البته واکسن مانع ابتلا به علایم شدید بیماری یا مرگ ناشی از آن میشود، اما هیچ واکسنی ۱۰۰ درصد کارآیی ندارد. بنابر این، رعایت تدابیر ایمنی استاندارد حتی پس از تزریق واکسن نیز برای محافظت از خود و اطرافیان ضروری است.
از زمان تولید واکسن کووید در سراسر جهان، نظریهها و سوالات متعددی در رابطه با این واکسن مطرح شد که گاهی پاسخها کاملا ضد و نقیض بود.
اکنون با توجه به اینکه بسیاری از کشورها واکسیناسیون کووید ۱۹ را آغاز کردهاند، سوال مهم این است که ماندگاری این واکسن در بدن چقدر است.
البته واکسن مانع ابتلا به علایم شدید بیماری یا مرگ ناشی از آن میشود، اما هیچ واکسنی ۱۰۰ درصد کارآیی ندارد. بنابر این، رعایت تدابیر ایمنی استاندارد حتی پس از تزریق واکسن نیز برای محافظت از خود و اطرافیان ضروری است.
واکسن های مختلف و درصدهای متفاوت ایمنی زایی
دکتر فیض الله منصوری متخصص بیماریهای عفونی در این رابطه می گوید در حال حاضر تنها چیزی که مشخص است، درصد ایمنی ایجاد شده توسط واکسن های کروناست.
وی افزود: بطور مثال واکسن اسپوتنیک روسی که به کشور وارد شده یکی از بهترین انواع واکسن کرونا است که تا حدود 91 درصد ایمنی ایجاد می کند، اما مدت ماندگاری این ایمنی هنوز مشخص نیست.
منصوری گفت: با توجه به اینکه انواع واکسن های کرونا تازه در جهان ساخته شده، هنوز زمان زیادی لازم است تا مدت ماندگاری ایمنی ایجاد شده توسط آنها مشخص شود.
منصوری در ادامه با بیان اینکه تزریق واکسن کرونا هیچ توجیهی برای کنار گذاشتن پروتکل های بهداشتی نیست، گفت: افرادی که واکسن زده اند باز هم باید پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند، چرا که مدت ماندگاری ایمنی هیچ یک از انواع واکسن های کرونا مشخص نیست.
وی افزود: ورود واکسن کرونا به کشور نباید موجب شود نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی بی خیال شویم، چرا که هنوز مدت ماندگاری ایمنی این نوع واکسنها مشخص نیست و از طرفی تعداد واکسن به حدی نیست که خیالمان راحت شود.
منصوری گفت: زمانی که مدت ماندگاری ایمنی واکسن کرونا مشخص شده و از طرفی 80 تا 90 درصد جامعه واکسینه شوند، آن وقت شاید بتوانیم تا حد زیادی پروتکلهای بهداشتی را کنار بگذاریم.
واکسیناسیون در ایران
اجرای واکسیناسیون کرونا بر اساس جمعیت کشور، سن، جنس و بیماری زمینهای تعیین شده است و تزریق واکسیناسیون در چهار فاز انجام میشود.
فاز اول واکسیناسیون در زمستان ۱۳۹۹، برای کارکنان بهداشت و درمان خط اول مواجهه با بیماری کرونا و بعد از آن افراد بسیار پرخطر شامل سالمندان در مراکز نگهداری، مراکز معلولان جسمی و حرکتی، جانبازان انجام شده و فاز دوم در بهار و تیر ۱۴۰۰، شامل حال افراد مسن بالای ۶۵ سال به ترتیب گروههای پنج سال از بالا به پایین بوده و همچنین افراد ۶۴-۱۶ ساله دارای حداقل یک بیماری زمینهای انجام میشود.
تاکنون بیش از دومیلیون نفر در کشور واکسن کرونا از تولیدکنندگان مختلف شامل اسپوتنیک روسیه، سینوفارم چین، کوواکسین هند و آسترازنکای تولید کره جنوبی در کشور تزریق شده است.