وی ادامه داد: هرچند در ماه اول شیوع اپیدمی کرونا، مراجعه افراد با گزارش نشخوارهای ذهنی بالا رفته بود، اما اکثر این افراد در مراجعه های بعدی خود چنین شکایتی نداشتند.
به گفته دوستی، نشخوارهای ذهنی موقتی که به دلایل وقوع اتفاق هایی در محیط ما به وجود میآیند، به عنوان اختلال وسواس شناخته نمیشوند چراکه اختلال وسواس فکری شامل فکر، عقیده، باور، تکانه یا تصور سمج و مزاحمی است که بیشتر از یک ساعت در روز وقت فرد را می گیرد و به شکل پایدار یعنی در طول زمان و نه موقتی وجود دارد.
وی درباره این موضوع که آیا پاندمی کرونا موجب شیوع بیشتر وسواس شده است یا خیر؟ گفت: فعلا نمی توان نظری داد و در آینده پس از انجام مطالعات پژوهشی قابل پاسخ است چراکه هر پاسخی که اکنون داده شود صرفا بر اساس حدس و گمان و فاقد داده های دقیق است.
دوستی در ادامه با بیان اینکه داده های معتبرِ مبتنی بر پژوهش در راستای افزایش شیوع وسواس همزمان با پاندمی کرونا وجود ندارد، اظهار کرد: آنچه به عنوان اختلال وسواس شناخته می شود، با تغییرات موقت یا نشخوارهای ذهنی موقتی که به علت تغییرات محیطی ما اتفاق می افتد، متفاوت است.
این روانشناس درباره علت ایجاد وسواس فکری اظهار کرد: در سبب شناسی وسواس، علت های مختلفی شامل مشکلات فیزیولوژیکی، ارث، اضطراب و... بیان شده است که افراد ممکن است به یکی از این دلایل، یا ترکیبی از عوامل مختلف، به این اختلال دچار شوند.
وی ادامه داد: برخی از پژوهش ها بیانگر این موضوع هستند که تجربه مشکلات اضطرابی در دوران رشدی یا پیوسته در معرض استرس قرار داشتن، می تواند پیش بینی کننده اختلال وسواس باشد، همچنین سهم ژن هایی که به ارث می بریم در مستعد بودن برای ابتلا به وسواس نیز، غیر قابل انکار است.
دوستی معتقد است، وسواس فکری می تواند شامل هر فکر، تکانه یا تصویر سمج، مزاحم و تکرار شونده ای باشد که بیشتر از یک ساعت در روز فرد را مشغول نگه می دارد و نقص در عملکرد فرد ایجاد می کند. بر این اساس می توان گفت، محتوای وسواس فکری می تواند متغیر باشد و هرکس با توجه به برخی شرایط زمینه ای که در آن قرار دارد، انواع مختلفی از وسواس فکری را تجربه کند.
وی درباره ارتباط بین جنسیت و سن افراد با وسواس فکری ادامه داد: پژوهش ها نشان می دهند وسواس در دوران نوجوانی بین پسرها شایع تر از دخترهاست یعنی پسرها در سنین پایین تری به وسواس مبتلا می شوند و دخترها در سنین بالاتری وسواس را تجربه می کنند. با این حال، نرخ ابتلا به وسواس در بین بزرگسالان بین زنان و مردان برابر است.
این روانشناس با بیان اینکه نشانه های وسواس فکری را می توان به صورت افکار، امیال یا تصاویر بازگشت پذیر و پایداری که مزاحم و ناخواسته هستند و موجب اضطراب و ناراحتی فرد می شوند تعریف کرد، افزود: فرد سعی می کند این علائم را به کمک افکار یا اعمال دیگری یعنی با اجرای یک اجبار نادیده بگیرد و یا سرکوب و خنثی کند.
وی معتقد است به طور معمول وسواس موجب اتلاف وقت می شود یعنی بیش از یک ساعت در روز وقت فرد را می گیرد و موجب ناراحتی و نقص عملکرد در چندین حوزه از زندگی فرد می شود.
دوستی با بیان اینکه درمان وسواس ضرورت دارد، اظهار کرد: برای درمان وسواس شیوه های مختلفی اعم از دارو درمانی، روان درمانی و یا ترکیبی از آنها استفاده می شود که در برخی شرایط مراجعه به روانشناس و در برخی موارد مراجعه به روانپزشک و در برخی مواقع دریافت خدمات همزمان از روانشناس و روانپزشک می تواند کمک کننده باشد.