هرچند آمار تفکیک شدهای از سن و سال مبتلایان به کرونا در کشور از طرف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی منتشر نشده، اما آنچه مشخص است اینکه با شیوع ویروس جهش یافته انگلیسی در کشور و به دلیل سرایت پذیری بالای آن، کودکان و نوجوانان بیشتری به علت ابتلا به کووید ۱۹ بستری شدهاند.
این در شرایطی است که باید بدانیم ویروس کرونا از بین نرفته و سوار بر موج ازدحام و شلوغی در آستانه عید نوروز در حال گردش است و از بیخیالیهای ما نهایت سود را میبرد و بیشتر جان میگیرد.
یکی از تفاوتهای کرونای جهش یافته انگلیسی با کرونای ووهان در افزایش سرایت پذیری آن است. همین موضوع منجر به افزایش ابتلا در زیر ۲۰ سالهها و در نتیجه مرگ و میر بیشتر در این گروههای سنی شده است.
بررسیها نشان داده است که ویروس انگلیسی یا همان ویروس جهش یافته، خیلی بیشتر از آنچه در ابتدا توسط انگلیسیها عنوان میشد، قدرتمندتر و کشندهتر است. از همین رو، میبایست برای مصون ماندن از ابتلاء به این ویروس، پروتکلها را سفت و سختتر از قبل رعایت کرد. ضمن اینکه میزان مراقبت از کودکان را نیز افزایش داد.
جان کودکان و نوجوانان در تیررس ویروس جدید
بابک عشرتی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایران، با عنوان این مطلب که روند بستری افراد ۵ تا ۱۷ سال با وجود کاهش آمار کلی بستریها، کاهش نیافته و همچنان مانند گذشته است و حتی در مواردی رو به افزایش نیز بوده است، گفت: در اوایل آذر با وجود کاهش موارد بستری تعداد بیماران مبتلا به کرونا، بستری تعداد افرادی که در سنین ۵ تا ۱۷ سال بودند، روندی را که باید در پیش نگرفته و نزولی نشده است. بهگونهای که نسبت تعداد مبتلایان بستری در این گروه سنی، در مقایسه با ماه قبل از آن و دوره تابستان در حال افزایش است.
وی افزود: بهنظر میرسد جهشی که اخیراً ویروس در خاستگاه خود در انگلستان داشته است و ما نیز در کشور آن را شناسایی کردهایم، با تفاوتهایی نسبت به ویروس اولیه در حال درگیر کردن جوانها و نوجوانان است. معمولاً در این گروه سنی افراد دچار علامت میشوند و وقتی بستری میشوند، به نوعی قله کوه یخی را نشان میدهند که علامت ندارند. به این معنا که بستری شدگان تنها بخش اندکی از مبتلایان هستند که فعلاً علامتی ندارند و بستریشدگان نشانهای از مجموع مبتلایان بیعلامت باشند. این دسته متأسفانه در حال افزایش روزافزون بوده و از اینرو نگران هستیم که بچهها هدف اصلی و تازه ویروس کرونا در این ایام شده باشند.
عشرتی ادامه داد: تحقیقات نشان داده است، این جهش در این گروه سنی افراد را بیشتر آلوده کند و به این دلیل، انتقال ویروس در جامعه به دلیل تعاملات بیشتر بچهها، نوجوانان و جوانان با یکدیگر و حضور آزادانه آنها به نگرانی جدی برای چرخش ویروس تبدیل شده است. از سوی دیگر، با وجود اینکه روند ابتلای گروه سنی ۵ تا ۱۷ سال به نسبت کل مبتلایان کاهشی نبود و در برخی زمانها افزایش نیز داشته است، تعداد جانباختگان در این گروه سنی کاهشی بوده و از این منظر نمیتوان گفت ویروس جدید، دلیلی بر افزایش مرگ در افراد است.
تحقیقات دانشمندان نشان میدهد که تاکنون بالغ بر هزار و ۷۰۰ جهش ژنتیکی در ویروس کرونا مشاهده شده که از میان آنها قدرت سرایت گونه انگلیسی از همه بیشتر بوده است.
براساس گزارشها رعایت پروتکلهای بهداشتی در کشور افت قابل توجهی داشته و در میانگین در کل کشور ۱۴ درصد افت رعایت پروتکلهای بهداشتی را داریم اما در برخی استانها به شدت افت کرده است.
راههای پیشگیری از ابتلا به ویروس جهشیافته و ویروس قبلی کرونا، مشابه یکدیگر و شامل شستوشوی مکرر دستها، رعایت فاصلهگذاری اجتماعی، پرهیز از سفرهای غیرضروری و عدم شرکت در تجمع ها و استفاده از ماسک و ماندن در خانه است که ضمن رعایت این اصول برای مقابله با ویروس جهش یافته کرونا توصیه می شود از دو ماسک استفاده شود.