در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۵۰۶۲۰
تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۶:۴۵
پیش بینی ها نشان می دهد احتمال ورود موج جدید ویروس کرونا و همزمانی آن با ویروس آنفلوآنزا در کشور همزمان با پاییز ممکن است شروع سال تحصیلی جدید را با مشکلاتی فراتر از قبل مواجه کند.

خبرگزاری دانا، سرویس آموزش؛ تعطیلی مدارس و تداوم آموزش مجازی تا نابودی و یا کنترل کامل بیماری کرونا امری غیرقابل تصور بوده و به همین خاطر با تداوم این بیماری در سال تحصیلی جدید، بازنگری در روش‌ها و شیوه‌های آموزشی گذشته و ارائه پروتوکل‌های آموزشی نوین ضرورتی انکار ناپذیر است.

بنابر اظهارات مقامات رسمی وزارت بهداشت، در فصل پاییز سال ۱۳۹۹، کووید – ۱۹ مجدد اوج گرفته و همزمان شیوع «آنفلونزا» نیز به پیک خود می‌رسد. برخی کارشناسان و اپیدمیولوژیست‌ها نیز معتقد هستند موج دوم شیوع بیماری رخ خواهد، داد ولی زمان و بزرگی آن به درستی قابل تعیین نیست، زیرا موضوع های «داینامیک» تحت تأثیر عوامل مختلف است.

به نظر می‌رسد بیماری‌هایی نظیر «کووید»، رفتاری فصلی داشته باشند. لذا انتظار می‌رود در فصل بعدی سرما، کشورمان این بیماری را مجدد تجربه کند. از این‌رو «معاونت پژوهش‌های اجتماعی ـ فرهنگی دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ» مرکز پژوهش‌های مجلس، در گزارش شماره ۲۷۰۱۷۰۱۵ خود چالش‌های نظام آموزش و پرورش را به همراه راهکارهای حل و رفع این چالش ها ارائه نموده است. در این گزارش به‌رغم مشکلات و چالش‌های کرونایی که وزارت آموزش و پرورش در سال تحصیلی جاری با آن‌ها مواجه است با توجه به پیش‌بینی آغاز موج دوم در فصل سرما یا پاییز ۱۳۹۹، به بایسته‌های این وزارتخانه برای شروع سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ با رویکرد حفظ سلامت دانش‌آموزان و کارکنان، ارتقای کیفیت فعالیت‌های آموزشی و تقویت آموزش‌های الکترونیکی و تلویزیونی اشاره شده است. بخش‌هایی از این گزارش قابل ملاحظه است.

معاون رسانه مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش می گوید کرونا در سال تحصیلی جدید به سرعت و در طی چندماه توانست بنیان تمام کشورها را در عرصه‌های مختلف چون اقتصاد، سیاست خارجی، آموزش، بهداشت و مسکن برهم زند، البته تمام تاثیرات کرونا مذموم نبوده، بلکه در برخی حوزه‌ها توانست نوآوری‌ها و راه‌حل‌هایی را که تا قبل با مقاومت‌هایی مواجه می‌شد را به یکباره دگرگون کند؛ به گونه‌ای که در برخی حوزه‌ها به کسب تجربه‌هایی منجر شده است که می‌تواند چراغ راه آینده شده و آن مجموعه را به قله‌های رفیع پیشرفت برساند.

به گفته امیرعباس میرزاخانی شاید هنگامی که با یک فوریت بهداشتی در سطح ملی مواجه هستیم، زمان مناسبی برای پیشنهاد تغییر جهت در نظام آموزش عمومی کشور نباشد؛ اما ویروس کرونا همه چیز را تغییر داده و سیستم آموزشی نیز از این جریان مستثنی نبوده است. یکی از حوزه‌هایی که با ورود کرونا و تعطیلی ناخواسته وارد فاز اجرایی طراحی سازوکار آموزش مجازی و تداوم آموزش شد، وزارت آموزش و پرورش بود.

