فاطمه زمانی ، خبرگزاری دانا ، گروه سبک زندگی ؛ نانو تکنولوژی علم جدیدی است که به مطالعه ی ذرات در مقیاس اتم می پردازد و بسترهای لازم برای فعالیت در مقیاس های اتمی ، مولکولی ، دخل و تصرف در چگونگی آرایش اتم ها و مولکول ها و ساخت سیستم های بسیار کوچک را فراهم می کند.
امروزه از علم نانو در حوزه های مختلف پزشکی ، دارو سازی ، علوم زیستی و...استفاده می شود که از آن جمله می توان به شناخت و درمان بیماری های ژنتیکی و سرطانی ، اصلاح و کنترل بیماری ها و جلوگیری از انتقال بیماری ها به نسل های آینده اشاره کرد.
هم چنین توسط این علم می توان عوارض جانبی بیماری هارا به حداقل رساند و از هزینه های سنگین درمانی پیشگیری نمود.
با وجود اینکه فناوری نانو در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد داشته و این ظرفیت را دارد که علم پزشکی را دگرگون سازد ، اما مشکلاتی راهم بر سر راه محققان قرار داده است که یکی از آن ها تأثیرات نانو ذرات بر محیط های زیستی در بدن و میزان سمی بودن آن هاست.
درمان سرطان
قابلیت های اجزای نانو در بخش تومور شناسی یکی از رویاهایی است که سال های سال محققان در آرزوی آن بوده اند.
درتازه ترین تحقیقاتی که روی نانو ذرات انجام شده است ، محققان علاوه بر عکس برداری به درمان مستقیم تومورها نیز پی برده اند.
امروزه از اجزای نانو در تصویر برداری های پیشرفته و شناسایی و کشف تومور های سرطانی استفاده می شود.
هم چنین سایز نانوذرات این امکان را به محققان داده است که ان هارا در حد امکان به تومور ها نزدیک کنند و به اطلاعاتی کافی دست یابند.
نانو روبات ها
محققان معتقدند وقتی این علم به مرحله ی کاربردی برسد ، دنیای علم پزشکی را دگرگون خواهد کرد.
با کاربردی شدن این اجزا ، نانو داروها با استفاده از آن ها می توانند وارد بدن شوند و بخش های آسیب دیده را شناسایی یا درمان کنند.
محققان به تازگی توانسته اند نانو موتوری تولید کنند که به راحتی درون رگ های انسان حرکت کند.
نانو روبات ها قابلیتی دارند که هنگام کار در بدن می توانند توسط تصویر برداری ام آر آی دیده شوند.
این نانو روبات ها ابتدا به بدن فرد تزریق شده و پس از آن به بافت مورد نظر می روند.
تصویر برداری
تعقیب جریان در بافت ها این امکان را به پزشکان می دهد که جریان را دربافت هدف بررسی کنند. تعقیب بخشی از سلول ها در بدن سخت است و به همین خاطر دانشمندان آن را رنگ می کنند.
اما مشکل اینجاست که سلول هایی که باید تحت تابش طول موج های مختلفی از خود نور بتابانند همیشه یکنواخت عمل نمی کنند و این تصویر برداری هارا با مشکل روبرو می کنند.
امروزه دانشمندان با استفاده از ذرات نانو که به راحتی به فرکانس ها واکنش می دهند ، این مشکل را حل کرده اند.