فرزانه فدوی، خبرگزاری دانا، سرویس آموزش؛ در حال حاضر تلاش مسئولان دانشگاهی کشور برای پر کردن صندلی های خالی و رقابت ایجاد شده بین دانشگاه ها با سطوح علمی متفاوت در مقابل خروج دانشجویانی که اکثرا نخبه هم هستند تناقض معناداری را ایجاد می کند.
گرچه رویای تحصیل در دانشگاه های برتر جهانی برای هر کسی لذت بخش است اما خارج شده همین افراد از کشور به بهانه ادامه تحصیل و قول بازگشت مجددی که می دهند چندان واقعیت ندارد.
با وجود آن که هرساله حدود 6هزار دانشجو از ایران خارج می شوند اما آمار بازگشتان به کشور با انتظار قبلی زمین تا آسمان متفاوت است،حالا بماند چه تعداد دانشجو و نخبه باارزش و کارایی که بورسیه شده و با هزینه های دولت برای ادامه تحصیل می روند .درست است که این ادامه تحصیل در خارج از کشور طرفداران زیادی دارد اما رفتن و عدم بازگشت نگران کننده شان قابل چشم پوشی نیست!
دانشجویان دانشگاه های برتر در صف خروج
این درحالی است که ناصر مطیعی مدیرکل امور دانشجویان وزارت علوم چندی پیش به خبرگزاری مهر اعلام کرده است: دانشجویان دانشگاه های صنعتی شریف، صنعتی اصفهان، تهران، صنعتی امیرکبیر، علم و صنعت و فردوسی مشهد، بیشترین مراجعه به اداره کل امور دانشجویان داخل وزارت علوم را برای تایید مدارک برای ترجمه دارند و اکثر این دانشجویان در مقاطع دکتری و فوق لیسانس هستند. سالانه حدود ۴۰ تا ۴۵هزار نفر از دانشجویان به این اداره کل برای تایید مدارک مراجعه می کنند تا برای تحصیل به خارج از کشور بروند.
نمیدانیم به کجا می روند!
مدیر کل امور دانشجویان داخل وزارت علوم در مورد اینکه این دانشجویان بیشتر به کدام کشورها برای ادامه تحصیل مراجعه می کنند، گفته است: دانشجویان زمانی که برای تایید مدارک برای ترجمه به این اداره کل مراجعه می کنند، دراین مورد که برای تحصیل به کدام کشور یا چه رشته ای تحصیل خواهند کرد گزارشی از آنها دریافت نمی شود.
با نگاهی عادلانه می توان متقاضیان تحصیل در خارج از کشور را در 2 گروه جداگانه جای داد: گروهی استعدادهای برتر بوده و به تبع دانشگاه های برتر جهان را انتخاب می کنند تا به رویاهای خود در جهان علم برسند وگروهی که باوجود علاقه به تحصیل در خارج از کشور، حاضرند هزینه های گزاف بپردازند اما به امید قبولی در رشته مورد علاقه شان در خانه نمانند.
حضور 61 هزار دانشجوی ایرانی در خارج از کشور
پایگاه خبری فردا نوشته: طبق آمار وزارت علوم، حدود ۶۱ هزار نفر در دانشگاههاي خارج از كشور مشغول به تحصيل هستند كه از اين تعداد، حدود ۲۶ هزار نفر را دانشجويان مقطع تحصيلي دكترا تشكيل میدهند كه تقريبا هر ماه والدين اين دانشجويان بالغ بر هزار دلار ارز خريداری و ارسال میكنند.
آمارهای به ثبت رسيده در سامانه اينترنتي «نشا» كه مربوط به دانشجويان ايراني مشغول به تحصيل در خارج است نيز نشان میدهد بيشتر اين دانشجويان در كشورهای مالزی، آمريكا، كانادا و آلمان درس میخوانند. با اين حال مسئولان دانشجويی كشور میگويند هنوز هم هستند داوطلبانی كه بدون آگاهی راهی دانشگاههای غيرمعتبر میشوند و تعدادشان هم کم نیست.
پرواضح است یکی از مهمترین دلایلی که دانشجویان تحصیلکرده خارج از کشور بر نمیگردند، فراهم نبودن زمینه اشتغال برای آنهاست. چراکه دانشجوان از قبل پیش بینی می کنند در ایران امنیت شغلی نخواهند داشت!