معاون رسانه مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه وزارت آموزش و پرورش با آموزش‌های تلویزیونی و معرفی سامانه «شاد» آغازگر مقابله با ویروس کرونا در امر تعطیلی مدارس شد و توانست رضایت نسبی مخاطبانش را فراهم کند گفت: اکنون پس از گذشت پنج ماه از شروع همه گیری کرونا، شاید کشورمان در کنترل بیماری به توفیقاتی رسیده باشد ولی برای مهار آن راه پرپیچ و خمی در پیش دارد.

میرزاخانی ادامه داد: در این میان قطعا بازگشت دانش آموزان به مدارس بر خلاف سال‌های گذشته، یک امر عادی نخواهد بود و آموزش و پرورش با یک سناریوی ترکیبی از آموزش‌ها به استقبال سال تحصیلی جدید می‌رود. مطمئنا در سال تحصیلی جدید تلاش می‌شود برقراری کلاس‌ها با رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی همراه باشد، امکان تهویه صحیح فضاهای آموزشی فراهم و برنامه مناسبی برای پاکسازی و ضدعفونی دوره‌ای این فضاها تدوین و اجرایی شود.

وی ادامه داد: در کنار این تدابیر لازم است به نحوه ایجاد یک سیستم آموزشی کارآمد نیز توجه شود که در آن هر یک از دانش آموزان فرصت یادگیری و پیشرفت را به دست آورند؛ سیستمی که بهتر از نظام آموزشی گذشته عمل کند.

مطابق با قانون بازگشایی مدارس مصوب ۱۳۷۶/۶/۱۸، مدارس در اول مهرماه هر سال آماده ارائه خدمات آموزشی هستند که تا پیش از این تاریخ، بازگشایی مدارس بنابر صلاحدید وزارت آموزش و پرورش در اواسط شهریورماه هرسال انجام می‌شد. هم‌اکنون نیز این قانون باید به نحوی برنامه‌ریزی شود که درخصوص زمان آغاز و پایان سال تحصیلی و نیز زمان برگزاری امتحانات پایانی از انعطاف‌پذیری لازم جهت جبران عقب‌ماندگی‌های ناشی از تعطیلات مختلف ضمن سال تحصیلی برخوردار باشد.

«کاهش تراکم کلاسی» نیز از دیگر موارد مطرح در این بخش از گزارش مذکور است. انجام این کار نیز با روش‌های مختلفی امکان‌پذیر است. به عنوان مثال استفاده از «نوبت مخالف» مدارس یکی از این روش‌هاست. به این نحو که باید دانش‌آموزان را به دو گروه تقسیم کرده و گروه اول نوبت صبح و گروه دوم نوبت بعدازظهر در مدرسه حضور یابند. «کاهش زمان» آموزش دروس با استفاده از ظرفیت تعطیلات آخر هفته به این نحو که زمان ارائه هر درس را می‌توان با تمرکز بر ارائه و تدریس نکات مهم، محول کردن تکالیف به دانش‌آموزان و استفاده از تعطیلات آخر هفته به یک سوم یا نصف کاهش داد و درنتیجه دانش‌آموزان به جای ماندن ۶ ساعت یا بیشتر در محیط مدرسه، ۲ الی ۳ ساعت در مدرسه می‌مانند.

نوبتی کردن زمان حضور دانش‌آموزان در مدرسه و کلاس درس به صورت یک روز در میان از دیگر پیشنهادات در این زمینه است. هم‌اکنون بسیاری از کلاس‌های درسی از تراکم بالایی تا حدود ۴۵ نفر برخوردارند که این امر در مواردی می‌تواند بر گسترش بیماری و مشکلات آموزش و پرورش بیافزاید.

علاوه بر این موارد، تقسیم ساعات روزانه مدرسه به دو قسمت هم موثر و مفید فایده است. برای مثال نوبت صبح از ساعت ۸ تا ۱۰ و ۱۰ تا ۱۲ و نوبت عصر از ساعت ۱۳ تا ۱۵ و ۱۵ تا ۱۷ . حضور دانش‌آموزان طی دو گروه در مدرسه به نحوی که در بازه زمانی نخست گروه اول و بازه زمانی دوم، گروه دوم در مدرسه حاضر شوند. نتیجه چنین اقدامی کاهش تراکم دانش‌آموزی در کلاس درس، مدرسه و سرویس دانش‌آموزان است.

ارسال نظر