شهربانو شیرزاد، خبرگزاری دانا، سرویس دانش و فناوری، سیل انتقادهای تند به وزارت ارتباطات و وزیر جوان آن کمی بعد از گرانشدن قیمت بستههای اینترنت تلفنهمراه بخش قابل توجهی از شبکههای اجتماعی را به تسخیر درآورد. اگرچه افزایش قیمتها از روز چهارشنبه یازدهم تیر اعمال شده بود، اما نقطه اوج انتقادهای تند کاربران از عصر جمعه شروع شد و مسئولان وزارت ارتباطات را به اولین ساعات صبح شنبه به واکنش وادار کرد.
از روز جمعه سیزدهم تیرماه موج اعتراضهای مردمی در رابطه با افزایش حدوداً دوبرابری قیمت بستههای اینترنت تلفنهمراه، بستههایی که عمدتا از نظر حجم کاهش پیدا کرده بودند، اما با همان قیمت قبلی به فروش میرسیدند، از سوی دو اپراتور همراه اول و ایرانسل در فضای مجازی بهخصوص در شبکه اجتماعی توییتر بالا گرفت، هرچند که این افزایش قیمتها از روز چهارشنبه یازدهم تیرماه صورت گرفته بود. این موضوع، اما تا جایی پیش رفت که روز گذشته بسیاری از مقامات مرتبط با موضوع در وزارت ارتباطات در این رابطه موضعگیری کردند و این امر را غیرقانونی دانستند.
اغلب کاربران فضای مجازی که به موضوع افزایش قیمت بستههای اینترنت تلفنهمراه معترض بودند، نوکپیکان انتقادشان رشد ناگهانی و از پیش نامعلوم قیمتهاست و برای چارهاندیشی، جهرمی وزیر ارتباطات را در پیامهای خود مخاطب قرار میدادند. کاربران در شبکه اجتماعی توییتر اعلام کردند که درکنار افزایش قیمت یک بسته، حجم آن بسته نیز نسبت به گذشته با کاهش همراه شده است.
بستههای اینترنتی اپراتور اول بیشتر از آنکه تغییر قیمت داشته باشند، تغییرات زیادی در حجم ارائه شده در آنها اعمال شده است. به عنوان مثال بستهای که پیشتر ۱۵ گیگابایت اینترنت بینالملل (معادل ۳۰ گیگابایت اینترنت داخلی) حجم به مشترک ارائه میداد، حالا تبدیل به دو قسمت ۷.۵ گیگابایتی شده: ۷.۵ گیگابایت اینترنت بینالملل و ۷.۵ گیگابایت اینترنت داخلی (معادل ۱۵ گیگابایت اینترنت داخلی). جدا از پیچیدگی ترکیب این بستهها و سردرگمی مخاطب، همراه اول تقریبا نصف حجم بستههای پیشین را با همان قیمت قبلی به مشترکین خود ارائه میدهد و این موضوع در اپلیکیشن و وبسایت این اپراتور اعمال شده است.
از آنسو ایرانسل تغییرات بیشتری در بستهها ارائه داده است. برخی از بستههای محبوب این اپراتور به طور کلی حذف شدهاند و برخی از آنها نیز با یک افزایش قیمت نسبی (تقریبا دو برابری) روبرو شدهاند. به عنوان مثال تا دهم تیرماه یک بسته ۹۰روزه ۲۴ گیگابایتی ایرانسل که با قیمت ۵۸هزار تومان قابل خریداری بود، حالا به یک بسته ۹۰ روزه با حجم ۱۷ گیگابایتی تبدیل شده و قیمت آن نیز ۷۹ هزار تومان شده است؛ در حالی که پیشتر یک بسته ۹۰ روزه ۱۷ گیگابایتی قیمتی معادل ۴۷ هزار تومان داشت.
بستههای بلند مدت ایرانسل نیز از مقدار حجم اینترنت ارائه شده در آنها کاسته شده است. به عنوان مثال حالا بسته یکساله این اپراتور تنها با محدودیت ۳۶ گیگابایت در سال (ماهی ۳ گیگ) ارائه میشود و دیگر خبری از حجمهای بالاتر (۷۲ گیگابایت و ۴۸ گیگابایت) نیست.
نکته جالب توجه در اپراتور ایرانسل اینست که اولا قیمت بستههای اینترنتی در وبسایت این اپراتور همچنان به نرخ قبل محاسبه شده و کاربران میتوانند از طریق سایت به انواع بستهها با قیمتهای پیشین دسترسی داشته باشند و نکته دوم اینکه برخی بستههای فعال مشترکین از طریق اپلیکیشن میتوانند با قابلیت خرید مجدد، با همان نرخ قبلی تمدید شوند؛ ولو اینکه این بسته در مجموعه بستههای فعلی موجود در اپلیکیشن ایرانسل من وجود نداشته باشد.
مجید حقی معاون سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی می گوید بررسیهای رگولاتوری نشان داد که بخشی از تغییر بستههای اینترنت اپراتورهای موبایل مربوط به افزایش قیمت بوده است.
حقی با اشاره به اینکه تخلف افزایش قیمت تنها مربوط به اپراتورهای موبایل میشود، اضافه کرد: از آنجایی که این اپراتورها باید قبل از هرگونه تغییر قیمتی، تاییدیه رگولاتوری را دریافت کنند و این اتفاق هم اکنون نیافتاده است، این بستهها باید اصلاح و نرخها به قبل بازگردد.
به اپراتورها مهلت داده شده است هرچه سریعتر این تغییرات را اصلاح و بستهها را به حالت قبل بازگردانند.