در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۵۸۱۰۱
تاریخ انتشار: ۰۶ تير ۱۴۰۰ - ۱۲:۲۲
بیماری کرونا حالا 18ماه است که تمام دنیا را درگیر خود کرده است و حتی با تولید واکسن هم هنوز به طور کامل مهار نشده و هر روز خبر‌های تازه‌ای از نوع جهش یافته و تاخت و تاز این ویروس در جهان به گوش می‌رسد.

نرگس درودیان، خبرگزاری دانا، سرویس سلامت و سبک زندگی؛ سازمان جهانی بهداشت هشدار داد که نوع دلتا ویروس کرونا که برای نخستین بار در هند شناسایی شد و در حال حاضر در بیش از ۷۰ کشور مواردی از آن ثبت شده است، در حال تبدیل به بیماری غالب ناشی از کووید-۱۹ در سطح جهان است.

«سومیا سوامیناتان» از کارشناسان ارشد سازمان جهانی بهداشت ضمن هشدار از گسترش جهانی گونه جهش یافته دلتا همچنین تاکید کرد، گونه‌های جدید با قابلیت انتقال و سرایت پذیری بالا، ضرورت دسترسی به دوزهای موثر واکسن را افزایش می‌دهد.

«مایک رایان» مدیر بخش فوریت‌های بهداشتی سازمان جهانی بهداشت نیز گفت: گونه دلتا در برخی مناطق در حال تبدیل شدن به بیماری غالب است و این مسئله بر اساس اطلاعاتی که درباره سرایت پذیری این ویروس به دست آورده ایم، نگران کننده است.

به نوشته افه، مسئله ای که کارشناسان سازمان جهانی بهداشت همه در آن اتفاق نظر دارند اینکه با توجه به گردش آزادانه گونه‌های جدید، وضعیت همه‌گیری بسیار پویا بوده و داده‌ها و اطلاعات بیشتر پیرامون واکسن‌های مختلف مورد استفاده در هر کشور به منظور بررسی کارآیی و اثربخشی آن‌ها در برابر این انواع نو ظهور ویروس مورد نیاز است.

بر اساس تازه ترین اطلاعات، انگلیس از افزایش شدید مبتلایان به گونه دلتا خبر داده و مقام‌های بهداشتی آلمان پیش‌بینی کرده اند که به رغم افزایش میزان واکسیناسیون، این نوع جدید ویروس کرونا به گونه غالب در این کشور تبدیل خواهد شد.

گونه جهش یافته دلتا به میزان ۶۰ درصد بیشتر از گونه آلفا که برای نخستین بار در انگلیس شناسایی شد، قابل انتقال است. سرایت‌پذیری گونه آلفا نیز ۵۰ درصد بیش از نمونه اولیه ویروس کرونا گزارش شده است.

بهداشت عمومی انگلستان (PHE) اعلام کرده است که بیش از ۹۰ درصد موارد جدید ابتلا به کووید-۱۹ در انگلیس از نوع دلتا است. هرچند جدیدترین اطلاعات نشان می دهد این رقم می تواند تا ۹۶ درصد موارد جدید ابتلا به ویروس کرونا را در انگلیس شامل شود.

به نوشته دویچه وله، با افزایش شمار مبتلایان به ویروس کرونا، دولت پرتغال نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد کلانشهر لیسبون از بعد از ظهر جمعه ۱۸ ژوئن (۲۸ خرداد) تا صبح دوشنبه قرنطینه می‌شود. ظاهرا علت این وضعیت شیوع گونه جدید کرونا موسوم به دلتا است که کارشناسان آن را نگران‌کننده می‌دانند.

بر اساس هشدار کارشناسان سازمان جهانی بهداشت، کاهش محدودیت‌های بهداشت عمومی و اعلام پیروزی زودهنگام در مقابله با ویروس کرونا، نتیجه ای جز گسترش گونه دلتا در بر نخواهد داشت.

علائم دلتا

این محقق در حوزه ایمنی شناسی در خصوص تفاوت احتمالی درمان این نوع ویروس جهش یافته با انواع گذشته گفت: تاکنون درمان اختصاصی برای درمان ویروس کرونا یافت نشده و بنابر آخرین یافته‌های علمی و پزشکی برای نوع دلتا نیز درمان خاصی وجود نداشته و تفاوتی با نوع دیگر ویروس ندارد و همان دارو‌هایی که برای انواع ویروس کرونا وجود دارد برای درمان نوع دلتا نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی در خصوص علائم بیماری نوع دلتا نیز گفت: طبق گزارشاتی که از این نوع بیماری دریافت شده علائم این بیماری نسبت به گذشته کمی شدیدتر است و هنوز گزارشات کافی مبنی بر شدیدتر بودن علائم وجود ندارد. برای شدیدتر بودن علائم احتیاج به مطالعات بیشتری از سوی پزشکان و محققان است و می‌توان ادعا کرد که نوع دلتا هنوز اثبات شده نیست.

