیت، تفکر و معنویت است که همچنان باید ادامه داشته و آسیب شناسی های لازم در کشور صورت گیرد و با نگاهی آینده نگر اقدامات لازم را انجام دهیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد که اکنون موضوع علم در اداره جامعه و پیشرفت در زندگی بیش از پیش لازم و برای حرکت صحیح باید هر اقدامی بر مبنای علم باشد.
فرهادی با اشاره به اینکه وضعیت موجود علمی کشور را بررسی و در حوزه آموزش عالی، تحقیقات و فن آوری، مطالعه جامعی داشته ایم و چالش های موجود را مفصل مشخص کرده ایم، گفت: اکنون برای چهار چالش اصلی نظام علمی کشور راهبردهایی تعیین و مشخص کرده ایم.
فرهادی اولین چالش اصلی نظام آموزش عالی را عرضه محور بودن آن و ضعف در پاسخگویی به تقاضای بازار کار عنوان کرد.
وی افزود: پهناور شدن آموزش عالی در یک نظام بسته و بدون التزام بخشی لازم دومین چالش اصلی نظام آموزش عالی کشور است. ما در حال حاضر بیش از ۲ هزار موسسه آموزش عالی در کشور داریم.
فرهادی همچنین نظام حکم روا و واگرا در عرصه آموزش عالی را سومین چالش نظام آموزش عالی کشور عنوان کرد و گفت: همگرایی و هم افزایی کمی در عرصه آموزش عالی کشور وجود دارد.
عضو کابینه دولت یازدهم در ادامه، کاهش سرمایه های اجتماعی و ضعف در کارآیی و رویکرد فرهنگی اجتماعی در محیط علمی را چهارمین چالش نظام آموزش عالی عنوان کرد و افزود: برای تمام اینها راهکارهایی را پیش بینی کرده ایم که می توان به ارتقاء کیفیت آموزش عالی، پاسخگویی به نیازهای کشور، درجه بندی و شرط بندی دانشگاه ها، آمایش آموزش عالی، تعاملات بین المللی اشاره کرد.
فرهادی همچنین به تهیه سند آمایش آموزش عالی اشاره کرد و گفت: این سند در چارچوب نقشه جامع علمی کشور تهیه شده و در دستور ستاد نقشه قرار دارد.
وزیر علوم در ادامه به اقدامات خوب مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اشاره کرد و افزود: بسیاری از موضوعاتی که به عنوان برنامه کار در این مرکز مطرح شده می تواند به عنوان پایان نامه های دانشجویی در دانشگاه ها مطرح شود.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در بخش دیگری کیفیت را موضوع اصلی آموزش عالی عنوان و خاطرنشان کرد: هم اکنون ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار دانشجو داریم و همچنین حدود هزار و ۹۰۰ موسسه آموزش عالی داریم.
به گفته فرهادی، سالانه 80۰ هزار فارغ التحصیل در مقاطع مختلف داریم که تمام اینها می خواهند در این مملکت حضور داشته و فعالیت کنند و نیاز به شغل دارند که باید برای تمام آنها در عرصه آموزش عالی فکر شود.
وی با تاکید بر اینکه نمی توان همه آموزش عالی را ارتقا داد، اظهار داشت: باید در این زمینه رتبه بندی داشته باشیم؛ از این رو برخی از دانشگاه ها را برای فعالیت در زمینه های ملی و بین المللی مشخص کرده تا در این زمینه فعالیت کنند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اضافه کرد: باید دانشگاه های منطقه ای و محلی نیز داشته باشیم.
فرهادی اظهار داشت: به دنبال فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی، وزارت علوم قطعا از سال آینده امکانات مناسبی را برای فصل پژوهش و فناوری تدارک خواهد دید و برای عرصه های جدید امکانات فراهم می کند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه همچنین به دیپلماسی علمی اشاره و تاکید کرد: باید بیش از گذشته به دیپلماسی علمی توجه شده و البته نه برای تمام واحدها و مراکز آموزش عالی بلکه برای مراکز واحدهای منتخب این امر در نظر گرفته شود.
فرهادی اظهار داشت: در کنار فعالیت هایی که صورت می گیرد پیوست های فرهنگی نیز
نیازی ضروری است که باید تهیه و به این مهم نیز توجه شود.
عضو کابینه دولت یازدهم رتبه بندی و ماموریت گرا شدن دانشگاه ها را هم اکنون موضوع مهمی عنوان کرد که باید مورد توجه و اهتمام بیشتری قرار گیرد.
وزیر علوم درباره لزوم پیوست فرهنگی برای بخش های مختلف آموزش عالی گفت: قطب های دانشگاهی تشکیل و مراکز تحقیقاتی مشخص شده اند لذا در کنار همه اقدامات باید پیوست فرهنگی وجود داشته باشد، زیرا محیط روابط اجتماعی، امور بازرگانی و اقتصادی و... نیازمند پیوست فرهنگی هستند.
فرهادی همچنین با تاکید بر لزوم همکاری بیشتر دانشگاه ها و مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت هم اظهار داشت: برای تدوین الگو نیاز است به همه ابعاد توجه شده و دانشگاه ها بیش از پیش با این مرکز همکاری داشته باشند تا این مرکز به عنوان یک سند فرابالادستی مورد استفاده قرار گیرد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین به سند دانشگاه اسلامی اشاره کرد و گفت: تهیه این سند سه اقدام تکمیلی، تاسیسی و اجرایی باید انجام شود که تاکنون 2 مرحله آن انجام شده است.
وزیر علوم در ادامه، به بازنگری رشته های تحصیلی نیز اشاره کرد و افزود: تاکنون 90 درصد رشته های فنی و مهندسی مورد بازنگری قرار گرفته اند که حضور بیشتر در محیط های صنعتی در قالب کارورزی مورد توجه قرار گرفته است.
فرهادی اظهار داشت: فرصت مطالعاتی در داخل در محیط های صنعتی از امسال اجرا شده که رشته های صنعتی بتوانند فرصت مطالعاتی خود را در فضای صنعتی بگذرانند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه به اقتصاد آموزش عالی هم اشاره ای کرد و اظهار داشت: طبق ماده 38 قانون اساسی باید دانشجو در حد نیاز کشور تربیت شود اما هم اکنون دو هزار موسسه آموزش عالی و و بالغ بر 334 موسسه آموزش عالی غیردولتی در کشور وجود دارد.
فرهادی در ادامه با تشریح روند شکل گیری و فعالیت دانشگاه پیام نور، گفت: دانشگاه پیام نور حاصل ادغام 13 موسسه آموزش عالی بود، اکنون باید بیش از 400 شعبه داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد که این دانشگاه هم اکنون 300 هزار صندلی خالی دارد و حتی بودجه کافی برای پرداخت حقوق پرسنل خود را ندارد.
وزیر علوم همچنین با اشاره به پیشنهادی مبنی بر هزینه تحصیل دانشجویان توسط صندوق رفاه پرداخت شود، اظهار داشت: این پیشنهاد که هزینه تحصیل دانشجویان توسط صندوق رفاه پرداخت شود و دانشجویان پس از فارغ التحصیلی و اشتغال بازپس دهند مطرح و کلیات آن پذیرفته شده است اما فعلا بودجه کافی برای این موضوع در نظر گرفته نشده است.
در ادامه این نشست شماری از اساتید به ارائه سئوالات، نظرات و پیشنهادات خود پرداختند.