در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۰۷۹۶۰
تاریخ انتشار: ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۷:۱۰
یارانه نقدی که پرداخت آن از سال 89 و با آغاز اجرای قانون هدفمندی یارانه ها آغاز شد همچنان با گذشت پنج سال 45 هزار و 500 تومان باقی مانده و این درحالی است که قیمت حامل های انرژی از آن زمان تا کنون چندین بار افزایش یافته است، آیا با توجه به نرخ تورم و افزایش قیمت ها، در سال جاری،یارانه نقدی افزایش خواهد یافت؟
به گزارش خبرگزاری دانا، یارانه نقدی در سال 89 در حالی 45 هزار و 500 تومان تعیین شد که انتظار می رفت با اجرای گام دوم قانون هدفمندی یارانه ها میزان یارانه نقدی نیز افزایش یابد و حتی واریز 28 هزار تومان به حساب سرپرستان خانوارها در فروردین ماه 91 از سوی برخی به منزله افزایش یارانه نقدی تلقی و اعلام شد که میزان یارانه به 73 هزار و 500 تومان افزایش یافته است.


اما در آن زمان اعلام شد که منطق پرداخت 28 هزار تومان برای یارانه نان اینگونه بوده که قیمت نان سنگک درتهران از 500 تومان به 600 تومان افزایش یافته و اگر هر نفر روزانه یک قرص نان مصرف کند یعنی روزانه صد تومان به هزینه او افزوده شده است.


در حالی که همواره گمانه زنی های مختلفی درباره افزایش یارانه نقدی با اجرای گام دوم هدفمندی یارانه ها وجود داشته اما از بدو اجرای قانون تا کنون یارانه همچنان 45 هزار و 500 تومان باقی مانده و علاوه بر 28 هزار تومان یارانه نان، دولت دهم در اسفندماه 91 مبلغ 85 هزار تومان به ازای هر نفر را به عنوان عیدانه به حساب سرپرستان خانوارها واریز کرد.


دولت یازدهم نیز در در بهمن ماه سال 92 اقدام به تخصیص سبد کالا به اقشار نیازمند کرد به طوری که  ابتدا وزارت صنعت، معدن و تجارت برای دریافت سبد کالا 10 میلیون سرپرست خانوار را در نظر گرفت اما به دلیل اعتراض‌های انجام شده از سوی بسیاری از اقشار آسیب پذیر جامعه نظیر کارگران  حدود پنج میلیون سرپرست خانوار دیگر نیز مشمول دریافت سبد کالا شدند.


به هر حال یارانه نقدی طی 5 سال گذشته تغییری نکرده و این در حالی است که به ترتیب در سال های 89، 90، 91،92، 93 و 94 شاهد تورم های 12.4 ،21.5، 30.5، 34.7، 15.6 و 11.9 درصدی بوده ایم.


اما همین میزان یارانه نقدی که  ماهانه به 75 میلیون نفر پرداخت می شود بار مالی سنگینی برای دولت در پی داشته به طوری که پرداخت این میزان یارانه هزینه ای معادل 227 هزار میلیارد تومان را به دولت تحمیل کرده است.


اکنون با مصوبه مجلس شورای اسلامی  در قالب قانون بودجه سال 95 مبنی بر حذف 24 میلیون نفر از دریافت یارانه نقدی، پیشنهاداتی مبنی بر افزایش یارانه دهک های پایین مطرح شده است.
در این راستا محمد حسن نژاد، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت که یارانه حذف شده دهک‌های بالا باید به یارانه دهک‌های پایین افزوده شود.


در این باره جمشید پژویان، کارشناس اقتصادی نیز معنقد است که اگر واقعا می خواستیم افرادی را که سطح زندگی شان با افزایش قیمت ها پایین آمده در سطحی نگه داریم باید طی این سالها با افزایش تورم یارانه نقدی را نیز افزایش می دادیم.


این کارشناس مسائل اقتصادی همچنین بر این باور است که طی همه این سال ها هیچ کس به فکر نیفتاد که بانک اطلاعاتی ایجاد کند تا با استفاده از آن افرادی را که مستحق دریافت یارانه هستند شناسایی کنند و میزان یارانه شان را متناسب با تورم افزایش دهند و همچنین هزینه های دولت کاهش یابد.


البته پیشنهاد حذف 24 میلیون نفر در حالی مطرح شده که دولت با حذف این تعداد مخالف است و اعلام کرده که حذف 24 میلیون نفر قابلیت اجرا ندارد.


به گفته سخنگوی دولت، دولت برآورد کرده که اگر بخواهد طبق برآورد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین آمارهایی که سازمان هدفمندی یارانه‌ها اعلام کرده یارانه‌بگیران قابل حذف را تخمین بزند تعداد آنها به بیش از هفت میلیون هزار نفر نخواهد رسید.


اکنون باید دید آیا دولت با شناسایی درست اقشار مرفه می تواند یارانه نقدی این گروه ها را حذف کند و آیا با این اقدام تصمیمی در مورد افزایش یارانه نقدی دهک های پایین گرفته می شود یا همچنان یارانه 45 هزار و 500 تومان باقی خواهد ماند.
ارسال نظر