نرگس درودیان، خبرگزاری دانا، سرویس سبک زندگی؛ حدود 6 ماه است که کرونا مهمان ناخوانده کشورمان شده است، مهمانی که همه برنامهها و مراسمها تحت تأثیر آن قرار گرفته است. با آمدن کرونا مدارس و دانشگاهها تعطیل و بعد از آن برای مدتی مشاغل نیز تعطیل شد. کرونا در این مدت تحولات دینی و مذهبی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بسیاری داشت.
ویروس کرونا همچنین برای مدتی سبب تعطیلی اماکن مذهبی، امامزادگان و حرم مطهر امامان معصوم شد. این روزها با نزدیک شدن به ایام سوگواری امام حسین(ع)، نحوه چگونه برگزار شدن مراسم ماه محرم به یک موضوع ویژه تبدیل شده است.
در پی ادامه وضعیت نگران کننده کرونا در استانهای کشور و قرار گرفتن در آستانه محرم و شور و علاقه ملی برای برگزاری آیینهای عزاداری سالار شهیدان امام حسین(ع) و یاران فداکارش، شماری از مراجع عظام تقلید در قالب سخنان، بیانیه یا پاسخ به استفتائات، با اشاره به شرایط کرونایی کشور بر رعایت پروتکلهای بهداشتی در هر گونه آیینی تاکید کردند.
آیتالله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید با تاکید بر اینکه عزاداری ماه محرم باید با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار شود گفت: شکی نیست که ما اصولی داریم که بههیچوجه نمیتوانیم آنها را رها کنیم؛ از جمله آن مساله عزاداری محرم و صفر است.
وی ادامه داد: اگر ضابطه و معیاری در این خصوص نداشته باشیم، مشکلاتی پیش خواهد آمد، بنابراین بهطور حتم باید متولیان امر در این خصوص توجه کافی و لازم را داشته باشند تا هم دغدغههای مذهبی و دینی مردم موردتوجه قرار گیرد و هم پروتکلهای بهداشتی و سلامت آنان حفظ شود.
آیتالله حسین وحید خراسانی از دیگر مراجع عظام تقلید نیز در پاسخ به سوالی پیرامون اقامه عزای امام حسین (ع) در مجامع عمومی باوجود بیماریهای مسری نظر خود را بیان کرد.
در سوال از آیتالله وحید خراسانی آمده است: وظیفه ما در ایام محرمالحرام نسبت به اقامه عزا حضرت سیدالشهدا علیهالسلام و سایر مناسبات اهلبیت علیهمالسلام باوجوداین بیماری(کرونا) چیست؟
این مرجع تقلید در جواب بیان کرد: شعائر اهلبیت علیهمالسلام و خصوصاً اقامه عزای حضرت سیدالشهدا علیهالسلام نباید تعطیل شود ولیکن با رعایت جهات بهداشتی و آنچه متخصصین امر توصیه میکنند.
همچنین آیتالله جعفر سبحانی از مراجع تقلید در خصوص عزاداری سیدالشهدا(ع) در دوران کرونا گفت: مسئولان سلامت جامعه باید برنامهریزی کنند که عزاداری انجام بگیرد و سلامت جامعه نیز محفوظ بماند.
آیتالله سید محمدعلی علوی گرگانی از مراجع تقلید نیز گفت: عزاداری امام حسین (ع) از مهمترین شعائر دینی است و هرگز نباید فراموش شود.
این مرجع تقلید در پاسخ به سؤالی مبنی اینکه با توجه به گسترش ویروس منحوس کرونا وظیفه ما در ایام محرمالحرام نسبت به اقامه عزای حضرت سیدالشهدا (ع) چیست؟، تصریح کرده است: اقامه عزای سیدالشهدا (ع) در ماه محرم ازجمله مهمترین شعائر دینی است که هرگز نباید فراموش شود و در شرایط فعلی که ویروس کرونا گسترشیافته است، لازم است با سیاهپوشی و نصب پرچمهای عزاداری و مراقبت نفس، مجالس عزاداری به روشهای سنتی با رعایت نکتههای بهداشتی یا به طرق نوین و ابتکاری انجام شود.
