در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۴۷۹۱۹
تاریخ انتشار: ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۶
ابتدای ماه جاری پس از انتشار آمار مقدماتی مربوط به واردات نفت چین در مارس این تصور شکل گرفت که کشور چین می‌تواند صنعت نفت را نجات دهد.

مهسا عبدالملکی، خبرگزاری دانا، سرویس انرژی، از چند هفته پیش چین به تسهیل محدودیت‌های قرنطینه که فعالیت اقتصادی این کشور را فلج کرده بود پرداخت و این امید را ایجاد کرد که اگر فعالیت صنعتی و سفرها در این کشور بهبود یابد، قیمت‌های نفت رو به بهبود و افزایش خواهند گذاشت.

آمارها نشان داده است که در سه ماهه اول که جمعیت این کشور در قرنطینه به سر می‌بردند، نرخ ذخیره سازی نفت چین دو برابر شد.

بسیاری از گزارش‌های منتشر شده از تمایل بالای چینی‌ها برای خرید نفت ارزان حکایت دارند و همین امر معامله گران بازار نفت را دلگرم و خوشحال کرده است. اما برخی از ناظران گوشزد کرده‌اند که حتی این اقدام چین هم نمی‌تواند قیمت‌ها را در مقطع فعلی نجات دهد چرا که حتی خبر افزایش واردات نفت چین، سبب افزایش قیمت‌ها نمی‌شود بلکه قیمت را پایین آورده و این برای خریداران عالی است.

از نظر تحلیل‌گران بانک جفریز، کشور چین در وضعیت فعلی بازار نفت برنده محسوب می‌شود. نفت قیمت پایینی داشته و حتی با وجود افزایش خرید همچنان ارزان باقی مانده است اما آنچه که به کابوس جدید صنعت نفت تبدیل شده عبارت ذخیره سازی است.

بر اساس آمار منتشر شده تا کنون کشور چین 65 درصد از ظرفیت ذخایر تجاری خود را پر کرده و ممکن است 35 درصد باقی مانده به چشم بیاید اما چیزی که مطرح است این قضیه است که در ذخیره کردن نفت چیزی به عنوان استفاده ۱۰۰ درصدی از ظرفیت مخازن وجود ندارد.

در واقع این میزان از ذخیره سازی نفتی چین در سه ماهه اول، نزدیک‌ترین مقدار به حداکثیر ظرفیتی است که می‌تواند نگه دارد.

گروه اوراسیا در این باره به یاهو فاینانس گفت: ذخایر کشور چین نزدیک به نرخ ظرفیت ذخیره سازی ۷۰ درصدی هستند که معمولا به عنوان ظرفیت تکمیل ذخیره سازی به حساب می‌آید. اختلال فعالیت پالایشگاهی پس از شیوع ویروس کرونا سبب شد ظرفیت ذخایر نفت چین بالاتر برود و امکان ذخیره سازی بیش از پیش محدود شود. بنابراین این امر سبب شده است که چین مجبور به بازگرداندن برخی از محموله‌های نفتی شود.

این مشکل در خصوص کمبود ظرفیت برای ذخیره سازی تنها به کشور چین محدود نمی‌شود و امری است  که کل جهان با آن درگیر است. بر اساس آمار جدید شرکت تحلیلی اویل ایکس برای اولین بار نرخ فعالیت پالایشگاه‌های چین بالاتر از پالایشگاه‌های آمریکا بوده است به این دلیل که پالایشگاه‌های خصوصی نرخ پالایش را بالا برده‌اند در حالی که آمریکایی‌ها مجبور شدند فعالیتشان را کمتر کنند.

 

آنچه که اقتصاد جهانی نشان می‌دهد این است که در این شرابط برنده‌ای وجود نخواهد داشت. با اینکه آمریکا و اروپا نسبت به آسیا آسیب بیشتری می‌بینند اما قدرت‌های اقتصادی در بخش جنوب شرقی این قاره با تبعات پاندمی کرونا درگیر بوده و در حال جدال است.

صندوق بین‌المللی پول در خصوص این قاره شدیدترین هشدار را داد که در آن اعلام کرد نرخ رشد اقتصادی آسیا امسال صفر خواهد شد. این درحالی است که در شش دهه گذشته رشد اقتصادی آسیا به صفر نرسیده است و این هشدار نشان دهنده وخاومت اوضاع است.

چین همانند دیگر کشورهای همسایه خود برای تکرار شیوع ویروس کرونا آماده می‌شود و بنابراین عبور آن از این وضعیت و بازگشتش به وضعیت عادی و نرمال ممکن است زودهنگام باشد.

پس از انتشار این خبر که برخی از کشورهای اروپایی و ایالت‌های آمریکایی قرار است محددیت‌های قرنطینه را تسهیل کنند یک مقام سازمان جهانی بهداشت هفته جاری هشدار داد که برای این اقدام هنوز زود است و تسهیل کردن قرنطینه ریسک موج دوم ابتلا به این ویروس را افزایش خواهد داد.

صحبت‌های زیادی در خصوص موج دوم بیماری کرونا وجود دارد و اگر رخ دهد ممکن است سبب شود قیمت برخی از گریدهای نفتی به مدت طولانی‌تری منفی بمانند.

نخستین موج این بیماری تقریبا همه بخش‌های اقتصادی را فلج کرده است و موج دوم به قرنطینه طولانی‌تر منجر خواهد شد و هر گونه بهبود تقاضا که از سوی چین برای پر کردن ذخایر استراتژیکش مشاهده شده بود، باید به فراموشی سپرده شود.

صنعت نفت جهانی تا کنون هرگز چنین وضعیتی را مشاهده نکرده و هیچ بحرانی در گذشته چنین آسیبی به تقاضا در همه نقاط جهان وارد نکرده بود. هیچ صنعتی نمی‌توانست برای چنین پیشآمدی آماده باشد که ممکن است شامل ضرورت کاهش بیشتر تولید باشد.

ارسال نظر