فاطمه زمانی ، خبرگزاری دانا ، گروه سلامت ؛ شلیل میوه ی تابستانی است که به دلیل برخورداری از طعم لذیذ و گوارا و پوستی نرم و لطیف توانسته طرفداران بسیاری پیدا کند. محققان این میوه را یکی از کهن ترین میوه های جهان می دانند که به دلیل خواص خارق العاده و ویژگی های قابل توجهی که در آن نهفته شده است ، همواره مورد استقبال مردم در سراسر جهان قرار گرفته است.
در ادامه توجه شمارا به ذکر چند مورد از خواص این میوه ی دوست داشتنی جلب می کنیم:
رفع گرمازدگی
شلیل به دلیل دارابودن ویتامین های مختلفی چون ویتامین آ و ث برای جلوگیری از گرما زدگی و درمان آن بسیار مفید است. بنابراین در فصل تابستان که به علت تابش مستقیم خورشید به سطح زمین ، دما تا حد زیادی افزایش می یابد ، می توان با مصرف شلیل از ایجاد گرمازدگی جلوگیری کرد. هم چنین شلیل را می توان منبع بسیار خوبی از بتاکاروتن معرفی کرد که با خاصیت آنتی اکسیدانی خود سطح ایمنی بدن را افزایش داده و از بیماری های مختلف جلوگیری می کند.
پیشگیری از سکته مغزی
شلیل به دلیل دارابودن پتاسیم فراوان ، شادابی و سرزندگی را برای مصرف کننده به ارمغان می آورد و موجب کنترل فشارخون می شود. اما مصرف زیاد آن می تواند عوارضی را برای افراد مبتلا به فشار خون بالا ایجاد کند. بنابراین افرادی که از فشارخون بالا رنج می برند ، بهتر است در حدّ متعادل و با مشورت پزشک ، شلیل مصرف کنند .
طراوت و شادابی پوست
شلیل به دلیل ویتامین ث فراوانی که در آن نهفته شده است ، از لایه های محافظ بدن مراقبت کرده و پوست بدن را شاداب و با طراوت نگه می دارد.تحقیقات نشان می دهد خوردن شلیل می تواند از پیری زودرس جلوگیری کند و به ویژه در گرمای تابستان و هنگام تماس با اشعه ی خطرناک خورشید ، مانع از آسیب دیدن پوست تان شود.
پیشگیری از بیماری ماکولا
ماکولا یا لکه زرد ، نوعی بیماری چشمی است که با افزایش سن پدیدار می شود و با کم شدن دید و اختلال در دید مرکزی ، مشکلات جدی همچون نابینایی را برای فرد به وجود می آورد.
شلیل یکی از بهترین راه های جلوگیری از ابتلا به این بیماری ناخوشایند به شمار می رود. درواقع شلیل به دلیل برخورداری از ترکیبات فیتوکمیکال که از قدرتمند ترین آنتی اکسیدان های طبیعی محسوب می شود ، از سلول های بدن درمقابل صدمات ناشی از رادیکال های آزاد محافظت می کند و خطر ابتلا به این بیماری را به حداقل می رساند.
پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی
مصرف شلیل به دلیل حضور انواع ویتامین ها ، مواد مغذی و املاح معدنی برای تأمین سلامتی و پیشگیری از بیماری های مختلف توصیه شده است. دانشمندان معتقدند که درصد احتمال ابتلا به بیماری های خطرناکی مانند بیماری های قلبی و عروقی و سرطان استفاده ی متعادل شلیل تا حد قابل توجهی کاهش می یابد.
خواص دیگر شلیل
کاهش وزن و چربی خون
تصفیه کننده خون
مسکّن سرفه
ضد اسپاسم
قطع کننده خونریزی به ویژه خونریزی رحم
جلوگیری از بوی بد دهان
پیشگیری از دیابت
رفع ورم پروستات
پیشگیری از روماتیسم
خواص برگ و ساقه شلیل
پزشکان طب سنتی معتقدند که برگ شلیل را می توان به عنوان یک مسکّن و آرام بخش برخی از درد ها درنظر گرفت.هم چنین هنگام بروز تب و بالارفتن دمای بدن ، استفاده از برگ این میوه ی پرطرفدار تأثیر شگرفی در کاهش تب خواهد داشت.
از دیگر خواص درمانی برگ شلیل ، کاهش حالت تهوع در زنان باردار است ، به ویژه در هنگام صبح و با مصرف مقدار مناسبی از برگ شلیل می توان مانع بروز این عارضه ی نامطلوب شد. البته بهتر است با نظر پزشک به مصرف آن اقدام کرد. چراکه این قسمت از شلیل خاصیت ادرار آور دارد و مصرف نامتعادل آن باعث ایجاد کم آبی در بدن خواهد شد. گاهی اوقات نیز برای درمان برخی از زخم ها ، برگ شلیل را پودر کرده و به عنوان مرهم روی بخش آسیب دیده قرار می دهند.
درکنار خواص بی نظیر برگ شلیل ، ساقه ی این میوه نیز کاربردهای بسیاری دارد که می توان به تهیه ی نوعی صمغ قوی با خاصیت چسبندگی قابل توجه اشاره کرد.