سخنگوی وزارت بهداشت هم شیوه نامه بهداشتی ستادملی مقابله با کرونا برای برگزاری مراسم محرم و صفر را تشریح کرد.
لاری با اشاره به اهمیت برگزاری مراسم عزاداری امام حسین علیهالسلام اظهارکرد: همانطور که می دانید ایران اسلامی همه ساله در ماه محرم در سوگ شهیدان کربلاست و مردم دیندار ما به برگزاری آیین عزاداری می پردازند. در این شرایط شیوع ویروس کرونا در ایران و جهان بسیاری از امورت جاری کشور را تحت تاثیر قرار داده که در این میان یکی از دغدغههای جدی مردم و مسئولان پیش بینی نحوه برگزاری مراسم در مناسک پیش رو بود.
وی ادامه داد: البته نگاه مترقیانه مقام معظم رهبری نسبت به این مهم دشواری های مسیر را تا حد زیادی برای ما آسان کرد و دستورالعمل ویژه ای در ستادملی مقابله با کرونا تهیه و ابلاغ شد. در همین راستا نیز مقرر شد برگزاری مراسم عزاداری با همکاری نهادهای متولی صورت بگیرد تا امسال هم پرچم آزادی خواهی پیام عاشورا در کشورمان زنده نگه داشته شود.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه مسئول اجرای این دستورالعمل و نظارت برآن سازمان تبلیغات اسلامی است، گفت: این سازمان با تشکیل کارگروهی در ستادمقابله با کرونا نسبت به اجرای دقیق و نظارت اقدام خواهد کرد.
لاری با اشاره به اهم مصوبات افزود: برابر دستورالعمل، مراسم صرفا در اماکن و فضاهای باز و با رعایت فاصله گذاری از هر طرف حداقل دو متر و تجمعات حداقلی است، همچنین بر رعایت کاهش ساعات برگزاری مراسم به حداکثر دو ساعت تاکید شده است. جابجایی هیئتها و دسته روی نیز ممنوع است.
وی ادامه داد: استفاده از طبل، سنج و وسایل مشابه در برگزاری مراسم ممنوع است. البته مراسم سینه زنی و زنجیرزنی صرفا با زنجیر شخصی در محل مراسم بدون جابجایی مجاز است.
لاری با تاکید بر لزوم استفاده از ماسک به صورت مستمر در مراسم، گفت: راهکارهای جایگزین در مناطق و شهرهایی که امکان برگزاری حضوری مراسم وجود ندارد باید با هماهنگی کارگروه استانی پیش بینی شود.
به گفته وی لزوم اجرای دقیق شیوه نامههای بهداشتی مرتبط با مراسم و نذورات و تشدید نظارت بر اجرای پروتکلهای بهداشتی مرتبط با عزاداری در شهرهای دارای وضعیت حاد بیماری توسط کمیتههای نظارت استانی و شهرستانی از دیگر موارد این دستورالعمل است.
سخنگوی وزارت بهداشت تصریح کرد: مراسمهای خاص در برخی استانها نظیر یوم العباس در زنجان، نخل گردانی در یزد، تشت گذاری اردبیل، شیرخوارگان حسینی و ... به دلیل تجمع، تراکم و جابجایی و همچنین ضرورت پیشگیری از شیوع و سرایت بیماری، ممنوع است و پیشاپیش از اعلام امتناع هیات ها تشکر میکنیم.
وی ادامه داد: حضور هیاتها در اماکن مقدس حرم رضوی، حرم حضرت معصومه سلام علیها، حرم عبدالعظیم حسنی، شاهچراغ، امامزاده صالح و ... برای برگزاری مراسم ممنوع و مقرر است مدیریت تولیتها نسبت به برگزاری مراسم در اماکن و فضای باز با رعایت فاصله گذاری اجتماعی، اجرای پروتکلهای بهداشتی در چارچوب ضوابط کلی فوق الذکر اقدام کنند.
لاری افزود: امیدواریم عاشقان امام حسین علیه السلام در سراسر کشور کمک کنند تا دستورالعمل ها صورت پذیرد تا شاهد برپایی محرم توام با شور و شعور در سراسر کشورمان باشیم.