نرگس درودیان، خبرگزاری دانا، سرویس سلامت؛ بروز بیماری کرونا که از اواخر سال گذشته در کشورمان بوجود آمده است باعث شد تا شیوه ها و راههای مختلف برای قطع زنجیره انسانی به عنوان راهکاری برای خروج از این مساله پیاده شود که این راهکارها شامل استفاده از ماسک ، دستکش ، در خانه ماندن ، رعایت فاصله یک تا ۲ متری ، شست و شوی مرتب دست و ضدعفونی می باشد .
در کنار همه تاکیدات برای رعایت بهداشت که زمینه ساز سلامت و ایمنی هر فرد می شود سفارش ها برای کنترل آن از حالت فردی خارج شد. بدلیل شیوه و سرعت انتقال این بیماری به صورت تماس با افراد ، کنترل آن مستلزم رعایت برخی نکات در جامعه می باشد که برای این منظور توصیه های اخلاقی برای ملزم کردن جامعه به رعایت آن در این دوران مشهود است که از آن جمله مطرح شدن موضوع مسئولیت اجتماعی می باشد .
مسئولیت اجتماعی یک چارچوب و محدوده اخلاقی است که در آن وظایف مختلفی که تمامی آن ها دارای منافع برای جامعه هستند، بر عهده فرد، سازمان و یا نهادی خاص گذاشته می شود. این مفهوم به صورت دقیق تر به معنای انجام وظایف فردی به وسیله تک تک افراد جامعه است که انجام این وظایف باعث می شود تا تعادل مناسبی بین اکوسیستم و اقتصاد جامعه برقرار شود. استفاده از لفظ وظیفه نشان می دهد که هر فرد در حالت عادی باید به این وظایف واقف بوده و نقش خود را در حفظ این تعادل به صورت مشخص پذیرفته و ایفا کند.
البته در اکثر جوامع این مفهوم یک حوزه قانونی الزام آور نبوده و بیشتر در حوزه اخلاق مطرح می شود. در جوامع بیشتر توسعه یافته که در چارچوب اخلاق، وظایف فردی دارای اهمیت بیشتری است، مسئولیت اجتماعی مفهومی اجباری و البته پذیرفته شده توسط اکثر افراد جامعه دارد. اما در سایر جوامع که از نظر سطح فرهنگی دارای فقر هستند، چنین مسئولیت هایی معنای خاصی نداشته و کمتر کسی خود را ملزم به انجام و رعایت آن ها می داند.
در برابر افراد هنجارشکن چه باید کرد؟
مشخص است که ویروس کرونا اثر خود را بر روابط ما نشان داده است. اما در مواجه شدن با افرادی که اصول بهداشتی را رعایت نمیکنند چه باید کرد؟
۱- احساسات خود را بشناسید
اگر شخصی که به او اهمیت میدهید کاری را انجام دهد که با اصول شما مغایرت داشته باشد، طبیعی است که شدیداً نسبت به آن حس بدی داشته باشید. مردم سعی میکنند احساسات خود را سرکوب کنند و سپس احساساتشان در کمین آنها قرار میگیرند و از راههایی بیرون میآیند که فرد کنترلی بر آنها ندارد. بنا براین سعی کنید احساسات خودتان را بشناسید و آن را کنترل کنید.
۲- با سؤال شروع کنید
در نظر بگیرید که چرا فکر میکنید دوست شما قوانین را زیر پا میگذارد یا غیرمسئولانه عمل میکند. شما ممکن است پستی را در اینستاگرام دیده باشید، یا اظهار نظری غیرمستقیم شنیده باشید، اما تصور نکنید که از کل ماجرا اطلاع دارید. قبل از اینکه منتقدانه و خشمگینانه به دیگران بتازید از آن ها سؤال کنید.
۳- همدردی کنید
آیا بخشی از شما وجود دارد که دوست داشته باشد قوانین را زیر پا بگذارد و یک میهمانی در خانه برگزار کند؟ قبل از هرگونه برخورد، خودتان را ارزیابی کنید. خودآزمایی به شما کمک میکند تا از خشم و ملامت دیگران جلوگیری کنید. سعی کنید بفهمید که تنهایی به دیگران فشار میآورد و با فهمیدن این مسئله همدلانه با آنها سخن بگویید و به رفتار درست قانعشان کنید نه اینکه بجنگید.
۴- قضایا را شخصی نکنید
افرادی که احساس عدم اعتماد به نفس میکنند و عزت نفس پایین دارند معمولاً مسائل را به خودشان میگیرند و آنها را شخصی میکنند. مهم است که مرزهای خود را به طور آشکار و صادقانه با دوستان و خانواده خود اعلام کنید، حتی اگر شک دارید که ممکن است با مقاومت خاصی مواجه شوند. اما فکر نکنید که هر رفتاری با این قصد صورت میگیرد که به شما آسیبی بزند. اگر کسی شما را دعوت کرد به جای ملامت کردن او میتوانید بگویید: «من دوست دارم ببینمت، اما به خاطر این بیماری معذب میشم.»
بعد از اینکه مرزهای خود را تعیین کردید، می توانید گزینههای دیگری ارائه دهید که هر دو با آنها احساس راحتی کنید. ممکن است یک پیادهروی با ماسک یا پختن کیک با هم از طریق تماس ویدیویی گزینۀ مناسبی باشد.
۵- برنامهریزی برای آینده را شروع کنید
فراموش نکنید که با شروع واکسیناسیون پایان دوران بیماری نزدیک است. برنامهریزی کنید که بعد از پایان بیماری قرار است چه کنید. این کار به شما انگیزه میدهد و فعالیتهای اجتماعی برای آینده را لذت بخشتر میکند. یک دفترچه داشته باشید و این برنامهها را در آن یادداشت کنید.