نازنین دادور، خبرگزاری دانا، سرویس سلامت، دکتر امیرکامران نیکوسخن، دیابتولوژیست و مدیرعامل انجمن دیابت ایران، در حاشیه رویداد اینکرتین سامیت (INCRETIN SUMMIT) که به کوشش شرکت نوو نوردیسک پارس و با حضور نزدیک به هزار نفر از اساتید و متخصصان حوزه سلامت داخلی و خارجی در روزهای 30 و 31 مردادماه 99 بهصورت مجازی برگزار شد در مورد تغییر رویکرد جهانی درمان دیابت اظهار داشت: از حدود دو سال پیش بر اساس بیانیه مشترک انجمن دیابت اروپا و آمریکا دو تغییر عمده در درمان دیابت حاصل شده است .
وی ادامه داد: اول آنکه درمان دیابت دیگر بیماریمحور نیست بلکه باید به صورت بیمارمحور انجام گیرد. یعنی اینکه درمان هر فرد دیابتی بر اساس سن، وزن، شیوه زندگی، نوع دیابت و عوارض آن ، شرایط اجتماعی واقتصادی و بیماریهای زمینهای که فرد دارد با بیمار دیابتی دیگر متفاوت است و این موضوع باید مدنظر پزشکان و بیماران قرار گیرد. دوم آنکه در سالهای گذشته هدف از درمان دیابت فقط کنترل قند بود، در صورتی که اگر فقط قند افراد دیابتی کاهش یابد از مشکلات قلبی و عروقی بیماران دیابتی کم نمیشود. بر اساس آمار منتشر شده در اطلس اخیر فدراسیون بینالمللی دیابت که بر اساس بررسی حدود 100 مطالعه انجام گرفته افراد دیابتی به طور میانگین ۳۲ درصد گرفتار مشکلات قلبی عروقی، ۲۱ درصد گرفتار مشکلات عروق کرونر، ۱۰ درصد گرفتار انفاکتوس قلبی و ۷.۶ درصد گرفتار سکته مغزی می شوند.
دکتر نیکوسخن خاطرنشان کرد: همچنین بر اساس همین آمار، افراد دیابتی نسبت به افرادغیر دیابتی۱۶۰ درصد ریسک مشکلات عروق کرونر، ۱۲۷ درصد ایست قلبی، ۵۶ درصد خونریزی مغزی و ۱۳۲ درصد ریسک مرگومیر ناشی از مشکل قلبی_عروقی بیشتری دارند. بیماری های قلبی عروقی در زنان دیابتی سبب کاهش 5/8 سال و در مردان دیابت سبب کاهش 6/4 سال ازطول عمر آنان میشود.
وی تاکید کرد: با توجه به این آمار، دیابت در حقیقت دیگر بیماری قند نبوده بلکه یک بیماری قلبی محسوب می شود که یکی از تظاهرات آن بالارفتن قند خون است. لذا امروزه مراقبت از قلب و عروق مهمترین مسئله در افراد دیابتی است.
این دیابتولوژیست گفت: در حال حاضر بر اساس مطالعات انجام شده نشان داده شده که دو خانواده دارویی جدید دیابت سبب کاهش مشکلات قلبی و عروقی افراد مبتلا به دیابت می شوند. خانواده اول، داروهایی هستند که مشابه هورمون روده عمل کرده و بهصورت تزریقی همانند قلم انسولین استفاده میشوند. خانواده دوم داروهایی هستند که سبب دفع قند از ادرار می شوند. مصرف این خانواده دارویی بهطور همزمان سبب دفع آب و نمک اضافی از ادرار شده و بدین طریق سبب کاهش فشار خون نیز می شوند. این خانواده دارویی بهصورت خوراکی هستند. این دو خانواده تاثیرات مثبت در کاهش عوارض قلبی و عروقی دیابت دارند.
دکتر نیکوسخن با اشاره به اینکه متاسفانه این دو دارو در حال حاضر تحت پوشش بیمه نیست، گفت: در صورتی که سازمانهای بیمهگر این دو دارو را تحت پوشش قرار دهند به نفع آنها خواهد بود، چرا که نه تنها از آمار مشکلات قلبی و عروقی مانند سکتههای قلبی و مغزی و جراحیهای قلب باز کاسته شده و سبب افزایش طول عمر افراد دیابتی می شود بلکه در اقتصاد سلامت و اقتصاد خانواده نیز حائز اهمیت است.
وی خاطرنشان کرد: در کنار ضرورت توجه به این دو دارو توسط مسئولان و پزشکان، بیماران دیابتی هم باید مراقب فاکتورهای خطر ابتلا به مشکلات قلبی و عروقی مانند افزایش چربی و فشارخون، استعمال سیگار و چاقی و عدم مصرف آسپرین باشند.