فرزانه فدوی، خبرگزاری دانا، سرویس آموزش؛ 25 شهریور ماه سال گذشته بخش نامه ای تحت عنوان ضوابط رتبه بندی معلمان از سوی وزیر وقت آموزش و پرورش به کلیه مدارس کشورابلاغ شد که بر اساس آن تمامی آموزگاران، دبیران، هنرآموزان و مربیان تربیتی که به صورت تمام وقت در حال خدمت بودند؛ شامل این بخش نامه شدند و علاوه بر آن افرادی که کسری ساعت موظف داشتند نیز، صرفا در صورتی که کسری ساعت موظف آنان حداکثر 4 ساعت و خارج از اختیار کارمند بود در این رتبه بندی قرار می گرفتند.
اما 6 ماه پیش از ابلاغ این بخش نامه، سید محمد بطحایی که معاونت توسعه مدیریت و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش را عهده دار بود طی یک نشست خبری به بحث رتبه بندی معلمان اشاره کرده و گفته بود: اجرای رتبهبندی به این معنا نیست که امتیازات قانون کشوری را از معلمان بگیریم بلکه معلمان با داشتن همان امتیازات قبلی، امتیاز بیشتری را دریافت خواهند کرد.
اما انگار این صحبت های دلخوش کننده بطحایی تاثیری بر فعالان سیستم آموزش وپرورش نداشت چرا که قرار بود محاسبه و افزایش حقوق آنها براساس معیارهایی همچون داشتن حداقل درجه علمی مورد نیاز برای کسب یک رتبه خاص، تجربه خدمت، کسب امتیازهای لازم از جدول فعالیت ها و نیز ارزشیابی های ملی که برای رتبه بندی تعریف شده و البته ارائه مقاله ها و تالیف های علمی و پژوهشی و ... در زمینه موضوع های آموزشی، پیشرفت تربیتی و تحصیلی دانش آموزان انجام شود.
اجرای طرح رتبه بندی به نفع معلمان است؟
هرچند که اعتقاد مسئولان آموزش و پرورش از اجرای طرح رتبه بندی معلمان ارتقای کیفی آموزش و پرورش است واین طرح در بهبود شرایط معیشتی معلمان تاثیرگذاربوده و می تواند منزلت اجتماعی آنان را افزایش دهد اما شواهد حاکی از آن است بازنشستگانی فرهنگی جایگاهی در این لایحه نداشتند و به عبارتی ساده تر رسیدگی به تقاضای فرهنگیان بازنشسته مبنی براعمال طرح رتبهبندی در حقوقشان هربار به جلسات آینده مسیولان به مثال یک توپ فوتبال پاس کاری می شد.
با این توصیفات اما هشدار نیوز هم از قول حجت الاسلام علیرضا سلیمی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نوشته بود: طرح رتبه بندی معلمان از ابتدا دارای دو ایراد عمده بوده است که به اعتقاد وی وجود ابهامات متعدد در زمینه میزان و نحوه پرداخت حقوق معلمان و عدم تامین اعتبارات از سوی دولت به عنوان مهمترین عوامل بر زمین ماندن و عدم اجرای طرح مذکور، اعلام می شود.
به گفته این نماینده مجلس تاکنون دولت به منظور تامین اعتبارات و اجرای لوایح اقدامی نکرده و همین باعث شده تا طرح رتبه بندی معلمان که از سوی خود دولت نیز مطرح شده است، مدت زیادی مسکوت بماند و انتظارات را برآورده نسازد.
وی عدم وجود تفاوت های معنادار در میزان پرداخت حقوق معلمان را مهمترین خواسته این قشر دانست و گفت: لازم است تا قانون کشوری برای فرهنیگان جامعه به درستی اجرا و رعایت شود.
ارزش یابی معلمان با معیارهای جدید
با این که فقط چند ماه از صحبت های این نماینده مجلس گذشته است،2 ماه پس از آغاز سال تحصیلی جدید یعنی آذر ماه امسال،به یک باره به مدارس و معلمان فراخوان داده شد تا برای ارزشیابی و البته با معیارهای جدید مجددا به مدارس مراجعه کنند!
صداي معلم هم پا به پای معلمان از این بحث مطرح شده ناراضی بود ودر همان زمان در گزارشی نوشت:معلمی که در ابتدای سال تحصیلی و بر اساس معیارهای آن زمان که مورد تایید طرفین یعنی مدیر و معلم قرار گرفته است ارزشیابی شده دوباره از او خواسته می شود تا مجددا مورد ارزشیابی قرار گیرد!
این موضوع با هیچ منطقی سازگار نیست. اگر قرار است معیارهای ارزشیابی تغییر کنند معلمان حتی قبل از سال تحصیلی باید از مفاد آن آگاه باشند و فعالیت های خود را بر اساس آن سامان دهی و برنامه ریزی کنند.
تعداد قابل توجهی از فرهنگیان می گویند با توجه به محدودیت بودجه و اعتبارات از سوی وزارت آموزش و پرورش و نیز خواباندن اعتراض آنان در مورد عدم اجرای مرحله دوم رتبه بندی معلمان؛ این کار به گونه ای سر گرم کردن معلمان برای از رده خارج کردن آنان از شمول طرح رتبه بندی است.
با این نگرانی های به وجود آمده در قشر فرهنگی جامعه انگار زنگ خطر برای وضعیت در حال حاضر مدارس به صدا در آمده است و در صورتی که آموزش و پرورش و دولت به موقع دست به کار نشوند نظام آموزش کشور در ندای اعتراض معلمان دچار آسیب دیدگی خواهد شد.