نرگس درودیان، خبرگزاری دانا، سرویس سلامت؛ سرطان به دلیل رشد غیرطبیعی و غیرقابل کنترل سلولها در اندام مختلف بدن شکل میگیرد. گاهی این سلولها از مرزهای معمول خود فراتر میروند و در اندامهای دیگر گسترش مییابند. این فرآیند متاستاز نام دارد و عامل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان است.
آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت در مورد سرطان
- سرطان دومین عامل مرگ و میر در جهان است.
- در سال ۲۰۱۸ میلادی از هر ۶ مرگ، یک مورد به دلیل سرطان بوده است.
-سرطانهای ریه، پروستات، روده بزرگ و کبد شایعترین انواع سرطان در مردان و سرطانهای سینه، روده بزرگ، ریه، دهانه رحم و تیروئید، شایعترین در زنان هستند.
سرطان در کودکان
سرطان یکی از مهمترین دلایل مرگ و میر در کودکان است و هر ساله در حدود ۳۰۰ هزار کودک و نوجوان در سراسر جهان سرطان تشخیص داده میشود.
سرطان خون، مغز، لنفوم و تومورهای سخت در کودکان بسیار شایع هستند.
در کشورهای ثروتمند حدود ۸۰ درصد کودکان مبتلا به سرطان درمان میشوند، در حالی که این آمار در کشورهای متوسط و فقیر حدود ۲۰ درصد است.
تشخیص به موقع و درمان موثر مهمترین عوامل نجات از سرطان است.
برخلاف بزرگسالان، اکثر سرطانهای کودکان علت مشخصی ندارند و نمیتوان آنها را به عادتهای غلط زندگی و شرایط محیطی ربط داد. البته برخی از عفونتهای دوران کودکی مانند اچ آی وی و مالاریا را میتوان عامل افزایش احتمال ابتلا به سرطان دانست.
بر اساس مطالعات، واکسیناسیون به موقع میتواند در کاهش ابتلا به سرطان در کودکان موثر باشد.
در ادامه این مطالعات آمده است که حدود ۱۰ درصد از سرطانهای کودکان به عوامل ژنتیکی مربوط است.
بر اساس آمار منتشر شده در سایت بیزنس اینسایدر نشستن طولانیمدت و عدم تحرک، استفاده از رنگموها، داروی کاهش وزن و مصرف آسپرین در سالمندان از جمله مهمترین عوامل بروز سرطان در سال ۲۰۲۰ میلادی بودند.
ارتباط سرطان و کووید ۱۹
بیماران مبتلا به سرطان به دلیل نقص ایمنی سیستمیک، در مقایسه با سایر گروهها در برابر این بیماری آسیبپذیرترند. در واقع بر اساس تحقیقات علمی نزدیک به ۴ درصد از بیماران کووید۱۹ به نوعی از سرطان مبتلا هستند و این بیماری موجب بروز علایم شدید کووید ۱۹ یا مرگ بیمار میشود.
بر اساس آمار، کووید ۱۹ تمام بیماران سرطانی را به یک میزان تحت تاثیر قرار نمیدهد و بیماران مبتلا به برخی از انواع سرطان مانند سرطان خون و ریه و همچنین افرادی که برای درمان تومور جراحی شدهاند، بیش از سایرین در معرض خطر قرار دارند.
آخرین آمار های ارائه شده از ابتلا به سرطان در ایران:
به نقل از ایرنا، رئیس اداره مبارزه با سرطان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می گوید: سالانه ۱۱۲ هزار نفر در کشور به انواع سرطان مبتلا می شوند و این بیماری تا ۱۵ سال آینده علت ۸۰ درصد مرگ و میرها را در ایران خواهد بود.
علی مطلق با بیان اینکه سرطان بعد از بیماریهای قلبی و عروقی دومین علت مرگ و میر را در جهان شامل می شود، افزود: سرطان در ایران رو به افزایش است. به طوری که به ازای هر ۱۰ هزار نفر در مردان ۱۷۷ نفر و در زنان به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر ۱۴۰نفر به این بیماری مبتلا هستند.
رئیس اداره مبارزه با سرطان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصریح کرد: شیوه زندگی نامناسب، فعالیت بدنی ناکافی، مصرف کم میوه ها و سبزیجات و افزایش مصرف سیگار، الکل و غذاهایی که حاوی چربی هستند، از دیگر علل بروز سرطان هاست.
رئیس اداره مبارزه با سرطان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه برنامه ملی مدیریت سرطان از سال ۹۲ طراحی و تا سال ۱۴۰۰ برنامه ریزی شده است، تصریح کرد: این برنامه با نظرات سازمان جهانی بهداشت و نخبگان و صاحبنظران تدوین شده و اجرایی می شود.
به گفته مطلق، ۴۰ درصد سرطانها قابل پیشگیری هستند و با تشخیص به موقع بیش از ۸۰ درصد این بیماری ها درمان می شوند.