نازنین دادور، خبرگزاری دانا، سرویس سلامت و سبک زندگی؛ کلسترول بالا یا چربی خون، یکی از مشکلاتی است که در دنیای امروز بسیار شایع است. کلسترول یک ماده مومی شکل است که در خون شما یافت می شود. بدن برای ساخت سلول های سالم، و همچنین ساخت برخی از هورمون ها نیاز به کلسترول دارد. ولیکن مقادیر افزایش یافته کلسترول، می تواند منجر به افزایش ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی شود.
کلسترول در آب حل نمیشود و بنابراین نمیتواند در بدن حرکت کند. ذراتی به نام «لیپوپروتئینها» به جابهجایی کلسترول ازطریق جریان خون کمک میکنند. دو شکل اصلی «لیپوپروتئین» عبارت است از:
«لیپوپروتئین» کمچگالی (LDL) که به آن «کلسترول بد» نیز گفته میشود. تشکیل این کلسترول در شریانها باعث مشکلات جدی سلامتی مانند حمله قلبی یا سکته مغزی میشود.
«لیپوپروتئین» پرچگالی (HDL) که به آن «کلسترول خوب» گفته میشود. این کلسترول به بازگرداندن کلسترول LDL به کبد و حذف و از بینبردن آن کمک میکند.
خوردن غذای زیادی که حاوی مقادیر زیادی از چربی است، موجب افزایش سطح کلسترول LDL خون میشود. به این حالت، کلسترول بالا و همچنین «هایپرکلسترولمی» (hypercholesterolemia) یا «هایپرلیپیدمی» (hyperlipidemia) گفته میشود.
اگر سطح کلسترول LDL بسیار بالا یا سطح کلسترول HDL بیشازحد پایین باشد، در رگهای خونی شما رسوبات چربی شکل میگیرد. این رسوبات جریان طبیعی خون در شریانها را دشوار میکند. این مسئله موجب بروز مشکلاتی در تمامبردن، بهویژه قلب و مغز میشود و میتواند مرگبار باشد.
کلسترول بالا منجر به تجمع چربی، و انسداد عروق قلب می شود. به مرور زمان میزان این چربی در جدار رگ افزایش یافته و می تواند منجر به تنگی عروق شود. بعضاً این پلاک های چربی ممکن است به صورت ناگهانی پاره شده و منجر به تشکیل لخته و انسداد عروق شده که می توانند باعث سکته قلبی یا سکته ی مغزی شوند.
کلسترول بالا می تواند ارثی باشد، ولی معمولا نتیجه انتخاب یک شیوه ی زندگی ناسالم می باشد. از این رو کلسترول بالا قابل پیشگیری و درمان می باشد. یک رژیم سالم، ورزش منظم، و در موارد لزوم دارو ها، می توانند منجر به کاهش میزان کلسترول خون شوند.
۶ تمرین ورزشی موثر در کاهش کلسترول
بر اساس مطالعه ای که نتایج آن در مجله آترواسکلروز آمریکایی در ماه گذشته میلادی به چاپ رسید، فعالیت بدنی می تواند کلسترول بد یا همان ال دی ال را به پایین ترین سطح برساند.
اضافه وزن موجب تمایل بدن به افزایش ال دی ال در خون می شود. این نوع از کلسترول با بیماری های قلبی ارتباط مستقیم دارد. دقیقا این که چه مقدار ورزش برای کاهش کلسترول خون مورد نیاز است، هنوز مورد بحث است. به طور کلی سازمان جهانی بهداشت حداقل ۳۰ دقیقه ورزش را با شدت متوسط به بالا در طول روز توصیه می کند.
در اینجا موثرترین فعالیت های بدنی برای کاهش سطح کلسترول بد و کلسترول تام معرفی شده است:
پیاده روی: انجمن قلب آمریکا اعلام کرده که پیاده روی موثرترین ورزش برای کاهش سطح کلسترول است. ورزشی که هر کسی می تواند آن را انجام دهد. ورزش های هوازی باعث بهبود استفاده از اکسیژن و تقویت قلب و ریه ها می شوند. از آنجا که این ورزش ها صرف بیشتر انرژی را به همراه دارند، منجر به کاهش کلسترول نیز خواهند شد. پیاده روی سریع خود عاملی برای پیشگیری از تصلب شرائین و لخته شدن خون است.
دویدن: دقیقا مانند پیاده روی، با افزایش ضربان قلب منجر به کاهش سطح کلسترول می شود. اینکه دویدن دو و نیم برابر راه رفتن انرژی مصرف می کند دور از انتظار نیست و واضح است که هرچه انرژی بیشتری استفاده کنید کالری بیشتری خواهید سوزاند. حتی با سوزاندن انرژی یکسان با دویدن وزن بیشتری می توان کم کرد. با دویدن می توان سطح حجم بدن را ثابت نگه داشت.
دوچرخه سواری: تحقیقان نشان داده است که دوچرخه سواری یک ورزش هوازی بی خطر و موثر برای سوزاندن کالری و کاهش کلسترول بد است. کارشناسان توصیه می کنند که از دوچرخه به عنوان یک ابزار برای رفتن به محل کار و انجام امور روزمره استفاده کنید. با این حال اگر این کار برایتان مقدور نیست، می توانید از دوچرخه های ثابت برای سودبردن از منافع آنها استفاده کنید. هدف انجام حداقل ۳۰ دقیقه دوچرخه سواری برای ۵ روز در هفته است و این میزان را می توانید به ۴۵ تا ۶۰ دقیقه در بیشتر روزهای هفته افزایش دهید.
شنا: تنها نیم ساعت شنا ۲۴۰ کالری می سوزاند. شنا باعث افزایش میزان کلسترول خوب می شود. به ازای هر یک درصد افزایشHDLدر خون، خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی تا سه و نیم درصد کاهش می یابد. مطالعات نشان داده اند ورزش های هوازی مثل شنا، باعث حفظ شکل مناسب آندوتلیوم می شوند. آندوتلیوم، لایه نازکی از سلول هاست که دیواره سرخرگ ها را می پوشاند و با افزایش سن، انعطاف پذیری و کش سانی آن کم می شود.
وزنه برداری: تمرینات قدرتی می تواند سلامت قلب را از چند راه ممکن بهبود بخشد، از جمله با کاهش کلسترول بد، افزایش کلسترول خوب و کاهش فشارخون. با افزودن تمرینات قلبی عروقی به روال ورزشی خود می توانید از فواید بیشتری بهرهمند شوید.
یوگا: تنفس پیوسته و منسجم می تواند کمک شایانی به دفع کلسترول خون شما نماید. در این تمرین شما بر روی تنفس خود تمرکز می کنید دم و بازدم. تمرین منظم تنفس موجب افزایش خونرسانی و اکسیژن رسانی و نیز رساندن مواد غذایی به ارگان های بدن خواهد شد.همین امر موجب کاهش تشکیل پلاک در شریان ها شده و سلامت عروقی را بدنبال خواهد داشت.