 

چرا کرونا اینهمه رنگ عوض می‌کند؟

او در پاسخ به این پرسش که چرا کروناویروس اینقدر رنگ عوض می‌کند، اظهار کرد: تمام موجودات و تمامی سلول‌ها، ویروس‌ها، میکروب‌ها و ... همواره در حال جهش هستند و این رنگ عوض کردن صرفا مختص کرونا نیست و دامنه وسیعی را در حوزه ویروس‌ها در بر می‌گیرد؛ بنابراین جهش یافتن ویروس کرونا خیلی عجیب نیست و مدام در حال تغییر و جهش است، اما در این خصوص که بازی کرونا چه زمانی تمام خواهد شد و چه زمان به نقطه پایان نزدیک می‌شویم باید گفت برای پایان پاندمی تسریع در واکسیناسیون نیاز است و هرچقدر افراد بیشتری در برابر این ویروس واکسینه شوند فرصت جهش برای ویروس کرونا کاهش یافته و علاوه بر اینکه با جهش‌های جدیدی مواجه نخواهیم شد، نقطه اتمامی برای این پاندمی شکل خواهد گرفت.

وی با تاکید بر اینکه در گذشته پاندمی‌های بسیار زیادی نظیر طاعون، وبا، آبله و ... وجود داشته است، گفت: در آن مقطع علم پزشکی، پیشرفت زیادی برای پیشگیری و درمان این پاندمی‌ها وجود نداشت و گذر زمان باعث شد که جهش‌ها از بین رفته یا با واکسن درمان قطعی این پاندمی‌ها صورت بگیرد.

برج‌خانی تصریح کرد: در گذشته نیز برای اینکه مردم مجاب به انجام واکسیناسیون برای مقابله با پاندمی‌ها شوند، مشکلات فراوانی وجود داشت و امروز نیز در شرایط کرونایی، تاریخ در حال تکرار شدن است و هستند افرادی که هنوز از واکسن ترس دارند و این در حالی است که افراد از دوران کودکی واکسن‌های متعددی را تزریق می‌کنند و اینکه امروز عده‌ای دچار تردید برای دریافت واکسن کووید ۱۹ هستند برای محققین و پزشکان جای تامل دارد.

 

واکسن بر نوع دلتا اثر می‌کند؟

وی در خصوص تاثیر یا عدم تاثیر واکسن بر نوع دلتای کرونا ویروس نیز گفت: واکسن بر تمامی جهش‌های ویروس کرونا تاثیر دارد و تاکنون اطلاعاتی در خصوص تاثیر نداشتن واکسن بر نوع دلتا بدست نیامده است. در مجموع ثابت شده است که واکسن بر روی انواع جهش‌ها حتی نوع دلتا موثر است چرا که قطعه‌ای که برای واکسن انتخاب می‌شود معمولا اپیتوپ‌های زیادی را در بر می‌گیرد و صرفا یک نوع آنتی بادی تولید نمی‌شود.

او ادامه داد: اپیتوپ‌ها در واقع مولکول‌هایی هستند که سیستم ایمنی بدن را برای پاسخ دادن تحریک می‌کنند و در یک واکسن انواع اپیتوپ‌ها استفاده شده و بدیهی است که بر روی نوع دلتا نیز اثربخش است، گرچه این احتمال وجود خواهد داشت که در نوع واکسنی که تزریق می‌شود، میزان اثربخشی متفاوت باشد، اما در مجموع، واکسن بر روی انواع ویروس جهش یافته اثرگذار است چرا که تزریق واکسن عامل مهمی در کاهش مرگ‌ومیر‌های ناشی از ابتلا به ویروس کروناست.

این کارشناس ارشد بیوتکنولوژی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری در خصوص پیش بینی رفتار بعدی کروناویروس نیز گفت: بواسطه علم بیوانفورماتیک می‌توان جهش‌های ویروس را پیش بینی کرد و خیلی از شرکت‌های تولیدی واکسن همواره به فکر آپدیت کردن واکسن هستند و این آمادگی را دارند چنانچه جهشی اتفاق افتاد که نتوان آن را کنترل کرد سریعا واکسن را متناسب با نوع جهش آپدیت کنند و تاکنون اکثر واکسن‌ها بر روی انواع جهش‌ها اثربخش بوده اند.


ارسال نظر