نازنین دادور، خبرگزاری دانا، سرویس سلامت؛ محققان اعلام کردند: کودکان مبتلابه بیماری تنفسی و کودکان مبتلا به سندرم التهابی چند سیستمی (بیماری نادر اما جدی مرتبط با کووید-۱۹) بیماری کووید-۱۹شدیدتری را تجربه میکنند.
کرونا در کودکان چه علائمی دارد؟
در ادامه به چند علامت که ممکن است کودکان تجربه کنند اشاره می کنیم:
تب: اگرچه اکثر بزرگسالان مبتلا به کووید-19 گزارش بروز تب را داده اند، به گفته ی مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا، تب در بین کودکان کمتر شایع است.
علائم شبیه به آنفلونزا: تقریبا 73% از کودکان مبتلا به کووید-19 دچار تب، سرفه یا تنگی نفس شدند. تنگی نفس در کودکان کمتر شایع است. نتایج یک تحقیق حاکی از این بود که 43% از بزرگسالان و تنها 13% از کودکان این علامت را تجربه کردند.
علائم دستگاه تنفسی: کودکان مبتلا به نوع خفیف بیماری علائمی نظیر آبریزش بینی، سرفه یا گلودرد را تجربه می کنند.
علائم گوارشی: بعضی از کودکان دچار استفراغ، اسهال یا تهوع می شوند.
تغییر در حس بویایی: ارزیابی سال 2020 نشان میدهد که اکثر بزرگسالان در اثر ابتلا به کرونا حس بویایی خود را از دست می دهند. محققان این علامت را در جوانان بررسی نکردند اما ممکن است کودکان هم حس بویایی یا چشایی خود را از دست بدهند.
درد: ممکن است کودک در اثر ابتلا به کرونا دچار درد عضلانی یا سردرد شود.
تغییر در رفتار: ممکن است کودک، به خصوص کودکی که توانایی بروز شفاهی احساس یا بیان علائم خود را ندارد، بداخلاق شود و بیشتر گریه کند. بعضی از کودکان نیز مضطرب می شوند (به خصوص اگر بدانند که ویروس کرونا می تواند خطرناک باشد).
درمجموع، معمولا علائم کووید-19 در کودکان خفیف تر است. احتمال اینکه کودک نتواند مثل بزرگسالان علائم خود را گزارش کند هم وجود دارد.
دکتر دانیل فرناندس، پزشک معالج بخش پزشکی بیمارستان کودکان نیویورک در امریکا گفت: "بیشتر مباحث مطرح شده در مورد کووید-۱۹ بیانگر این مورد است که کودکان بهطورمعمول از بیماری جدی رنج نمیبرند. "
فرناندس در خبرنامه بیمارستان گفت: "نتایج مطالعه ما نشان میدهد، کودکان مبتلا به کووید-۱۹، مانند بزرگسالان میتوانند علائمی از خفیف تا شدید را تجربه کنند و به طرز غمانگیزی کودکان به دلیل ابتلا به این بیماری جان خود را از دست بدهند. "
در این تحقیق، حدود ۳۰۰ کودک مبتلابه کووید-۱۹ در بیمارستان بستری شدند. نیمی از آنان بیماری تنفسی با علائمی ازجمله سرفه، خسخس سینه، گلودرد و دشواری در تنفس داشتند.
سایر موارد بین کودکان مبتلابه سندرم التهاب چند سیستمی و افرادی که دارای طیف وسیعی از علائم ازجمله مشکلات دستگاه گوارش و تب بودند مختلف بود.
محققان گفتند: کودکان مبتلا به سندرم التهابی چند سیستمی بهاحتمالزیاد به مراقبتهای ویژه نیاز دارند اما فقط افرادی که بیماری تنفسی دارند به دلیل ابتلا به کووید-۱۹ جان خود را از دست میدهند.
نتایج تحقیق نشان داد، در میان بیماران مبتلا به کووید-۱۹ در این تحقیق، نژاد یا قومیت بر نحوه زندگی کودکان پس از بستری شدن در بیمارستان تاثیر نداشته است.
محققان همچنین دریافتند:
• کودکان چاق و کودکانی که سطح اکسیژن کمی دارند، بیشتر دچار بیماری تنفسی شدید میشوند و به مراقبتهای ویژه نیاز دارند.
• از هر پنج کودک مبتلابه بیماری تنفسی شدید، یک نفر به دستگاه تنفس مصنوعی و لولهگذاری دستگاه تنفس نیاز دارد.
• کودکانی که گلبولهای سفید خون پایینتری دارند و آنهایی که سطح بالاتری از نشانگر التهاب پروتئین واکنشدهنده سی دارند، بیشتر مبتلابه سندرم التهاب چند سیستمی شدید میشوند.
• کودکان مبتلابه سندرم التهابی چند سیستمی بیشتر سیاهپوست هستند.
فرناندس گفت: "ما امیدواریم که ارائهدهندگان اطفال از این علائم هشداردهنده استفاده و پیشبینی کنند کدامیک از کودکان ممکن است نیاز به نظارت و درمان بیشتری داشته باشند تا بتوانند از بیماری شدید یا مرگ آنان جلوگیری کنند. "
نتایج این تحقیق در نشریه Pediatrics منتشرشده است.