نرگس درودیان، خبرگزاری دانا، سرویس راهبرد، شیوع کرونا بحرانی است که رفتارهای اقتصادی اجتماعی مردم متاثر از آن خواهد بود.
بحران ها بسته به شدت و گستره آنها، تاثیرات کوتاه و بلندمدتی بر رفتار اقتصادی اجتماعی مردم میگذارند و همهگیری کرونا با توجه به کم نظیر یا بینظیر بودنش در بین بحران هایی که تا کنون رخ داده اند، تاثیر بلندمدت تری بر رفتارهای اقتصادی خواهد داشت.
اصلاح و تقویت اقتصاد در دوران کرونا و پس از آن نیازمند تغییر در نگاه، نگرش و رفتارهای فرهنگی و اجتماعی است.
یکی از بدترین آثار شیوع همگانی کرونا این بود که بدون فکر وارد مقابله با آن شدیم و برنامه از پیش تعریف شدهای در این زمینه نداشتیم زیرا در حوزه اقتصاد زمانی که نگاه ما تحلیلی نباشد، بیشترین صدمه را از حوادث خواهیم دید.
یک فعال بخش خصوصی میگوید تحقیقی که بر روی شهروندان چند شهر بزرگ ایران انجام شده نشان میدهد که اقتصاد خانوار در چند حوزه مهم تغییراتی جدی را تجربه کرده است.
به گفته ناصر پاشاپور خانه نشینی و بیکاری جزو اولین تاثیراتی هستند که کرونا برخانوارهای ایرانی گذاشته است. کاهش درآمد و تاخیر در پرداختها سومین تاثیری است که مخاطبان در پاسخ به تاثیرات کرونا بر زندگی افراد به آن اشاره کردهاند. هم نشینی با اعضای خانواده، تماشای تلویزیون، حضور در شبکههای اجتماعی، مطالعه کتاب و مجلات و... از جمله فعالیتهای انجام شدهای بوده که افراد در دوران خانه نشینی داشتهاند.
پاشاپور در پاسخ به این سئوال، با اینکه کرونا مردم را خانه نشین کرده اما گرایش آنها نسبت به خریدهای آنلاین افزایش قابل توجهای نداشته گفت: خرید آنلاین و استفاده از تکنولوژیهای آنلاین در دوران کرونا جهش داشته است. گرچه عدد این جهش هنوز کوچک است اما با اهمیت است و ما نباید جهش را فراموش کنیم. طبق تحقیقات کرونا جهشی را در روند حرکتی کسب وکارهای آنلاین ایجاد کرده است. اگر برندهای مانند علی بابا دچار افت شدهاند به خاطر اتفاقاتی است که در صنعت گردشگری شاهد آن بودیم. بقیه کسب وکارهای آنلاین توسعه داشتهاند. جهشی که از آن صحبت میکنیم سه تا پنج سال زمانی میبرد اما کرونا چنین زمانی را کاهش داده است.